Over Ons

edwin-leeuwen

Drs. Edwin van Leeuwen RA (26-12-1966), nuchtere Rotterdammer, heden woonachting in Noord-Brabant (Vught) is van oorsprong registeraccountant en bedrijfseconoom. Hij begon zijn carrière bij BDO en later bij PWC. Tijdens deze 7 jaar in de accountancy rondde hij zijn studie af op Nijenrode en deed hij veel ervaring op bij het controleren van de financiële cijfers van multinationals, banken en verzekeraars.

Personalia en carrière

In de periode 1996-1998 was hij treasurer en financieel manager bij Vopak. Daarna, net voor de internetbubbel, trad hij aan als CFO bij Unit4, een beursgenoteerd softwarebedrijf, waar hij in 15 jaar de groei meemaakte van 40 miljoen euro naar bijna 1 miljard euro omzet. ”Niet alleen autonoom”, knipoogt hij. ”We hebben in die periode van 15 jaar ook zo’n 50 bedrijven geacquireerd en ook soms verkocht.” In 2014 werd Unit4 voor een bedrag van bijna 1,5 miljard euro aan een Private Equity verkocht. In de periode daarna trad hij aan als interim CFO bij een groot internationaal Bitcoin-bedrijf, waar hij zich de fundamenten van de do’s en don’ts op cryptogebied eigen maakte. Daarnaast doceerde hij parttime Economie op Nijenrode en vervolgens ook op de Universiteit in Tilburg. Inmiddels is Edwin van Leeuwen fulltime belegger en investeerder en deelt hij graag zijn kennis op het gebied van bedrijfswaarderingen.

Businessclass

Krantenartikelen

Beleggingsfilosofie

“Waarschijnlijk vanwege mijn achtergrond als registeraccountant, ben ik vooral een fundamentele belegger. Dat wil niet zeggen dat ik alleen investeer in saaie waardeaandelen, maar ik wil graag altijd alles objectief en onderbouwd begrijpen over de koers van het aandeel. Een gedegen due diligence, de belangrijkste kengetallen snappen, objectieve waarnemingen over markten en kansen, en het uitsluiten van denkfouten of biassen (zie artikel de 12 grootste denkfouten bij beleggen) zijn voor mij essentiële aspecten. Handelen naar de waan van de dag, het blind volgen van algoritmes of technische analyses is wat minder ‘mijn ding’. Ik wil graag begrijpen wat ik koop of aanbeveel. Natuurlijk kan het volgen van technische en algoritmische indicatoren leiden tot hoge rendementen, vooral op de korte termijn, maar op de langere termijn is het sturen op gezonde financiële cijfers het meest solide en met wel degelijk een meer dan bovengemiddeld rendement. En het voordeel van investeren in bedrijven met goede fundamentals is dat we ook niet in paniek hoeven te raken bij tijdelijke dip.”

“En maak je geen illusie: niemand koopt het aandeel op het laagste punt en verkoopt het op het hoogste punt. Dat is de dagelijkse frustratie van iedere belegger. Op de langere termijn is dat geen enkel probleem, zolang je maar niet op het hoogste punt koopt en op het laagste punt verkoopt.”

“Mijn beste belegging ooit? Tja, dan kom je toch uit op de Bitcoin”, lacht hij breeduit. Ik ben begonnen met kopen op een niveau van €300 per Bitcoin en ik koop nog steeds. En de mensen die zeggen dat de Bitcoin geen fundamental is, moeten zich maar eens beter verdiepen in de onderliggende techniek en de blockchain. En ach, laat ze, er zijn er sowieso toch niet genoeg om iedereen een plezier te doen. De wet van de schaarste.”

“En qua aandeel? Misschien afgelopen jaar Kiadis pharma, die werd een week daarna met een premie van bijna 300% overgenomen. Dat was een leuk momentje tijdens de corona crisis.”

Naast Bitcoins heeft Edwin van Leeuwen op dit moment de volgende aandelen of posities in zijn portefeuille
knop