Achtergrond

Wat is short gaan?

4 februari 2021
edwin-van-leeuwen
Auteur

Het fenomeen short gaan, het geeft een negatieve klank en wordt vaak geassocieerd met de duistere kant van beleggen en kapitalisme.. 

Maar wat is short gaan eigenlijk en is het zo ‘erg’ als de meesten beweren?

LONG OF SHORT?

SHORT GAAN IS HOPEN OP EEN DALING

Laten we het niet heel moeilijk maken. Voor de brave particuliere belegger is de aandelenbeurs er om aandelen te kopen. We hebben €100 en we kopen 2 aandelen van €50 en we hopen dat het aandeel – op termijn- stijgt. Meestal worden deze posities voor een lange(re) tijd aangegaan. Waardestijgingen gaan immers vaak langzamer dan waardedalingen. Het aandeel kopen omdat je een waardestijging verwacht heet dan ook Long gaan.

Short gaan is het tegenovergestelde. Wanneer iemand short gaat, verwacht hij of zij dat de prijs zal dalen. Het belangrijkste verschil tussen long en short gaan is dus de verwachting van de belegger.

HET VERKOPEN VAN AANDELEN DIE JE NIET HEBT

Voor de professionele beleggers is short gaan het verkopen van een aandeel met als doel die aandeel later goedkoper terug te kopen. Iemand die short gaat verwacht dat de prijs van het aandeel zal gaan dalen. Ze verkopen dan een aandeel wat ze (nog) niet bezitten, maar wel ooit moeten kopen. En vooral dat laatste is interessant.

Stel dat de shortseller de 2 aandelen had verkocht à €50 aan bovenstaande partij.
Stel dat de koers na een maand met 20% was gedaald nu op €40 op de beurs staat. Dan koopt de shortseller nu de aandelen terug voor 40 en maakt €20 winst in een maand. In termen van rendementen is het bijna oneindig omdat er vooraf geen investering was.

 

Echter wanneer de koers van dat aandeel naar €120 was gestegen dan had hij de aandelen moeten kopen en had dan €140 (2 keer €70) verlies gemaakt.

En nu komt het: het grote gevaar van short gaan is dat het verlies theoretisch oneindig groot kan zijn. Diegene die aandelen koopt kan nooit meer kwijtraken dan de aankoopprijs, dus ook niet als het aandeel naar nul daalt. Een shortseller daarentegen heeft een oneindig risico, daar waar het aandeel nooit meer dan €100 aan waarde kan verliezen (100%), kan het wel maal 20 (2000%) of zelfs maal 100 aan waarde toenemen (kijk maar naar de Bitcoin of het aandeel Tesla;-) en als dat gebeurt dan heeft de shortseller een verlies van €9.900. Dat is dus 99 keer zoveel als het maximale verlies van diegene die een longpositie had.

HET KAN OOK FOUT GAAN: DE SHORTSQUEEZE

Het risico dat de shortseller dus heeft is dat het aandeel (te) hard stijgt. Wanneer dit gebeurt zal hij zijn verliezen proberen te beperken door het aandeel (helaas) voor een hoger bedrag terug te kopen. Maar dan – paradoxaal – genereert dit een versterkend verlieslatend effect omdat sommige shortsellers op dat moment in een stijgende markt de aandelen zullen moeten kopen waardoor het aandeel nog verder zal stijgen. Dit heeft weer een koersopdrijvend effect, waardoor nog meer partijen terug moeten kopen. De prijs kan daardoor explosief stijgen, waardoor shorters met hun posities als citroenen helemaal uitgeknepen worden. Vandaar dat dit fenomeen een short squeeze genoemd wordt.

Het meest legendarische en recentste voorbeeld is Gamestop dat in twee dagen tijd vervijfvoudigde in koers (om daarna ook weer terug te vallen) als gevolg van een shortsqueeze. Dat was even Game Over voor bepaalde shortsellers.

