Achtergrond

De meest gemaakte denkfouten

14 februari 2022
edwin-van-leeuwen
Auteur

In ons dagelijkse leven nemen wij constant beslissingen, 35.000 per dag om precies te zijn. Vaak doen we snelle beslissingen op gevoel of intuïtie.

Het is duidelijk dat we in de huidige, dynamische maatschappij vaak geen tijd of zin hebben om lang stil te staan bij een te nemen besluit.

Ook gebeurt het regelmatig dat een bepaalde beslissing zo complex is, zoveel kanten heeft, het geen zin heeft om veel feiten te verzamelen.

Wat zijn heuristieken?

Wat de mens zich sinds de oertijd heeft ‘aangeleerd’ is dat we bij snelle intuïtieve, bijna instinctieve beslissingen, vaak vuistregels of heuristieken gebruiken. Het brein gebruikt dan short-cuts om beslissingen te maken, soms zelfs ‘kort door de bocht’. Cognitieve luiheid 😉

Welke heuristieken zijn er? Kun je voorbeelden geven?

Availability heuristiek

De meest bekende is de availability heuristiek, Bij beslissingen nemen gaan we ‘automatisch’ op zoek naar wat we ons het ‘gemakkelijkste’ kunnen herinneren, wat we als eerste in ons brein tegenkomen, snel beschikbaar is.

Vraag 1: zijn er meer, woorden die beginnen met een ‘N’ of woorden die de ‘N’ op de derde plaats hebben staan?

Bekijk antwoord 1

Representativiteitsheuristiek

Een andere heuristiek is representativiteitheuristiek.

De representativiteitsheuristiek is een vuistregel die we gebruiken bij het maken van oordelen. Daarbij classificeer je iets op grond van de mate waarin het lijkt op een karakteristiek geval. Een stereotype of een gelijksoortige (recente) gebeurtenis.

Vraag 2: Ik ken iemand; hij is nogal klein, schuchter en hij schrijft ook nog gedichten.
Studeert hij psychologie of sinologie (chinees)?

Bekijk antwoord 2

Anchoring heuristiek

Een heuristiek die we ook gaan behandelen is de ‘Anchoring’ (‘anker’) heuristiek.  Hierbij gebruiken we een referentiepunt (een anker) bij onze kans inschattingen.

Vraag 3: Wanneer iemand loeihard muziek draait terwijl jij met je conference call bezig bent. Roep je dan of ze hem zachter willen zetten of beter wat anders?

Bekijk antwoord 3

De manier waarop je een vraag stelt is van invloed op de antwoorden of beslissingen. Een supermarkt die bij de 50% weekaanbieding van Wc-papier, tevens aangeeft dat ze maar maximum 12 pakken mogen meenemen, zullen de meesten mensen met karrenvrachten de winkel uit zien lopen. De anchoring heuristiek is een heerlijk voorbeeld van psychologische manipulatie.

Functie van heuristieken

Heuristieken hebben in veel gevallen wel degelijk een nuttige en positieve functie, vooral omdat we zoveel informatie te verwerken krijgen en we zoveel snelle beslissingen moeten nemen.

Echter bij belangrijke financiële beslissingen zoals bij het onderhouden van jouw beleggingsportefeuille moet je voorkomen dat je onbewust fouten maakt als gevolg van het toepassen van deze heuristieken.

Het gebruik van heuristieken kan er tevens voor zorgen dat je belangrijke en essentiële informatie buiten beschouwing laat. Deze fouten, cognitieve biases genoemd moeten we daarom proberen zoveel mogelijk te vermijden of tenminste zouden moete herkennen.

Dit zal voor de langere termijn voor een beter rendement, slaaprust en minder stress zorgen.

Doelstelling deze minicursus

“Om op de lange termijn een succesvolle belegger te zijn, is het van cruciaal belang om de algemene menselijke cognitieve of psychologische vooroordelen die vaak tot slechte beslissingen en investeringsfouten leiden, te begrijpen en hopelijk te overwinnen. Daar gaan we voor!”

edwin-van-leeuwen
In de komende weken zullen we de 10 belangrijkste denkfouten en biases behandelen.
knop
Bekijk ook deze artikelen

DIT IS GEEN BELEGGINGSADVIES! BELEGGEN GAAT ALTIJD GEPAARD MET GROTE RISICO’S. OOK KUNT U UW INLEG GEHEEL KWIJTRAKEN.
Dit artikel geeft puur en alleen de persoonlijke mening van de schrijver weer, gebaseerd op de informatie op dat moment. Het is niet als een alwetend advies bedoeld maar slechts als algemene informatie en het is uw eigen verantwoordelijkheid wat u met deze informatie doet. De schrijver aanvaardt geen aansprakelijkheid vanwege deze mening. Beleg nooit met geleend geld en weet dat er altijd grote risico’s zijn verbonden aan beleggen.
Voor meer informatie, lees altijd onze algemene disclaimer op onze website.

AEX-Index 
718,11 €  5,57 €  -0.77%  
AMX-Index 
938,94 €  10,66 €  -1.12%  
AScX-Index 
1.214,58 €  8,94 €  -0.73%  
NASDAQ 100 
$11,549.69  $237.11  -2.01%  
United States Brent Oil Fund, L 
$26.22  $1.16  -4.24%  
Bitcoin USD 
$16,805.90  $179.35  -1.06%  
HANG SENG INDEX 
$18,814.82  $626.36  -3.22%  
Nikkei 225 
$27,686.40  $199.47  -0.72%  
Dow Jones U.S. Completion Total 
$1,631.62  $26.66  -1.61%