Analyse

Laat u niet meesleuren in dit negatieve beurssentiment!

23 mei 2022
edwin-van-leeuwen
Auteur

De meest gemaakte denkfouten, deel 2

Ik heb al eerder een artikel geschreven over het feit dat slecht nieuws veel beter scoort dan goed nieuws en dat we prehistorisch zijn geprogrammeerd (overlevingsdrang) om meer aandacht te geven aan gevaren dan voor kansen. Het is ook logisch dat onze voorouders sneller zouden reageren op het zien van een dolle tyrannosaurus dan op het zien van een prachtige rijpe appel in een boom. MAAR, in het geval van beleggen kan deze ‘disbalans’ voor een uitermate slecht rendement op uw beleggingsportefeuille zorgen. Ga daar dus niet in mee! Lees hier hoe u uw beleggingsrendement kunt verbeteren door niet AEKZK* in negativiteit mee te gaan.

*Als Een Kip Zonder Kop

kip zonder kop

Negativiteitsbias is wanneer slechte gebeurtenissen een relatief sterkere impact hebben op gedachten en beslissingen dan positieve acties of gebeurtenissen. De media spelen daar vrolijk in mee, want negatieve gebeurtenissen en informatie worden nu eenmaal sneller opgemerkt dan positieve. Negativiteit scoort! Dus staat de krant /internet daar vol mee.

Herkent u dit?

  1. Gadverdamme waarom dalen aandelen áltijd wanneer ik ze net heb gekocht. Ik had ze nóóit moeten kopen
  2. Pffff, dat aandeel blijft maar dalen, ik ben er helemaal klaar mee, weg dat ding.
  3. Rentevrees, inflatiespook, oorlogen, recessie…. Weet je…. Ik pak gewoon mijn verlies en ik ga gewoon even niks doen totdat alles weer rustig is en de beurs weer stijgt.
  4. Ik had nooit aan beleggen moeten beginnen, wat een drama op de beurzen.
  5. Zie je wel, hahaha de beurzen dalen en ik was zo verstandig om niet te beleggen in deze tijd. Ik hou lekker mijn spaargeld aan.

Vecht of vlucht!

Tijdens de stress van onzekerheid en geconfronteerd met de mogelijkheid van verlies, neemt angst ons lichaam over en gaat het over in de vecht-of-vluchtmodus. Ons brein wordt gekaapt en overleven wordt van het grootste belang, vaak ten koste van onze beter functionerende, logische processen. Dit instinct kwam de prehistorische mens goed van pas, omdat snel handelen in een gevaarlijke situatie het verschil tussen leven en dood zou kunnen betekenen… als wilskracht de uitkomst bepaalde.

Hoe absurd ook: het zien van het crashen van onze beleggingsportefeuille creëert een angstreactie die vergelijkbaar is met wat onze voorouders voelden toen ze een roofdier tegenkwamen. Ons bloed stroomt, onze pupillen verwijden zich en ons primitieve reptielenbrein neemt het over. Hoewel deze de overlevingsmodus kan helpen bij het overwinnen van obstakels die we kunnen beïnvloeden, zijn ze verspild – en zelfs schadelijk – wanneer ze worden gebruikt tegen een vijand die onverschillig is voor onze acties, zoals bijvoorbeeld de aandelenbeurs.

Daarin ligt hét echte probleem. In de moderne tijd zijn de meeste stress-inducerende incidenten niet langer levensbedreigend. Hoe erg het ook is; van een koersdaling van 10% ga je echt niet dood. En van een rentestijging ook niet. We raken dus met name in paniek omdat het buiten onze controle ligt en júíst dan moet je de rust bewaren

Negativitiet maakt ons kortzichtig

Negativiteit maakt ons kortzichtig als het om de financiële markt gaat. We raken geobsedeerd door deze exacte tijd en plaats en zien door de bomen het bos niet meer. Ja, de afgelopen zes maanden waren turbulent, maar als we een stap terug doen om een objectieve blik te werpen, ontdekken we dat de negatieve gebeurtenissen die we zo impactvol vinden slechts hobbels zijn op een weg met een positieve trend. In de afgelopen decennia hebben de wereldwijde financiële markten een rendement op jaarbasis van meer dan 9% opgeleverd, inclusief de recente volatiliteit.

Negativiteitsbias kan de manier waarop u belegt ernstig beïnvloeden, omdat het kan leiden tot risicomijdend gedrag dat uiteindelijk ook leidt tot het vermijden van winsten. Het is belangrijk om na te denken over uw eigen vooroordelen en te proberen alle positieve ontwikkelingen uit het verleden in hetzelfde licht te zien als de negatieve, zodat uw beslissingen evenwichtig zijn.

Ja natuurlijk, er is een toenemend gevoel van nervositeit op de financiële markten. Een deel ervan is zeker gerechtvaardigd en weerspiegelt de wanhopige benarde situatie van de Oekraïners, evenals concrete zorgen op vele andere fronten: de inflatie, recessie en het rentespook. Voorzichtigheid is zeker geboden maar vlucht niet uit angst.

