Extern nieuws - Belegger.nl

Shell en 6 andere interessante olieaandelen

19 oktober 2022

Nu de OPEC+-landen de productie met twee miljoen vaten per dag hebben verminderd, worden olieaandelen aantrekkelijker. Ook de oorlog in Oekraïne heeft een prijsopdrijvend effect, omdat het aanbod wordt beperkt. Welke fondsen zou u in overweging kunnen nemen?

De verlaging van de olieproductie stuitte op felle kritiek van de VS, omdat hogere prijzen Rusland in kaart spelen. Bovendien veroorzaken prijsstijgingen pijn voor de consument. Maar de koersen van olieaandelen kunnen ervan profiteren, schrijft InvestorPlace. De website zet er zeven op een rij, die in haar ogen koopwaardig zijn tegen interessante prijzen:

  • Shell 
  • Chevron 
  • Petrobras 
  • Suncor Energy 
  • Valero Energy 
  • Enbridge 
  • Kinder Morgan 

Shell: ondergewaardeerde topper

Shell is een topper onder de olieaandelen. Volgens Investorplace een aanrader om te kopen. Qua omzet en winst behoort Shell tot de grootste bedrijven ter wereld. Sinds het begin van dit jaar is het aandeel bijna 13% gestegen, maar de afgelopen zes maanden daalde het echter met zo’n 12%. Volgens Gurufocus.com is het aandeel Shell licht ondergewaardeerd.

De forward price-earnings ratio van het bedrijf bedraagt 4,6% en dat is onder het gemiddelde van 6,6% voor deze sector. Shell biedt solide winstcijfers, waaronder een rendement op eigen vermogen van 21,6%. Verder biedt het olie- en gasconcern een dividendrendement van iets minder dan 4%, wat op zich al beleggers kan verleiden. De website plaatst er wel een kanttekening bij. Het aantal jaren van opeenvolgende dividendverhogingen is nul. Op het trackrecord staat een dividendverlaging in 2020.

Chevron: brede speler, die gestaag dividend verhoogt

Chevron is een van ‘s werelds grootste olieaandelen, het concern bestrijkt elk gebied van de olie- en gasindustrie. Op jaarbasis is het aandeel 32% gestegen, toch verloor het de afgelopen zes maanden iets meer dan 8%. Het bedrijf geniet vertrouwen en stabiliteit, het is een favoriet van Warren Buffett.

Chevron biedt een dividendrendement van 3,57%, met een trackrecord van 35 jaar opeenvolgende dividendverhogingen. Gurufocus.com bestempelt Chevron als licht ondergewaardeerd. De oliegigant beschikt over een robuuste balans en het realiseert solide winstcijfers, het rendement op eigen vermogen bedraagt 20,5%. Daarmee overtreft Chevron bijna 72% van de concurrentie. Dat geeft iets weer van de kwaliteit van Chevrons activiteiten.

Petrobras: aantrekkelijke keus, met portie volatiliteit

Het Braziliaanse Petrobras is gespecialiseerd in aardolie en oliegerelateerde producten. Het is ook betrokken bij aardgas, smeermiddelen, biobrandstoffen en meststoffen. Dat laatste kan belangrijk zijn gezien de voedseltekorten. Beleggers moeten echter beseffen dat het bedrijf een hoger risicoprofiel heeft dan andere olieaandelen vanwege de binnenlandse politiek.

Tot nu toe is het aandeel dit jaar 25% gestegen, wat gezien de omstandigheden behoorlijk is. De Brazilianen hebben echter hun dividenduitkeringen opgeschort. Dat is een tegenvaller.

Maar voor beleggers die op zoek zijn naar ondergewaardeerde olieaandelen en die bereid zijn volatiliteitsrisico’s te aanvaarden, kan Petrobras evenwel interessant zijn. Volgens Gurufocus.com is het bedrijf licht ondergewaardeerd. De verwachte PE-ratio van het aandeel ligt net onder de 4 keer. Bovendien geniet Petrobras van een sterke groei- en winstontwikkeling die geopolitieke krachten waarschijnlijk zullen versterken. Als bonus beschikt het bedrijf ook over een behoorlijk sterke balans.

Suncor Energy: solide dividend

Suncor Energy is gespecialiseerd in de productie van synthetische ruwe olie uit teerzand. Over het hele jaar steeg het aandeel bijna 22% en was daarmee een van de best presterende olieaandelen om te kopen. In de laatste zes maanden verloor Suncor Energy echter meer dan 6%. Het is niet de meest indrukwekkende korting, maar mogelijk voldoende voor beleggers die hopen dat er voor de sector meer in het verschiet ligt.

