Achtergrond

5 redenen om niet te starten met index beleggen

1 januari 2020
edwin-van-leeuwen
Auteur

Investeren in indices is een strategie waarbij geïnvesteerd wordt in een samenstelling van aandelen omtrent een specifiek aantal selectiecriteria.

lees meer over wat indices zijn in: Index beleggen. Wat is het en hoe gebruik je het om jouw vermogen relatief veilig te vergroten?

Een van de ideeën hierachter is dat, gezien veel fonds managers de markt niet kunnen out-performen, dit de optimale manier is om te investeren in een divers portfolio tegen relatief lage kosten. Vaak wordt deze vorm ook wel passief beleggen genoemd. Toch zijn er een aantal redenen waarom geloofd wordt dat de gemiddelde investeerder niet in indices moet investeren. In dit artikel worden 5 redenen benoemd om niet in indices te investeren.

Leestip: 5 redenen om wel te starten met index beleggen

1. Indexbeleggen geeft geen bescherming tegen een neerwaartse markt

Op de lange termijn heeft de aandelenmarkt zichzelf bewezen als goede plek om te investeren. Maar over de jaren heen is dit met veel ups- en downs gegaan. Wanneer je kiest om te investeren in een index, heb je hier voordeel van in een opgaande markt (bull market). Echter wanneer de markt omlaag gaat (bear market), kun je hier niet tegenin investeren via deze index. Veel index-investeerders hedgen hun investering door short te gaan op de S&P500 futures contracts of door put opties tegen deze index te kopen. Dit doen zij omdat deze exact de andere kant op bewegen dan de indexen waarin zij investeren. Echter deze samen gebruiken kan ook het nut van investeren ongedaan maken omdat het een “break-even strategie” is. Vaak is hedgen een tijdelijke oplossing.

Wil jij zelf bepalen in welke aandelen je belegt? Ik schrijf wekelijks analyses die jij hiervoor kunt gebruiken
knop

2. Indexbeleggen beperkt de mogelijkheden om te reageren op ontwikkelingen in individuele bedrijven

Wanneer een aandeel overgewaardeerd raakt, gaat deze ook zwaarder wegen in de index. Meestal willen beleggers op dat moment hun “exposure” ten opzichte van dit aandeel verlagen wanneer een aandeel overgewaardeerd raakt. Het is echter op dit moment niet mogelijk om op deze kennis te handelen en je belang in dit bedrijf te verkleinen.

3. Een index beperkt de controle waarin je precies belegt

Indices zijn samengestelde portfolio’s. Daardoor heb je geen controle over het kopen of verkopen van individuele aandelen in dit portfolio. Wellicht heb je specifieke bedrijven waarvan je aandelen wil bezitten, zoals bijvoorbeeld je favoriete bank, automerk, of voedingsmerk.

Je kunt vinden dat een bedrijf betere marketing of een beter merk heeft of dat de klantenservice beter is. Dan wil je waarschijnlijk specifiek dit aandeel kopen, en niet alle soortgelijke aandelen. Het kan ook zijn dat er bedrijven zijn waar je door morele overtuigingen niet in wil investeren, terwijl het aandeel wel meegenomen wordt in de index waarin jij investeert.

4. Indices beperken je in het aantal verschillende belegginsstrategieën

Er zijn oneindig veel strategieën die succesvol worden ingezet door investeerders. Helaas zijn deze niet altijd beschikbaar wanneer je in indices investeert. Sommige van deze strategieën kunnen gecombineerd worden om investeerders betere winst/risico verhoudingen te geven. Een index geeft je dus diversificatie maar beperkt je in mogelijkheden. Daarnaast bestaan indices soms uit wel 500 aandelen, terwijl ook gediversifieerd kan worden met 30 aandelen.

Wanneer je onderzoek doet naar aandelen, kun je wellicht de beste waarde aandelen, groei aandelen, dividend aandelen of andere aandelen vinden die bij een bepaalde strategie passen. Zo kun je een kleiner, meer getarget potfolio samenstellen waarmee de brede markt ‘verslagen’ kan worden. Daarbij kan ook rekening gehouden worden met jouw risico profiel.

5. Verminderde persoonlijke kick

Last but not least kan het proces van investeren erg stressvol zijn. Zeker in tijden dat de markt onrustig is. Sommige investeerders bekijken continu hun portfolio en slapen slecht. De vraag is of dit veel minder wordt wanneer je in indices belegt. Je bent nog steeds continu bezig met het economische landschap. Bovendien mis je de kick wanneer je een goed aandeel geselecteerd hebt en succesvol je geld hebt belegd.

Kortom

Er zijn verschillende studies over indexbeleggen. Zowel voor, als tegen deze strategie. Hoewel veel fondsmanagers slechter presteren dan indexfondsen, zijn er ook actieve beleggers die het wél beter doen. Indexbeleggen kan interessant zijn wanneer je een breed portfolio wil maar er zijn veel redenen waarom het niet altijd de beste manier is om jouw persoonlijke beleggingsdoelstellingen te bereiken.

Wil je als eerste op de hoogte zijn van mijn tips? Laat je mailadres achter.

DIT IS GEEN BELEGGINGSADVIES! BELEGGEN GAAT ALTIJD GEPAARD MET GROTE RISICO’S. OOK KUNT U UW INLEG GEHEEL KWIJTRAKEN.
Dit artikel geeft puur en alleen de persoonlijke mening van de schrijver weer, gebaseerd op de informatie op dat moment. Het is niet als een alwetend advies bedoeld maar slechts als algemene informatie en het is uw eigen verantwoordelijkheid wat u met deze informatie doet. De schrijver aanvaardt geen aansprakelijkheid vanwege deze mening. Beleg nooit met geleend geld en weet dat er altijd grote risico’s zijn verbonden aan beleggen.
Voor meer informatie, lees altijd onze algemene disclaimer op onze website.

 
$0.0000  $0.0000  0.00%  
 
$0.0000  $0.0000  0.00%  
 
$0.0000  $0.0000  0.00%  
 
$0.0000  $0.0000  0.00%  
 
$0.0000  $0.0000  0.00%  
 
$0.0000  $0.0000  0.00%  
 
$0.0000  $0.0000  0.00%  
 
$0.0000  $0.0000  0.00%  
 
$0.0000  $0.0000  0.00%