Analyse

De 7 meest geshorte aandelen op de Nederlandse beurzen.

7 februari 2021
edwin-van-leeuwen
Auteur

Er zijn bedrijven (hedgefonds) die als enig doel hebben onderzoek te doen naar in verval geraakte bedrijven die de beste short-selling kandidaten zijn. Deze bedrijven verdiepen zich in financiële overzichten en zoeken naar zwakke punten die de markt misschien nog niet heeft verdisconteerd of naar een bedrijf dat simpelweg overgewaardeerd is. In deze analyse vertel ik jou wat op dit moment de meest geshorte aandelen zijn op de Nederlandse beurzen én waarom.

De meest geshorte aandelen in Nederland, in een oogopslag

Top 7 meest geshorte aandelen op de Nederlandse beurs

short aandelenHet percentage short posities geeft een signaal af over de mate waarin hedgefondsen geloven dat het aandeel zal gaan zakken. Hoewel hedgefondsen zeker niet altijd gelijk hebben, en er zelfs (particuliere) beleggers die bij een hoog percentage short juist extra aandelen bijkopen, moet je ALTIJD onderzoeken waarom het aandeel geshort is.
Het is altijd kritische en essentiële informatie die onderzocht moet worden voordat u een positie (of aanhouden) in het aandeel verwerft.

 

Het eerste wat opvalt in het bovenstaande lijstje is dat de meeste shortposities zijn afgenomen, hetgeen kan duiden op een algemeen positiever sentiment op de beurs (bullish).

Lees ook mijn artikel waar ik uitleg wat short gaan is.

1. WERELDHAVE, de winkelcentraexploitant, voert de lijst aan vanwege de angst op faillissementen van winkels en teruglopende huuropbrengsten en afboekingen op de portefeuille. Met een K/W van 7 bij een dividendrendement van bijna 13% lijkt alle angst wel te zijn ingecalculeerd. Zie ook mijn eerdere artikel over WERELDHAVE. Voor mij blijft dit een BUY.

2. Bij Just Eat Takaway (JET) is het een ander verhaal. Deze hoge shortpositie is het gevolg van het feit dat bepaalde hedgefonds de zogenaamde arbitrage positie nemen wanneer een bedrijf een overname doet. Meeste vanwege de onzekerheid van het slagen van de overname is de aandelenkoers lager dan de actuele koers. Om dit verschil te arbitreren nemen ze dan een long positie (JET) op de overgenomen partij en gaan short op de overnemende (Grubhub) partij. Het aandeel zelf is wat mij betreft zeer koopwaardig STRONG BUY.

3. Bij AFK (Air France-KLM) is het een duidelijk. Te veel onzekerheid omtrent het verloop van
De coronacrisis en het langzame herstel van de vlieg en reisbranche als geheel. Wat mij betreft: ver vandaan blijven.

4. Pharming Group, Voor mij blijft raadsel waarom zoveel short posities in dit fonds zitten. Lijkt me een gevaarlijk “spelletje” à la Gamestop. Heeft sterke financiële positie en noteert 80% onder het gemiddelde koersdoel. Veel particuliere beleggers in het fonds en met potentieel een rendement van 300% maakt dit voor mij juist een absolute STRONG BUY.

 

 

Bekijk mijn volledige analyse hier!

knop

5. ARCADIS heeft een sterke koersrally achter de rug, noteert op dit moment boven de koersdoelen en heeft wat mij betreft weinig opwaartse potentie. Waardering van 20 K/W en een leverage van 1,25 keer ebitda laat ook niet echt overwaardering zien. Wat mij betreft nu even te hoog gewaardeerd om aan te schaffen.

6. BESI eveneens een rally achter de rug waardoor de koers nu boven het gemiddelde van de koersdoelen. Technisch staat het er aardig bij. Met een K/W van 30 niet goedkoop maar ook niet bijzonder duur. Ik blijf er even af en ga het verder onderzoeken.

7. AMG, cyclisch aandeel en met hoge schuldverhouding (5 keer EBITDA), shortsellers verwachten hier dat bij een economische “verstoring” dit aandeel relatief harder zal dalen. Wat mij betreft ook hier geen duidelijk signaal voor mij om short te gaan. Ook verder onderzoeken.

De schrijver heeft long posities in Wereldhave, JET en Pharming group.

 

Houd mij up-to-date wanneer er een nieuw artikel live is
Ook interessant voor jou:

DIT IS GEEN BELEGGINGSADVIES! BELEGGEN GAAT ALTIJD GEPAARD MET GROTE RISICO’S. OOK KUNT U UW INLEG GEHEEL KWIJTRAKEN.
Dit artikel geeft puur en alleen de persoonlijke mening van de schrijver weer, gebaseerd op de informatie op dat moment. Het is niet als een alwetend advies bedoeld maar slechts als algemene informatie en het is uw eigen verantwoordelijkheid wat u met deze informatie doet. De schrijver aanvaard geen aansprakelijkheid vanwege deze mening. Beleg nooit met geleend geld en weet dat er altijd grote risico’s zijn verbonden aan beleggen.
Voor meer informatie, lees altijd onze algemene disclaimer op onze website.

AEX-INDEX 
796,74 €  3,67 €  -0.46%  
AMX-INDEX 
1.068,39 €  3,69 €  -0.34%  
ASCX-INDEX 
1.369,38 €  2,94 €  -0.21%  
NASDAQ 100 
$15,300.89  $153.97  1.02%  
United States Brent Oil Fund, L 
$22.18  $0.1700  -0.76%  
Bitcoin USD 
$62,793.75  $696.35  1.12%  
HANG SENG INDEX 
$25,771.81  $362.06  1.42%  
Nikkei 225 
$29,213.04  $187.58  0.65%  
Dow Jones U.S. Completion Total 
$2,279.51  $9.32  0.41%