Extern nieuws - Belegger.nl

Waar liggen de kansen bij een dreigende recessie?

21 oktober 2022

Iedereen is bang voor dat “R”-woord: recessie. Toch is een recessie soms onontkoombaar. Het is dan slim om te beleggen in sectoren die het dan vaak bovengemiddeld goed doen. Welke zijn dat?

Beleggen in een opgaande markt is vaak niet zo ingewikkeld, omdat de meeste aandelen dan in de lift zitten. Maar als het tij keert en de economie begint te krimpen, wordt het een stuk lastiger. Sommige sectoren hebben de neiging om aardig te blijven liggen, terwijl andere ondermaats presteren. John Jagerson en Wade Hansen, twee Amerikaanse technische analisten, doken voor beleggingswebsite Investorplace in de statistieken om te kijken waar in een recessie doorgaans de kansen liggen.

Beurzen reageren vaak voorspelbaar

Het goede nieuws voor beleggers is dat de markt de neiging heeft relatief voorspelbaar te reageren wanneer een terugval zich voordoet. Dezelfde sectoren die in het verleden beter presteerden tijdens economische krimp zullen dat waarschijnlijk ook doen tijdens een volgende.

Op basis van sectorprestaties tijdens eerdere economische krimpperiodes verwachten Jagerson en Hansen dat vier sectoren het beter zullen doen dan de markt:

  • energie
  • gezondheidszorg
  • basis-consumptiegoederen en
  • nutsbedrijven

Dat is te zien in de onderstaande grafiek van de zogeheten business cycle:


3 sectoren springen er momenteel uit

Om te checken of hun voorspelling uitkomt, onderzochten beide analisten ook hoe deze sectoren hebben gepresteerd sinds 16 augustus, toen de S&P 500 zijn meest recente piek bereikte. Daarvoor gebruikten ze de prestaties van sector-indextrackers. Hieruit bleek dat bijna alle sectoren waarvan je zou verwachten dat ze beter presteren tijdens een economische krimp, het momenteel beter doen. Maar er is één uitzondering: nutsbedrijven.

… alleen nutsbedrijven maken hun verwachting niet waar

Dat nutsbedrijven momenteel ondermaats presteren, komt volgens de analisten omdat de rente op 10-jaars Amerikaans schuldpapier de afgelopen maanden flink is gestegen, in reactie op de agressieve renteverhogingen door de Federal Reserve. Hoe hoger de rente op schatkistpapier is, hoe minder concurrerend de dividendrendementen op nutsbedrijven worden. Aangezien sterke dividendrendementen een van de belangrijkste factoren zijn die de outperformance van nutsbedrijven tijdens economische krimp stimuleren, zien we dat nutsbedrijven tijdens deze neergang wat achterblijven.

Voorlopers zijn aandelen in gezondheidszorg en consumptiegoederen

Dit leidt tot de conclusie dat aandelen uit de gezondheidszorg en niet-duurzame consumptiegoederen het naar verwachting beter zullen blijven doen dan de rest van de markt. Energieaandelen presteren mogelijk minder goed als de prijs van ruwe olie terug blijft botsen tegen het weerstandsniveau.

Op dit moment lijkt afwachten onvermijdelijk, maar Jagerson en Hansen denken dat niets doen de slechtste keuze is in de huidige markt. Want juist in een dalende markt zijn volgens hen de beste rendementen te behalen.

Lees ook: Iedere bearmarkt is anders

AEX-Index 
718,34 €  5,34 €  -0.74%  
AMX-Index 
937,07 €  12,53 €  -1.32%  
AScX-Index 
1.209,73 €  13,79 €  -1.13%  
NASDAQ 100 
$11,497.39  $52.29  -0.45%  
United States Brent Oil Fund, L 
$25.56  $0.6600  -2.52%  
Bitcoin USD 
$16,847.12  $191.55  -1.12%  
HANG SENG INDEX 
$19,324.69  $509.87  2.71%  
Nikkei 225 
$27,536.31  $150.09  -0.54%  
Dow Jones U.S. Completion Total 
$1,627.22  $4.40  -0.27%