Extern nieuws - Belegger.nl

‘Sell in May’ of ‘stay in May’?

10 mei 2022

De laatste tijd is het onrustig op de beurs. Beleggers vrezen dat de Amerikaanse economie in een recessie belandt. Hoe waarschijnlijk is een recessie op de korte termijn? En hoeveel zorgen moeten we ons hierover maken?

In deze column geven wij onze mening over de huidige marktsituatie.

Beleggers zijn bezorgd

Nu de arbeidsmarkt in de VS grotendeels is hersteld, heeft de Amerikaanse centrale bank haar pijlen gericht op het bestrijden van inflatie. Het plan is om eerder genomen monetaire beleidsmaatregelen geleidelijk los te laten en zo de economisch activiteit af te remmen

Inmiddels is de beleidsrente met 0,75 procentpunt verhoogd en daar zal het niet bij blijven. Beleggers maken zich zorgen dat de Amerikaanse economie hierdoor in een recessie zal belanden.

Stijgende rente

De angst voor een economische recessie hangt samen met een stijging van de kapitaalmarktrente. Door de hoge inflatie en de gewijzigde toon van de centrale bank, is de Amerikaanse kapitaalmarktrente gestegen.

Naarmate de rente oploopt wordt het voor bedrijven lastiger om winst te maken. Hooggewaardeerde groeibedrijven zoals Amazon en Apple, waarbij winstgroeiverwachtingen een belangrijke factor zijn in de koersbepaling, werden hierdoor relatief hard geraakt.

Economische krimp

Wat het beleggerssentiment ook niet hielp, was een krimp van de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal van 2022.

Onderliggend is deze krimp echter niet zo ernstig als het in eerste instantie lijkt. De voornaamste oorzaak was namelijk een groei van het tekort op de handelsbalans: er werd meer geïmporteerd dan geëxporteerd. De consumentenbestedingen – de belangrijkste factor voor de Amerikaanse groei – waren nog steeds solide. Daarom is de economische krimp in het eerste kwartaal in onze optiek geen reden tot zorg.

Financieel stabiel

Gezien de sterke arbeidsmarkt verwachten wij dat consumentenbestedingen ook de komende periode de economie blijven steunen. Uit het meest recente Financial Stability Report van de Amerikaanse centrale bank blijkt dat Amerikaanse huishoudens financieel gezond zijn dankzij de sterke arbeidsmarkt, hoge spaarsaldi en gestegen huizenprijzen.

Ook het bedrijfsleven en financiële instellingen verkeren in een financieel goede conditie. Dit is belangrijk voor de weerbaarheid van de Amerikaanse economie. Het beperkt de kans op verstrekkende gevolgen mocht de Amerikaanse economie toch in een recessie belanden.

Winstverwachtingen zijn gestegen

Ondanks de hogere inflatie en beweeglijkheid op de beurs, stegen de winstverwachtingen van bedrijfsanalisten naar nieuwe recordhoogtes. De recente koersdaling van aandelen wordt dus niet gedreven door afnemende winstvooruitzichten, maar door de risicoaversie van beleggers.

Beleggers zijn uit angst voor een recessie simpelweg niet langer bereid om de prijs te betalen die vorig jaar nog zonder probleem werd neergeteld. Hierdoor is de koerswaardering de laatste tijd een stuk aantrekkelijker geworden.

Stay in may

Wij voorzien op de korte termijn geen recessie voor de Amerikaanse economie. Mocht dat toch gebeuren, dan verwachten wij dat de schade beperkt zal zijn gezien de solide financiële positie van huishoudens, bedrijven en financiële instellingen.

In onze optiek is de angst voor een recessie overdreven. Wij vinden het daarom geen goed moment om aandelen te verkopen. Een slecht beleggerssentiment bleek historisch gezien vaak juist een gunstig aankoopmoment.

Jaap Steur is sinds 2018 werkzaam bij Axento Vermogensbeheer. Hij is als portfoliomanager verantwoordelijk voor het dagelijks beheer van de klantportefeuilles van Care IS en Axento Vermogensbeheer.

AEX-Index 
718,34 €  5,34 €  -0.74%  
AMX-Index 
937,07 €  12,53 €  -1.32%  
AScX-Index 
1.209,73 €  13,79 €  -1.13%  
NASDAQ 100 
$11,497.39  $52.29  -0.45%  
United States Brent Oil Fund, L 
$25.56  $0.6600  -2.52%  
Bitcoin USD 
$16,848.67  $180.77  -1.06%  
HANG SENG INDEX 
$19,355.94  $541.12  2.88%  
Nikkei 225 
$27,534.05  $152.35  -0.55%  
Dow Jones U.S. Completion Total 
$1,627.22  $4.40  -0.27%