Achtergrond

In 5 stappen short gaan

1 januari 2020
edwin-van-leeuwen
Auteur

Wil je weten wat short gaan is en waarom mensen dit willen doen? Lees het dan uitgebreid in dit artikel over short gaan. Mensen doen dit wanneer zij verwachten dat de waarde van het aandeel zakt binnen een bepaalde periode. Bij een daling van de aandelenprijs worden aandelen teruggekocht met minder geld dan bij een oorspronkelijke verkoop is ontvangen. Maar hoe ga je eigenlijk short op aandelen? Ik leg het je uit in de volgende vijf stappen.

Stap 1: kies het aandeel

De eerste stap spreekt voor zich. Het is van belang om als eerste vast te stellen op welk aandeel je short wil gaan. Dit is het aandeel dat je dus short gaat verkopen en daarna voor een lagere prijs terugkoopt. Niet alle aandelen zijn geschikt om short op te gaan. Er moet een gegronde reden zijn om de verwachte daling te beargumenteren. Doe dus goed onderzoek voordat je zomaar een aandeel kiest.

Stap 2: zorg voor een marge-rekening

Een marge-rekening maakt bevoorschotting mogelijk. Een marge-rekening bij een effectenmakelaar is daarom de tweede stap om short te gaan. Je leent eigenlijk de aandelen van een bepaald bedrijf van de effectenmakelaar. Er zijn machtigingen nodig om in een short positie in een aandeel te openen.

Stap 3: de short order versturen

Wanneer de eerste twee stappen zijn uitgevoerd is het tijd om je short order op te geven voor het juiste aantal aandelen. Wanneer deze order verstuurd is zal de effectenmakelaar de aan jou lenen. Hierdoor kan de effectenmakelaar namens jou de aandelen op de markt gaan verkopen. Het geld waarvoor deze aandelen worden verkocht komt dan rechtstreeks op jouw rekening zoals alle andere aandelenverkopen.

Stap 4: shortpositie sluiten

Bij short gaan zal je op een gegeven moment ook de shortpositie gaan sluiten. Short gaan doe je namelijk maar voor een korte periode. De shortpositie sluit je door de aandelen die je eigenlijk hebt verkocht terug te kopen. Via de effectenmakelaar ga je de geleende aandelen weer teruggeven aan degene die jou deze aandelen heeft laten lenen.

Stap 5: winst of verlies maken

De stap waar alles vanaf hangt, ga je winst of verlies maken? Aan short gaan zit risico verbonden. Er bestaat dus een kans dat je op je shortpositie verlies maakt. We gaan er nu natuurlijk vanuit dat je winst gaat maken en dat doet je als volgt: wanneer de koers naar verwachting is gedaald, betaal je minder om de aandelen te vervangen en behoud je het verschil als winst. Is de koers toch gestegen? Je maakt nu verlies. Het kost je dan meer om de aandelen terug te kopen en dat extra geld moet je ergens anders vandaan halen.

Een voorbeeld ter verduidelijking

it voorbeeld is fictief en heeft dus nooit plaatsgevonden. Je hebt een aandeel gevonden dat nu verhandeld wordt tegen $50 per aandeel. Jouw verwachting is dat dit aandeel is overgewaardeerd en in nabije toekomst gaat dalen. Je besluit daarom om 50 van deze aandelen short te verkopen. Je loopt bovengenoemde stappen door en neemt dus de shortpositie in op dit aandeel.

Je verkoopt dit aandeel short en ontvangt $2.500 min de commissie die je hebt moeten betalen aan de effectenmakelaar (stap 3). Dit geld wordt op dezelfde manier op je rekening gezet zoals alle andere aandelenverkoop. Je hebt bij short gaan altijd een schuldverplichting om de geleende aandelen terug te betalen aan de persoon die jou de aandelen heeft geleend.

Stel dat het aandeel tot $25 daalt per aandeel. Nu ga je dus je shortpositie sluiten (stap 4) door 50 aandelen te kopen tegen $25 per stuk, wat $1.250 kost. Dit betaal je terug aan degene die jou de aandelen heeft geleend. Toen je de shortpositie innam verzamelde je $2.500 en daarom houd je nu $1.250 over. Dit is je winst!

Short gaan kan zorgen voor hoge winst op korte termijn. Daarentegen zit er een groot risico aan short gaan en raden wij dit alleen te doen wanneer je een ervaren belegger bent. Zelfs ervaren beleggers moeten zuinig omgaan met shortposities en dit alleen doen door alle risico’s te beoordelen. Toch zijn er enkele aandelen die vaak geshort worden door ervaren beleggers. Wil jij weten welke dit zijn? Lees dan het artikel over de 7 meeste geshorte aandelen op de Nederlandse Beurzen.

Wil je als eerste op de hoogte zijn van mijn tips? Laat je mailadres achter.

DIT IS GEEN BELEGGINGSADVIES! BELEGGEN GAAT ALTIJD GEPAARD MET GROTE RISICO’S. OOK KUNT U UW INLEG GEHEEL KWIJTRAKEN.
Dit artikel geeft puur en alleen de persoonlijke mening van de schrijver weer, gebaseerd op de informatie op dat moment. Het is niet als een alwetend advies bedoeld maar slechts als algemene informatie en het is uw eigen verantwoordelijkheid wat u met deze informatie doet. De schrijver aanvaardt geen aansprakelijkheid vanwege deze mening. Beleg nooit met geleend geld en weet dat er altijd grote risico’s zijn verbonden aan beleggen.
Voor meer informatie, lees altijd onze algemene disclaimer op onze website.