Het dividendrendement bedraagt 4,6%, iets boven het gemiddelde van de sector. Maar Suncor Energy kan niet bogen op opeenvolgende jaren van dividendverhoging. Volgens Gurufocus.com is Suncor een licht ondergewaardeerd bedrijf. Momenteel bedraagt de PE-ratio van het bedrijf 6,5%, onder het gemiddelde van 8,7% in de sector. De koers-winstverhouding van Suncor is 6,2 keer, tegen 8,5 keer voor de sector. Dat weerspiegelt een behoorlijke waarde.

Valero Energy: kwalitatief bedrijf met veel potentieel

Valero Energy is een internationale producent en verkoper van transportbrandstoffen, petrochemische producten en energie. In de VS en Canada bezit en exploiteert Valero 15 raffinaderijen. Het heeft er ook één in Wales. Sinds het begin van dit jaar steeg het aandeel met een indrukwekkende 49%. Het een van die energieaandelen die kunnen profiteren van het huidige momentum. Naast het winstpotentieel biedt Valero ook iets voor mensen met een passief inkomen.

Het concern biedt een dividendrendement van 3,4% en de afgelopen tien jaar werden deze uitkeringen ook nog eens verhoogd. Volgens Gurufocus.com is Valero licht ondergewaardeerd. De PE-ratio bedraagt momenteel 6,6 keer, lager dan het sectorgemiddelde van 8,7 keer. Verder biedt het bedrijf een hoogwaardig profiel. Het rendement op eigen vermogen bedraagt bijna 38%, fors meer dan het gemiddelde van 7,4%.

Enbridge: veel dividend in de pijplijn

Naast de oliebedrijven, zijn er ook kandidaten te vinden in de olie-infrastructuur. Enbridge bezit en exploiteert pijpleidingen in heel Canada en de VS en vervoert ruwe olie, aardgas en aardgasvloeistoffen. Op jaarbasis is het aandeel met iets meer dan 9% gedaald, de laatste zes maanden is er meer dan 23% van de koers afgegaan. Juist dat kan beleggers aantrekken die op zoek zijn naar koopwaardige olieaandelen.

Wat echt de aandacht trekt is Enbridge’s hoge dividendrendement. Met 7,26% doet het bedrijf het veel beter dan het gemiddelde van 4,24% voor deze sector. Toch is enige voorzichtigheid geboden, want het bedrijf kent geen jaren van opeenvolgende dividendverhogingen. Volgens Gurufocus.com is ook Enbridge licht ondergewaardeerd. Het bedrijf focust op winst, de nettomarge bedraagt 10,2%, wat beter is dan 63% van de concurrentie. Bovendien is het bedrijf al meer dan 10 jaar winstgevend.

Kinder Morgan: bescheiden koersstijging biedt perspectief

Kinder Morgan is een van de grootste energie-infrastructuurbedrijven in Noord-Amerika. Het bedrijf is gespecialiseerd in het bezit en beheer van olie- en gaspijpleidingen en terminals. En dat is niet weinig. Het bedrijf bezit belangen in zo’n 83.000 mijl aan pijpleidingen en 143 terminals. Sinds het begin van dit jaar steeg het aandeel maar iets meer dan 4%. Dat biedt perspectief. Het aandeel is aantrekkelijk vanwege de passieve inkomensmogelijkheden.

Het verwachte dividendrendement van 6,5% ligt hoger dan het sectorgemiddelde. Het heeft vijf jaar opeenvolgende dividendverhogingen. Dat is niet bijzonder uitstekend, maar ook niet niets. Volgens Gurufocus.com is ook Kinder Morgan licht ondergewaardeerd. De nettomarge van 13,8% is hoger dan bijna 68% van de concurrentie. En de groei van de vrije kasstroom van het bedrijf bedraagt 26,5% over drie jaar. Daarmee steekt het bedrijf gunstig af bij het gemiddelde van de sector (10,1%).

Zie ook: Waarom de olieprijs nog dit jaar tot boven de 100 dollar kan stijgen

AEX-Index 
718,34 €  5,34 €  -0.74%  
AMX-Index 
937,07 €  12,53 €  -1.32%  
AScX-Index 
1.209,73 €  13,79 €  -1.13%  
NASDAQ 100 
$11,497.39  $52.29  -0.45%  
United States Brent Oil Fund, L 
$25.56  $0.6600  -2.52%  
Bitcoin USD 
$16,847.12  $191.55  -1.12%  
HANG SENG INDEX 
$19,324.69  $509.87  2.71%  
Nikkei 225 
$27,536.31  $150.09  -0.54%  
Dow Jones U.S. Completion Total 
$1,627.22  $4.40  -0.27%