Extern nieuws - Belegger.nl

TA: 3 reisaandelen om in de gaten te houden

3 juni 2022

Voor het eerst sinds het begin van de pandemie lijkt de reisbranche weer wat bij te komen van de zware periode. Het internationale vliegverkeer heeft dit jaar een sterk herstel doorgemaakt en boekingen voor vakanties zijn gestegen tot boven het niveau van 2019.

Ook is er nu een grotere groep die verdere, langere en veelal duurdere reizen boekt, doordat reizigers door de coronacrisis steeds hun vakanties in het water zagen vallen. Met deze ontwikkelingen lijkt de reisindustrie de draad weer op te pakken. Is dit het moment om in te stappen? 

Ik bespreek deze week de technische condities van Accor, TUI en Lufthansa. 

Accor

Accor is een Franse multinational vooral bekend van haar hoteltak met de bekende namen Ibis, Mercure en Novotel. Tijdens de pandemie heeft het concern behoorlijk onder druk gestaan mede doordat de bezettingsgraad van de grote hotelketens vele malen lager lag dan voor corona. 

Hoewel de vooruitzichten voor de sector nu beter zijn, is een significante herstelbeweging bij het concern nog uitgebleven. Accor heeft de afgelopen maanden een erg volatiel koersverloop afgegeven, maar blijft per saldo neutraal.

Wel is het opvallend dat ondanks de correctie op de financiële markten het concern zich de laatste weken sterk heeft weten te houden. Dit wordt ook bevestigd door de oplopende B.O.B-lijn (blauwe lijn). Deze indicator vergelijk het koersverloop van Accor met dat van de brede markt. De opwaartse draai van deze indicator suggereert hiermee dat Accor de rest van de markt weet te outperformen  

Voor een verder verbetering is een uitbraak boven de weerstand EUR 34,58 (top van 18 februari) noodzakelijk. Wij adviseren de opwaartse uitbraak af te wachten. Voor posities lijkt het nog wat te vroeg, maar we houden het koersverloop van Accor wel goed in de gaten.

TUI

Reisorganisatie TUI ziet ondanks de zware periode weer wat licht aan het einde van de tunnel. Het concern weet flink te profiteren van de toegenomen vraag naar langere, verre en vooral duurdere vakanties. 

Hoewel TUI nog een lange weg heeft te gaan om bij te komen van de pandemie, verwacht de grootste aanbieder van pakketreizen dat de sterke vraag zal aanhouden, waarmee een mooie inhaalslag in de maak is. 

Technisch bezien oogt het beeld nog zwakjes. De recent gevormde hogere koersbodem signaleert wel toenemende vraag, maar zolang de dalende fase nog intact is blijven wij voorzichtig. Indien de koers deze neerwaartse tendens van zich af weet te schudden zal er ruimte vrijkomen voor verder herstel en een aanval op de weerstand 3,55 euro (top van 16 februari 2022). 

Lufthansa

De Duitse vliegmaatschappij Lufthansa heeft het niet makkelijk gehad. Door de strenge reisbeperkingen moesten veel vliegtuigen noodgedwongen aan de grond blijven staan en leed het concern forse verliezen. 

Ondanks dat het concern de afgelopen jaren behoorlijk onder druk heeft gestaan is het aandeel door het verlaten van de dalende fase in wat rustiger vaarwater terecht gekomen. Het technisch beeld is hiermee iets opgeklaard, maar zolang er nog geen hogere toppen en bodems worden gevormd, blijven we behoedzaam. 

Het technische beeld klaart pas verder op indien de weerstand 7,91 euro wordt gebroken. Pas dan wordt de verbetering bevestigd en zal er ruimte vrijkomen voor verdere koersstijgingen. Tot die tijd blijven wij nog langs de zijlijn staan. 

Conclusie: nog even langs de zijlijn

Samenvattend kunnen we stellen dat ondanks de positieve vooruitzichten en vele boekingen, beleggers nog voorzichtig zijn. Hoewel de reissector de toekomst met vertrouwen tegemoetziet, zien wij dat de technische condities deze positieve ontwikkelingen nog niet hebben bevestigd. Wij houden deze sector uiteraard goed in de gaten, maar blijven nog langs de zijlijn. 

Jacob Tromp is technisch analist bij Tostrams Groep en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

AEX-Index 
700,69 €  2,75 €  -0.39%  
AMX-Index 
1.018,20 €  2,77 €  0.27%  
AScX-Index 
1.397,93 €  4,39 €  0.32%  
NASDAQ 100 
$12,548.03  $344.86  -2.67%  
United States Brent Oil Fund, L 
$35.43  $0.9500  2.76%  
Bitcoin USD 
$29,710.17  $577.23  -1.91%  
HANG SENG INDEX 
$21,082.13  $212.81  -1.00%  
Nikkei 225 
$27,761.57  $347.69  1.27%  
Dow Jones U.S. Completion Total 
$1,743.93  $23.45  -1.33%