Analyse

Doe mij maar een Ferrari, en voor mijn vrouw wat Louboutins.

20 januari 2022
edwin-van-leeuwen
Auteur

ferrari_cartoon

Over het algemeen is het doel met beleggen om bedrijven te vinden die een hoger rendement bieden dan het marktgemiddelde. En in mijn ervaring kan het kopen van de juiste aandelen voor de lange termijn jouw vermogen een flinke boost geven.

Langetermijnaandeelhouders van Exor NV (BIT:EXO ) hebben bijvoorbeeld genoten van een stijging van de aandelenkoers van 86% in de laatste 5 jaar, ruim boven het marktrendement van ongeveer 11% per jaar.

Langetermijnaandeelhouders van Exor NV hebben genoten van een stijging van de aandelenkoers van 86% in de laatste 5 jaar

Exor is een in Nederland opgerichte houdstermaatschappij (holding) die onder zeggenschap staat van de Italiaanse familie Agnelli. Het heeft een geschiedenis van investeringen van meer dan een eeuw, waaronder Fiat Chrysler, Ferrari en CNH Industrial, de wereldwijde herverzekeraar PartnerRe, het voetbalteam Juventus en GEDI.

Sowieso kan het investeren in HOLDING maatschappijen interessant zijn

Beleggen in een holding is namelijk een manier om met één belegging één aandeel gediversifieerd in verschillende bedrijven te kunnen investeren. Zeker een aanrader voor starters, luie investeerder en voor kleine portefeuilles die nog onvoldoende spreiding in de portefeuille kunnen brengen.

Een groot voordeel ten opzichte van een gewoon aandeel. Het risico dat een portefeuille met tientallen bedrijven crasht is veel kleiner. Ten tweede profiteer je als beginner van het netwerk en expertise van (familie) bedrijven.  “Laat de rijken voor jou werken” Onderschat vooral het belang van zo’n netwerk niet!

De vermogende familie Boël van Sofina (Brussel beurs), bijvoorbeeld, werkt al jaren samen met grote internationale investeerders en kon zo vroeg investeren in bedrijven die tot reuzen uitgroeiden, zoals Google, Whatsapp of Airbnb. Ook hebben deze vooraanstaande families toegang tot (besloten) private equity bedrijven en zo kunnen wij indirect meeprofiteren.

En last but not least is vaak de totale nettowaarde van de bedrijven (de NAV) waarin zij een belang hebben een stuk lager dan de totale waarde van de holding, de zogenaamde holding discount. Dit geeft jou de mogelijkheid om met korting in te stappen in deze bedrijven.

Profiteer als beginner van het netwerk en expertise van (familie) bedrijven.

“Laat de rijken voor jou werken”

Een aantal namen van Holdings zijn HAL, Sofina, Ackermans & van Haaren, GBL, Investor AB en ook het Duitse Gesco AG en nu dus ook Exor.

Nu zeg ik niet dat je een houdstermaatschappij moet kopen alleen vanwege een NAV-korting, ook al kan deze korting soms afnemen of helemaal verdwijnen. Dan heb je inderdaad een extra rendement. Maar de basis van investering in een holding is wanneer de NAV blijft groeien. Als de NAV in de loop van de tijd groeit en de korting aanhoudt, maakt het niet uit.

Hieronder zien we de ontwikkeling van de NAV van Exor vergeleken met de wereldindex.

 

Exor_timeline_share
(bron: Exor.com)

Het is dus duidelijk dat Exor sig-ni-ficant beter rendeerde dan de index.

Halverwege 2021 bedroeg Exor’s NAV: €27 miljard ten opzichte van €24 miljard op 31 December 2020 (+12,5%) terwijl de markwaarde van het bedrijf op dit moment €18 miljard bedraagt. De NAV-korting bedroeg op 21 juni 2021 dus 33%. Per aandeel bedraagt de werkelijke nettowaarde van de investeringen (portfolio) bijna €115 vergeleken met de huidige aandelenprijs van €78.

Even ter vergelijking: de Belgische holding Sofina hadden per juni een NAV van €297 euro per aandeel terwijl de koers momenteel €388 noteert. Hetgeen neerkomt op een premie van 30% i.p.v. van een korting!

Het Nederlandse HAL Trust noteert momenteel ook op een kleine premie. Er is dus nog een extra rendement op het EXOR mogelijk.

