Cursus Optiestrategie

Les 1: Cash Secured Put

edwin-van-leeuwen
Auteur

Er is veel informatie beschikbaar over aandelenopties en Wanneer, Hoe en Waarom te gebruiken, maar omdat er zoveel variabelen (bijna onuitputtelijk) zijn zien mensen door de bomen het bos niet meer.

Vanwege deze complexiteit dienen zich veel ‘experts’ aan die u precies vertellen wat u moet doen en hoe u rijk kunt worden met hun adviezen.

Wat ze u niet vertellen is dat meer dan 75% van de particuliere beleggers geld verliezen met opties vanwege de complexiteit, maar ook vanwege het enorme speculatieve karakter.

Op het moment dat u optieconstructies gaat toepassen vanwege bepaalde inzichten (bijvoorbeeld verwachten dat de beurs daalt) dan heeft u op dat moment al een achterstand.

Dat is namelijk hetzelfde dat u bij roulette verwacht dat er een zwart getal volgt omdat het al 10 keer rood is geweest.

In de komende tijd publiceer ik verschillende optiestrategieën vanuit de optiek dat uw risicoprofiel niet toeneemt maar juist afneemt. Gebaseerd op wiskundige en economische grondslagen.

Maar wat doe ik dan anders?

Als u mijn beleggingsfilosofie/ profiel leest ziet u dat ik vooral fundamenteel beleg met als doel substantiële en fundamentele vermogensgroei te realiseren.

Voor gokken, daytraden of puur naar technische aspecten kijkende strategieën (RSI, MA, bollingerband, etc.) zijn er genoeg andere websites te vinden vol gelukszoekers.

Ik gebruik opties als alternatieve, risico-mitigerende en ook rendement verhogende instrumenten die vooral een aanvulling zijn op uw portefeuillerendement en risico.

Inleiding: Cash Secured Put

De eerste optiestrategie is gericht op het kopen van een aandeel beneden de huidige marktprijs. Oftewel de ‘Cash Secured Put

Deze strategie past u toe als u zeker een aandeel wilt kopen, maar u wilt wachten tot het aandeel iets goedkoper wordt, want u vindt hem nu iets te duur.

Dus het enige wat u tegenhoudt om hem nu te kopen is de prijs.

Voorbeeld: u wilt ASML kopen, u heeft €50.000,- beschikbaar om 100 aandelen te kopen (de prijs per aandeel is op dit moment €530,-). U wilt het aandeel alleen kopen voor hoogstens €510,-.

In plaats van te wachten tot het aandeel ‘iets daalt’ kunt u ook een putopties schrijven op het niveau van 510. Want daarvoor had u het aandeel sowieso gekocht. Met deze putoptie ontvangt u een premie, omdat u de verplichting aan gaat om 100 aandelen ASML te kopen wanneer deze onder de 510 komt.

Wat doen we?

We nemen een optie nu met een looptijd van 2 maanden (45-60 dagen) omdat je wilt dat de tijdswaarde snel uit de optie loopt en je wilt ook niet ‘te lang’ de verplichting op je nemen.

asl

Voor deze putoptie voor 2 maanden ontvang je meer dan €20 (€21,80) (dus totaal €2.000,-).

Actie: Schrijf ASML PUT 16 JULY € 510.

Er zijn nu 5 scenario’s:

Scenario 1

Het aandeel blijft gelijk en eindigt op 16 juli op een koers rond de €528,4. In dit geval incasseer je de hele ontvangen premie van €2.000 en heb je 3,8% meer rendement in 2 maanden tijd (= 25% op jaarbasis) en je schrijft opnieuw de optiepremie voor de komende 1 of 2 maanden.
Resultaat = 😃

Scenario 2

Het aandeel daalt licht naar €510,- en jij wordt aangewezen om de 100 aandelen te kopen. Dat is prima want daarvoor wilde jij ze sowieso hebben en nu heb je die €20,- premie ook nog te pakken zodat het aandeel jou zelfs maar €490,- heeft gekost.

Resultaat = 🙂 

Scenario 3

Het aandeel daalt fors naar €400,-, tja dat is balen. Dan heb jij een verlies van €108,40 per aandeel maar als jij ze destijds voor €530 had gekocht was het verlies nog hoger geweest (20% meer). Je zou nu kunnen wachten omdat je gelooft dat het wel weer goed komt met ASML maar je kunt ook de put duurder terugkopen en je verlies op tijd nemen, desnoods had je ook een stop-loss op deze optie kunnen nemen.

Resultaat = 😐

Scenario 4

Het aandeel stijgt licht naar bijvoorbeeld €545,- (+3%). Je hebt de aandelen dan niet gekocht/ in bezit en je hebt de winst van €545 – €528,4= €16,6 = €1.660,- niet kunnen realiseren. MAAR dat maakt niet uit want je hebt sowieso de premie van €2.000,- kunnen incasseren. Dus je deed het zelfs nog beter.

Resultaat = 🤩

Scenario 5

Het aandeel stijgt hard naar €580,-. Je hebt de aandelen dan niet gekocht/ in bezit en je hebt de winst van het boogde aandelenpakket €580 – €528,4= €16,6 = €5.160 niet kunnen realiseren. Maar geen nood, je hebt in ieder geval de €2.000 verdiend, zonder de (volgens jou) te dure aandelen in bezit te hebben gehad.

