Cursus Optiestrategie

Opties in plaats van aandelen

edwin-van-leeuwen
Auteur

Vind jij de beurs ook (te) hoog en wil je toch rendement of je portefeuille beschermen? Word dan lid van Let’s Roar.

knop

In aanloop naar de advanced course optiestrategieën wil ik graag een favoriete strategie van mij uitwerken. Het gaat hier om lange termijn opties te kopen in plaats van aandelen.

Dit worden ook wel LEAPS genoemd (Long-term Equity Anticipation), hetgeen zoals gezegd lange termijn opties zijn die vaak diep In The Money (ITM) zijn.

Opties kopen in plaats van aandelen

‘Waarom zou je dat doen?’, vragen jullie je misschien af.

  1. Om een lagere absolute investering te hebben met tóch dezelfde winstpotentie
  2. Of om het downwaartse risico te beperken
  3. Of een combinatie van die twee

De redenen dat we we opties kopen die diep in-the-money zijn, is omdat deze ITM-opties minder risicovol zijn, hun waarde langer behouden èn omdat hoe meer een optie in-the-money is, hoe minder optiepremie je betaalt. Hier komen we later op terug. 

Met langlopend opties kopen kun je voor minder geld dezelfde winstpotentie hebben

Laten we maar gelijk beginnen met het voorbeeld

Stel: Je wilt 1.000 aandelen Wereldhave kopen. De koers noteert €12,83 dus je totale investering bedraagt €12.830.

Nu heel simpel, als de koers met €1 stijgt. Dan heb je €1.000 winst = 7,7% rendement.
Maar natuurlijk werkt dit ook andersom, als de koers met 7,7% daalt ben je €1.000 kwijt.

We kunnen echter ook in plaats van aandelen, een call-optie Wereldhave kopen en dan name met een looptijd van tenminste een jaar. We nemen daarvoor de optieserie WHV 16 sept ’22 met uitoefenprijs €8 (dus een ITM-optie van precies een jaar) en daar betalen we –per optie– ongeveer €4,90 voor (zie rode pijl). We kopen 10 contracten van 100 opties en betalen daar dan €4.900 voor.

Dit is 62% ‘goedkoper’ dan aandelen kopen.

Oké, en nu?

cursus-optiestrategieLET OP! Als je de aandelen zou hebben gekocht en de koers stijgt binnen het jaar naar €15 stijgt dan heb je €2,17 winst per aandeel = €2.170 totaal = 17% rendement.

Wanneer het aandeel daalt naar €9, dan heb je een verlies totaal bijna €3,83 per aandeel = totaal €3.830 = 30% verlies.

Als je de opties had gekocht en de aandelen stijgen naar €15 euro, dan is jouw optie €15 – €8 (uitoefenprijs)= €7 waard en je winst dan €2,10 (€7-/-€ 4,90) en de totale winst is dan €2.100 hetgeen absoluut gezien bijna gelijk is aan de winst bij de aandelen en neerkomt op een rendement van 43%.

Echter wanneer het aandeel binnen het jaar zou dalen naar €9, dan zou je verlies bij opties ‘slechts’ €3.080 bedragen, hetgeen absoluut gezien €750 minder verlies (20%) is. Dit komt omdat de optiepremie op dat niveau toe is genomen tot €0,82 = totaal €820. we hadden echter slechts €0,70 optiepremie betaald dus dat is een minder verlies van totaal €750

Zie onderstaande tabel:

Wat je in bovenstaande tabel ziet is dat absoluut gezien de winst met opties nagenoeg hetzelfde is dan wanneer je aandelen had gekocht. Het verschil is slechts €70 (1%) vanwege de optiepremie die we hebben betaald.

Echter als het aandeel daalt dan stijgt bij de optie de optiepremie en wordt het verlies absoluut gezien daadwerkelijk kleiner. Dit verschil is het grootst wanneer de optie AT-THE-MONEY (ATM) wordt (dus €8,-) dan is de optie nog steeds €1,38 waard en heb je totaal €1.380 (30%) minder verlies ten opzichte van investeren in aandelen.

Het rendement is natuurlijk veel hoger (of lager) vanwege het hefboomeffect, omdat je minder geld geinvesteerd hebt.

Dus met minder investering wel dezelfde opwaartse potentie, maar minder verlies wanneer het aandeel daalt

HOE KAN DAT?

Dit heeft te maken met het feit dat hoe meer een optie In-The-Money (ITM) is des te minder optiepremie de optie bevat.

Andersom geldt dit dan ook; hoe minder de optie In-The-Money (ITM) is des te meer optiepremie ‘tevoorschijn’ komt.

De hoogste optiepremie is wanneer de optieprijs gelijk is aan de aandelenprijs. Dit heet een AT-THE MONEY optie (ATM).

In ons voorbeeld van Wereldhave is dat de optie van €13 (= bijna €12,83). Voor deze optie betaal je €1,38 = bijna 11% van het aandeel. Dat is bijna 20 keer zo hoog dan de €0,07 die wij betaalden bij een strike price van €8!

Want de optiepremie die wij betaalden bedroeg inderdaad €8 + €4,9= €12,90 -/- €12,83 = €0,07, = 1% dus bijna verwaarloosbaar! Overigens abstraheer ik in dit voorbeeld van dividend, want dat heeft ook invloed op een optieprijs.

De strategie die we hier dus gebruiken heeft te maken met de optiepremie die tevoorschijn komt wanneer het aandeel daalt en daarbij het verlies als het ware dempt. Door deze optiepremie kan het verlies soms zelfs 30% minder zijn. 

