Achtergrond

5 redenen om wel te starten met index beleggen

26 mei 2021
edwin-van-leeuwen
Auteur

Een van de meest succesvolle investeerders alle tijden, Warren Buffet, schreef in 2016 in een brief gericht aan aandeelhouders van zijn bedrijf het advies voor grote én kleine investeerders om te investeren in goedkope indexfondsen. Gezien Warren Buffet een actieve fondsmanager is, is dit een bijzondere uitspraak. Maar waarom gaf hij dit advies?

Wat is indexbeleggen?

Index beleggen is een strategie waarbij geïnvesteerd wordt in een samenstelling van aandelen. Deze indices worden samengesteld omtrent een specifiek aantal selectiecriteria.

Lees meer over wat indices zijn in: Index beleggen. Wat is het en hoe gebruik je het om jouw vermogen relatief veilig te vergroten?

Index beleggen is een vorm van passief beleggen en beperkt daardoor het aantal mogelijke strategieen. Ook biedt het jou minder controle op jouw beleggingen in een neerwaardse markt. Toch wordt er vaak gekozen voor indexbeleggen. In dit artikel worden 5 redenen beschreven waarom het voordelig kan zijn om in indices te investeren.

Leestip: 5 redenen om niet te starten met index beleggen

Indexfondsen kunnen beter presteren

De voornaamste reden om indices te gebruiken, is dat zij beter kunnen presteren dan individuele aandelen. Het grootste risico van een los aandeel is dat deze altijd de volledige waarde kan verliezen. Mensen die individuele aandelen kopen stellen zichzelf bloot aan de volatiliteit van hun aandeel. Als de markt beweegt, kan dit leiden tot grote winsten of verliezen. Met indexfondsen krijg je als het ware een groot divers aantal aandelen in je bezit. De kosten zijn vaak laag. Deze combinatie van minder volatiliteit en lagere kosten ten opzichte van het actief managen van fondsen maakt het dat indexbeleggen voor veel investeerders betere resultaten oplevert.

Wil jij zelf bepalen in welke aandelen je belegt? Ik schrijf wekelijks analyses die jij hiervoor kunt gebruiken
knop

Index beleggen kan(!) een lager riscio hebben

Een andere rede om index beleggen te overwegen is dat een index minder risicovol is dan een individueel aandeel. Je voorkomt dat je al je kapitaal in één keer verliest. In theorie kan een index ook zijn volledige waarde verliezen maar dat is erg onwaarschijnlijk. Ook wordt het riscico beperkt van slecht management bij het actief managen van fondsen. Fouten die gemaakt worden leveren vaak directe schade op. Zelfs briljante investeerders als Warren Buffet kunnen fouten maken.

Uiteraard heeft dit argument ook een keerzijde. Lees hier 5 redenen om niet te investeren in indices

Index beleggen kan goedkoop zijn

Het doel van investeren is om geld voor jou te laten werken, niet voor degene die jouw beleggingen beheert. Kosten en fees die gemaakt worden tijdens het beleggen spelen een grote rol in het uiteindelijke succes. Let er daarom goed op welke kosten je betaalt wanneer je in een fonds belegd. Indices zijn vaak goedkoper, wat geld bespaart op de lange termijn.

Diversificatie in jouw beleggingsportefeuille is belangrijk

Zoals Warren Buffet zegt “Never place all your eggs in one basket.”. Wanneer dit mandje omvalt, heb je een probleem. Zorg ten alle tijden dat je voldoende diversificatie aanbrengt aan jouw beleggingsportefeuille. Een van de meest belangrijke redenen om te beleggen in een index, is dat je in een keer in duizenden bedrijven kunt investeren. Zo investeer je via de S&P500 direct in 500 goed presterende Amerikaanse aandelen. Wanneer een aandeel zijn waarde verliest, merk je hier waarschijnlijk weinig van.

Resultaten uit het verleden spreken voor zich

Het is voor fonds managers nagenoeg onmogelijk om op lange termijn het resultaat van indexbeleggen te verslaan. Dit lukt slechts 1 op de 4 actieve beleggers en niemand kan garanderen dat dit volgend jaar weer lukt.

Wil je als eerste op de hoogte zijn van mijn tips? Laat je mailadres achter.

DIT IS GEEN BELEGGINGSADVIES! BELEGGEN GAAT ALTIJD GEPAARD MET GROTE RISICO’S. OOK KUNT U UW INLEG GEHEEL KWIJTRAKEN.
Dit artikel geeft puur en alleen de persoonlijke mening van de schrijver weer, gebaseerd op de informatie op dat moment. Het is niet als een alwetend advies bedoeld maar slechts als algemene informatie en het is uw eigen verantwoordelijkheid wat u met deze informatie doet. De schrijver aanvaardt geen aansprakelijkheid vanwege deze mening. Beleg nooit met geleend geld en weet dat er altijd grote risico’s zijn verbonden aan beleggen.
Voor meer informatie, lees altijd onze algemene disclaimer op onze website.

AEX-Index 
712,88 €  4,54 €  0.64%  
AMX-Index 
1.013,03 €  7,98 €  -0.78%  
AScX-Index 
1.398,25 €  6,10 €  -0.43%  
NASDAQ 100 
$12,642.10  $39.32  -0.31%  
United States Brent Oil Fund, L 
$33.94  $0.1700  0.50%  
Bitcoin USD 
$31,836.53  $92.01  0.29%  
HANG SENG INDEX 
$21,415.20  $291.27  1.38%  
Nikkei 225 
$27,279.80  $89.63  -0.33%  
Dow Jones U.S. Completion Total 
$1,729.75  $25.38  -1.45%