Resultaat = 😐

Variant om risico verder te beperken

Bij 3: Je had ook een deel van je premie kunnen besteden aan het kopen van een PUT op bijvoorbeeld 450. Dan had jouw verlies gelimiteerd geweest omdat die putoptie dan €50,- waard had geweest. Deze aanvullende ‘veiligheidsfactor’ is vooral van belang als je een langere tijdsperiode neemt voor de putoptie (bijvoorbeeld halfjaar).

Conclusie

cursus-optiestrategieLET OP! Deze optiestrategie is alleen minder risicovol ten opzichte van de situatie dat je de aandelen daadwerkelijk wilde kopen en daar het geld ook voor beschikbaar had. Je kunt bij deze strategie meer dan je inzet verliezen, zoveel als je geld had kunt verliezen wanneer je de aandelen had gekocht.

Het grote voordeel bij deze putconstructie is, dat ook bij een stijgende markt je extra inkomen verdiend door deze premie. Overigens is het de nog te bespreken tweede strategie (gedekte call) qua rendement gelijkwaardig aan deze.

optiestrategie

NOTE

Bij het schrijven van een putoptie dien je een margin op je beleggingsrekening aan te houden. Zeg maar een ‘buffer’ in case wanneer het aandeel inderdaad beneden de strikeprijs zou komen te liggen en jij het aandeel zal moeten kopen.

Mijn putoptie met ASML

Ik heb dit pas weer op 17 juli 2021 met ASML gedaan, (het voorbeeld hiervoor dateert uit mei 2021), want die trein blijft maar doordenderen.

ASML is uitermate geschikt voor de Cash Secured Put vanwege de hoge volatiliteit. Want hoe hoger de bewegelijkheid van een aandeel (implied volatility) hoe hoger de optiepremie.

Een week na de halfjaarcijfers stond de koers op die 17 juli op €634 en de implied volatiliteit 26%. Concreet betekent dit statistisch (normaalverdeling) dat het aandeel ASML zich over een jaar met een waarschijnlijkheid van 68% zal bewegen tussen de range €469 en €798.

Voor een periode van 3 maanden was dat omgerekend €555 en €714.

Ik schreef toen een putoptie op 3 maanden met een uitoefenprijs van €555 en ontving een premie van €15,- (totaal €1.500).

De marge die ik hiervoor moest aanhouden was € 8.850, terwijl de maximale exposure (de onmogelijke situatie ASML naar nul) natuurlijk 634 – 9 = 625 * 100 = €62.500 is.

De situatie is nu dat het aandeel een maand later op €712 (+12%) staat en het zeer waarschijnlijk niet meer in de buurt van €555 komt, want die kans ligt nu lager dan 5% en ik dus de premie van €1.500 in 3 maanden mag houden. Dit was op deze positie dus een maandelijks inkomen van €500.

Als % op de aan te houden margin was dit een rendement van 5,6% per maand hetgeen jaarlijks neerkomt op 67,2%.

 

Overigens blijkt tijdens een onderzoek dat de normaalverdeling van 68% waarschijnlijkheid -die standaard in de prijs van opties is verwerkt- in de praktijk veel hoger blijkt te zijn, namelijk zo’n minstens 79%. Dat betekent dus dat de extra angstpremie waarvoor mensen extra betalen 16% bedraagt. Dit geeft ook onderbouwd aan dat het schrijven van opties statistisch veel interessanter is dan opties kopen omdat de premie hoger is dan nodig op basis van de werkelijke kansen.

Samenvatting

Zoals ik hierboven aangeef, nemen we je stap voor stap mee in het proces van het beleggen in opties.
In bovenstaande les heb je geleerd over deCash Secured Put’. Hierbij richt je je dus op het kopen van een aandeel beneden de huidige marktprijs.

We hebben voorbeeld optie genomen met een looptijd van 2 maanden, omdat je wilt dat de tijdswaarde snel uit de optie loopt en ook niet te lang een verplichting op je wilt nemen.
Daarbij hebben we 5 mogelijke scenario’s besproken die voor kunnen komen bij een Cash Secured Put.

edwin-van-leeuwen
Ontvang nu de volledige les in PDF vorm en blijf relevante updates ontvangen.
Doe mee met mijn gratis online workshop over rendement opbouwen
knop

DIT IS GEEN BELEGGINGSADVIES! BELEGGEN GAAT ALTIJD GEPAARD MET GROTE RISICO’S. OOK KUNT U UW INLEG GEHEEL KWIJTRAKEN.
Dit artikel geeft puur en alleen de persoonlijke mening van de schrijver weer, gebaseerd op de informatie op dat moment. Het is niet als een alwetend advies bedoeld maar slechts als algemene informatie en het is uw eigen verantwoordelijkheid wat u met deze informatie doet. De schrijver aanvaardt geen aansprakelijkheid vanwege deze mening. Beleg nooit met geleend geld en weet dat er altijd grote risico’s zijn verbonden aan beleggen.
Voor meer informatie, lees altijd onze algemene disclaimer op onze website.

AEX-Index 
723,68 €  3,41 €  -0.47%  
AMX-Index 
949,60 €  4,38 €  -0.46%  
AScX-Index 
1.223,52 €  20,13 €  -1.62%  
NASDAQ 100 
$11,549.69  $237.11  -2.01%  
United States Brent Oil Fund, L 
$26.22  $1.16  -4.24%  
Bitcoin USD 
$17,053.52  $2.99  0.02%  
HANG SENG INDEX 
$19,459.75  $18.57  0.10%  
Nikkei 225 
$27,756.94  $128.93  -0.46%  
Dow Jones U.S. Completion Total 
$1,631.62  $26.66  -1.61%