Aandelenbelangen / Samenstelling NAV

Het portfolio van Exor bestaat uit de volgende bedrijven:

portfolio_exor_companies

Waarbij dus Ferrari en de Fiat groep de grootste belangen zijn.

Daarnaast hebben ze nog een partnership met de volgende 2 bedrijven:

portfolio_exor_partnerships

 

De familie Agnelli, die dus fortuin heeft gemaakt in de Italiaanse auto-industrie, breidt haar belangen nu ook uit in luxegoederen met het verwerven van een kwartbelang in Christian Louboutin en met recent gestarte onderhandelingen met onder meer Armani.

Belangrijkste risico's

Het belangrijkste risico voor het Exor-bedrijfsmodel vloeit voort uit de grote afhankelijkheid van de auto-industrie (ongeveer 56% van de NIW). Gezien zijn hoge blootstelling aan de automobielsector, is Exor’s gevoeligheid voor verbeterende of verslechterende macro-economische omstandigheden aanwezig. Daarnaast is natuurlijk vraag wanneer Ferrari met zijn eerste elektrische auto komt. Ook dit is een key succesfactor voor verdere groei na 2030.

Daarbij moeten wel twee zaken worden meegerekend, namelijk het feit dat Ferrari relatief hoog is gewaardeerd (P/E: 43) en Stellantis relatief is ondergewaardeerd (P/E: 6 keer). Daarnaast bestaat er dus de extra buffer van de NAV-korting.

Conclusie

De houdstermaatschappij EXOR lijkt een aantrekkelijke investering met een koers/winstverhouding van 8,2 (sector: 15) en een korting op de NAV van 33%.

De familie Agnelli heeft een uitstekend trackrecord in het renderen van hun portfolio, alhoewel dat natuurlijk geen garantie is voor de toekomst. Ik heb vandaag wat aandelen gekocht tegen een koers van €77,70 en bouw mijn belangt de komende weken uit.

koers_exo_5jaar

 

Een alternatief -wanneer je nog niet de aandelen tegen deze prijs zou willen kopen- zou zijn om een Put optie(s) te schrijven op €70 voor december 2022 voor een premie van 7,5 Euro per aandeel (=10% premie). Je moet dan wel geld beschikbaar hebben 100*77,7 =€ 7.770 voor elk optiecontract wanneer het aandeel daalt onder de €70. Je koopt ze dan effectief voor € 62,50. Wanneer het aandeel niet zou zijn gedaald maar gestegen, kunt u de ontvangen premie behouden.

Lees hiervoor mijn artikel: Les 1: Cash Secured Put.

edwin-van-leeuwen
Nog geen lid van Let's Roar en zowel deze als alle toekomstige analyses en cursussen krijgen? Meld je aan!
knop
Bekijk ook de rest van mijn analyses

DIT IS GEEN BELEGGINGSADVIES! BELEGGEN GAAT ALTIJD GEPAARD MET GROTE RISICO’S. OOK KUNT U UW INLEG GEHEEL KWIJTRAKEN.
Dit artikel geeft puur en alleen de persoonlijke mening van de schrijver weer, gebaseerd op de informatie op dat moment. Het is niet als een alwetend advies bedoeld maar slechts als algemene informatie en het is uw eigen verantwoordelijkheid wat u met deze informatie doet. De schrijver aanvaardt geen aansprakelijkheid vanwege deze mening. Beleg nooit met geleend geld en weet dat er altijd grote risico’s zijn verbonden aan beleggen.
Voor meer informatie, lees altijd onze algemene disclaimer op onze website.

AEX-Index 
723,68 €  3,41 €  -0.47%  
AMX-Index 
949,60 €  4,38 €  -0.46%  
AScX-Index 
1.223,52 €  20,13 €  -1.62%  
NASDAQ 100 
$11,549.69  $237.11  -2.01%  
United States Brent Oil Fund, L 
$26.22  $1.16  -4.24%  
Bitcoin USD 
$17,053.52  $2.99  0.02%  
HANG SENG INDEX 
$19,459.75  $18.57  0.10%  
Nikkei 225 
$27,756.94  $128.93  -0.46%  
Dow Jones U.S. Completion Total 
$1,631.62  $26.66  -1.61%