Vanwege deze enorme risico’s kunnen particulieren meestal niet zelf short gaan op deze manier met het verkopen van aandelen die ze niet in bezit hebben.

Maar gelukkig zijn er wel degelijk (veiligere) manieren voor de particuliere belegger om te speculeren op een waardedaling van een aandeel. Dit kan door middel van het aanschaffen van een Turbo (of sprinter) of via opties. Ik zal een apart artikel wijden aan het opzetten van een “veilige” optimale optieconstructie. Daarover later meer.

Neem contact op!

ALS U OP DE HOOGTE WILT WORDEN GEHOUDEN OVER HET SHORT GAAN OP AANDELEN DOOR MIDDEL VAN OPTIMALE OPTIESTRATEGIEEN

 

SHORTPOSTIES ZIJN MEESTAL EEN SIGNAAL DAT ER WAT AAN DE HAND IS MET HET FONDS

Een transactie op de beurs ontstaat alleen wanneer twee partijen volstrekt tegenovergestelde meningen hebben.

Toch is het fenomeen shortseller niet per se negatief, namelijk een transactie op de beurs ontstaat alleen wanneer twee partijen tegenovergestelde meningen hebben. Namelijk de één een denkt dat het aandeel stijgt en de ander denkt van niet of visa versa.” Als er veel short posities op een aandeel zijn, duidt dit vaak op een groot verschil van mening over de juiste waardering’. Maar dit hoeft helemaal niet te betekenen dat het aandeel ook daadwerkelijk gaat dalen (Tesla is daar een voorbeeld van)

Toch is het zo dat bij fondsen waar veel short posities openstaan de kans groot is dat er wat aan de hand is. Het is dan verstandig dat u zich daarin verdiept voordat u besluit een transactie te doen in dat fonds. Zie het dus in ieder geval als een ‘red flag’ die onderzoek verdient.

 

SHORTSELLERS HEBBEN WEL DEGELIJK EEN FUNCTIE

Zijn shortsellers parasieten?

Hoewel het vanuit onze calvinistische (hypocriet?) inslag ‘onethisch’ lijkt om te profiteren van een koersdaling (val) genereren shortposities ook een stabiliserende factor. Want zonder shortposities zouden de ineenstorting van een aandeel of de beurs vele malen erger kunnen zijn omdat in die panieksituatie alleen de shortsellers kopen omdat ze daarmee hun winst verzilveren. Zonder shortsellers zouden er veel minder kopers zijn, waardoor het aandeel nog verder zou dalen.

Wil je als eerste op de hoogte zijn van mijn tips? Laat je mailadres achter.

DIT IS GEEN BELEGGINGSADVIES! BELEGGEN GAAT ALTIJD GEPAARD MET GROTE RISICO’S. OOK KUNT U UW INLEG GEHEEL KWIJTRAKEN.
Dit artikel geeft puur en alleen de persoonlijke mening van de schrijver weer, gebaseerd op de informatie op dat moment. Het is niet als een alwetend advies bedoeld maar slechts als algemene informatie en het is uw eigen verantwoordelijkheid wat u met deze informatie doet. De schrijver aanvaard geen aansprakelijkheid vanwege deze mening. Beleg nooit met geleend geld en weet dat er altijd grote risico’s zijn verbonden aan beleggen.
Voor meer informatie, lees altijd onze algemene disclaimer op onze website.

AEX-INDEX 
795,68 €  4,73 €  -0.59%  
AMX-INDEX 
1.069,12 €  2,96 €  -0.28%  
ASCX-INDEX 
1.369,24 €  3,08 €  -0.22%  
NASDAQ 100 
$15,146.92  $372.32  2.52%  
United States Brent Oil Fund, L 
$22.35  $0.4000  1.82%  
Bitcoin USD 
$61,246.32  $3.95  -0.01%  
HANG SENG INDEX 
$25,409.75  $78.75  0.31%  
Nikkei 225 
$29,025.46  $474.56  1.66%  
Dow Jones U.S. Completion Total 
$2,270.19  $31.91  1.43%