Gebruik uw verstand en constante beleggingsstrategieën

Beleggen op (de lange) termijn gaat niet over paniek, ingevingen, emoties of snelle winsten maken. Het gaat om het gebruik van constante emotieloze strategieën om in de loop van de tijd rijkdom te vergaren. Met de volgende beleggingsprincipes kunt u mogelijk ineffectieve negativitiet uitschakelen en u meer focussen op het behalen van winsten:

1. Diversifieer, diversifieer. Het is bijna onmogelijk om consistent te voorspellen welk deel van de markt het beste zal presteren. Toch maken veel beleggers de fout om op de kar te springen en te beleggen in welke activaklasse dan ook die momenteel hot is. Helaas zijn tegen die tijd al veel van de opbrengsten binnen. U kunt de emotie uit beleggen halen door een breed gediversifieerde mix van beleggingstypes te bezitten. Een gediversifieerde portefeuille kan ervoor zorgen dat u wordt blootgesteld aan de volgende opleving van de activaklasse voordat deze plaatsvindt. Dus u kunt uw beleggingsportefeuille naar gelang verdelen over grondstoffen, aandelen, obligaties, vastgoed en misschien zelfs wat cryptomunten

2. Geloof in jezelf! Als je ooit in een helder moment en gefundeerd heeft gekozen voor een bepaalde mix van beleggingen, leer dan leven met de bewegelijkheid van de markt. Leer dat beleggen een visie is voor de lange termijn en vlucht niet voor elk wissewasje. Tenzij er iets belangrijks in uw leven is veranderd, is het vaak het beste om uw activaspreiding te laten zoals het is.

3. Probeer de markt niet te timen. Historisch gezien heeft de aandelenmarkt een consistent record van herstel in de loop van de tijd neergezet. De uitdaging is dat we niet altijd zeker weten wanneer dat zal gebeuren. Uw geld belegd houden tijdens een neergang van de markt kan een sterke maag vergen, maar het is een goede manier om ervoor te zorgen dat u de volgende rally niet mist. Onthoud dat opwaartse marktbewegingen meestal in korte uitbarstingen plaatsvinden. Om ervoor te zorgen dat u deze krachtige oplevingen niet misloopt, moet u belegd blijven, zelfs als dit betekent dat u uw geld in een neergang moet steken.

4. Gebruik volatiliteit in uw voordeel. Marktdalingen kunnen beleggers nerveus maken, maar ze zijn niet per se slecht. Natuurlijk vergt de extra discipline om te blijven investeren wanneer de prijzen dalen, maar wanneer u elke maand of elk salaris een vast bedrag investeert, verwerft u meer aandelen wanneer de prijzen lager zijn en minder wanneer de prijzen hoog zijn. Uiteindelijk kan het gemiddelde van de dollarkosten een gemiddeld rendement opleveren dat hoger kan zijn dan wanneer u al uw geld in één keer zou beleggen.

5. Wees realistisch over dalingen. In de afgelopen vijf jaar hebben aandelen, zoals weergegeven gemiddeld 15% per jaar opgebracht, veel meer dan het 25-jarige gemiddelde van 9 procent. Als u uw verwachtingen op een redelijk niveau houdt, kan het voor u gemakkelijker zijn om stand te houden als en wanneer de markten van richting veranderen en lager gaan.

Het is niet altijd gemakkelijk om emoties te overwinnen en een langetermijnperspectief te behouden door volatiele markten; het kan echter lonend zijn. Voor veel beleggers kan het werken met een gekwalificeerde beleggingsprofessional helpen. Een financieel adviseur kan u laten zien hoe vasthouden aan een solide beleggingsstrategie u kan helpen gefocust te blijven op het bereiken van uw financiële doelen, zelfs in tijden van onzekerheid op de markt.

Samenvatting

Door de negativiteitsbias paniekeren beleggers waardoor ze overhaast beslissingen nemen of zelfs hun eerder rationele beslissingen ineens compleet veranderen of gewoon nooit meer iets doen en voor altijd blijven wachten tot de situatie verbetert.

Weet in ieder geval dat verkopen na scherpe dalingen meestal niet de optimale manier van handelen is. Markten veren terug, vooral over langere termijn. Daarom zijn stoplossorders dan ook levensgevaarlijk (vergeef me de term 😉 want vaak is het zo dat het punt van stoploss ‘even’ wordt aangetipt en het aandeel vervolgens weer terugveert. U hebt dan daarmee de ultieme worst case scenario gerealiseerd.

En voor degenen met contant geld aan de zijlijn, kan het een strategie zijn om geleidelijk geld in de markten te stoppen, niet ineens, maar gewoon uw portefeuille langzaam opbouwen door bijvoorbeeld elke maand op een vaste dag iets te kopen. Timing is zoals gezegd voor zelfs de grootste specialisten een onmogelijke opgave.

Lees ook mijn uitgebreide artikel over negatief nieuws.

Of lees wat er met de aandelenbeurs aan de hand is

edwin-van-leeuwen
Wordt lid van Let's Roar en blijf altijd op de hoogte van mijn laatste analyses
knop

DIT IS GEEN BELEGGINGSADVIES! BELEGGEN GAAT ALTIJD GEPAARD MET GROTE RISICO’S. OOK KUNT U UW INLEG GEHEEL KWIJTRAKEN.
Dit artikel geeft puur en alleen de persoonlijke mening van de schrijver weer, gebaseerd op de informatie op dat moment. Het is niet als een alwetend advies bedoeld maar slechts als algemene informatie en het is uw eigen verantwoordelijkheid wat u met deze informatie doet. De schrijver aanvaardt geen aansprakelijkheid vanwege deze mening. Beleg nooit met geleend geld en weet dat er altijd grote risico’s zijn verbonden aan beleggen.
Voor meer informatie, lees altijd onze algemene disclaimer op onze website.

Lees hier ook mijn andere analyses