Dit terwijl de opwaartse potentie bijna volledig in stand blijft.
Dit heeft alles te maken met de optiegriek Delta

DELTA (optiegriek)

De delta (Δ) meet de gevoeligheid voor de verandering in prijs van de onderliggende waarde. Bij een delta van 1 zal de optieprijs gelijklopen met de prijs van het onderliggende aandeel. Dus als het aandeel stijgt met €1 zal de optieprijs eveneens met €1 stijgen. Bij een Delta van 0,5 zal bij een daling van het aandeel van €1 zal de optieprijs ‘slechts’ met €0,50 dalen.

Opties die diep in-the-money zijn – met een hoge delta- zullen in sterke mate meebewegen met het aandeel. Opties die nog geen intrinsieke waarde hebben zullen in kleinere mate meebewegen vanwege de relatief hoge optiepremie.

Als we naar de Delta van Wereldhave kijken zien we het volgende beeld:

Wat we zien is dat een uitoefenprijs van €8 een hoge delta heeft van bijna 0,9, hetgeen betekent dat bijna alle winst van het aandeel zich terugvertaalt in winst op de optie. Helemaal als je de optie tot einde looptijd houdt. Dan heb je de volledige winst te pakken (delta 1).

Wat we eveneens zien is dat bijvoorbeeld bij een prijs van €12 de delta 0,57 is, wat neerkomt dat bij een verlies van €1 op het aandeel, de optie slechts €0,57 in waarde zal afnemen en bij een koers van €13 is dit nog maar 0,46. Dit kun je aflezen in de tabel; dat tussen de optie met uitoefenprijs €12 en €13 het verschil in optieprijs slechts €1,65- €1,21 = €0,44 is.

Dus een daling van €1 euro van het aandeel heeft slechts een negatieve impact van €0,44 bij de optie.

optiestrategie

NOTE

Waar je je wel bewust van moet zijn is de  tijdswaarde  van de optie. De premie die we gebruiken als ‘verliesbuffer’ is alleen significant bij een lange tijdswaarde, aan het einde van de optielooptijd zal de optiepremie nog zeer gering zijn en de delta dus hoog.

Je moet daarom bij opties minder dan een jaar wel elk kwartaal de optie ‘doorrollen‘, hetgeen betekent dat je je optie elk kwartaal verkoopt en direct een nieuwe koopt (doorrolt) met opnieuw een jaar looptijd. Zo zorg je dat de tijdswaarde altijd hoger is dan 9 maanden (9-12 maanden).

Overigens als het aandeel zeer hard is gestegen is het doorrollen minder noodzakelijk en kun je hem gewoon langer aanhouden tot je de hele winst hebt gerealiseerd.

Alternatieven

Voor de risiconemers onder ons zou je ook de investering van €12.830 in zijn geheel kunnen investeren in dezelfde opties. Daarmee ‘boost’ je dan je rendement.  Je zou dan 26 optiecontracten van €4,90 kunnen kopen = totale investering €12.470 (bijna gelijk aan de €12.830 aandelen).

Wanneer dan het aandeel stijgt naar €15 dan is je totale winst 26*2,1= 49,7 = €4.970 = 39% rendement (i.p.v. 17%).

cursus-optiestrategieLET OP! : natuurlijk is het risico op verlies dan ook gestegen vanwege de grotere exposure.

Wanneer je het verlies ten opzichte van aandelen niet wenst te vergroten zou je de verliesbuffer van 12% kunnen gebruiken om extra opties te kopen. Je zou dan 11 contracten i.p.v 10 contracten kunnen kopen en daarmee een stukje meer vermogen hoog kunnen laten renderen.

Conclusie

Met het kopen van lange termijn opties kun je het rendement ten opzichte van het kopen van aandelen verhogen en tegelijkertijd het risico beperken.
Dit heeft alles te maken met het effectief gebruik maken van optiepremies en de optiegriek delta. Deze strategie is vooral handig voor mensen die minder vermogen hebben om te beleggen, of voor mensen die op zoek zijn naar een hoog rendement, zonder meer risico te willen lopen.

Meer weten over slimme optiecontructies om je winst te verhogen? Word lid!
knop
edwin-van-leeuwen
Of blijf op de hoogte van de laatste updates

Let op: vip leden, kunnen persoonlijke begeleiding krijgen bij het ‘uitzetten’ van deze optiestrategieën. Lees daar meer over bij lidmaatschappen.

DIT IS GEEN BELEGGINGSADVIES! BELEGGEN GAAT ALTIJD GEPAARD MET GROTE RISICO’S. OOK KUNT U UW INLEG GEHEEL KWIJTRAKEN.
Dit artikel geeft puur en alleen de persoonlijke mening van de schrijver weer, gebaseerd op de informatie op dat moment. Het is niet als een alwetend advies bedoeld maar slechts als algemene informatie en het is uw eigen verantwoordelijkheid wat u met deze informatie doet. De schrijver aanvaardt geen aansprakelijkheid vanwege deze mening. Beleg nooit met geleend geld en weet dat er altijd grote risico’s zijn verbonden aan beleggen.
Voor meer informatie, lees altijd onze algemene disclaimer op onze website.

AEX-Index 
710,69 €  8,41 €  1.20%  
AMX-Index 
1.025,06 €  7,53 €  0.74%  
AScX-Index 
1.410,94 €  18,09 €  1.30%  
NASDAQ 100 
$12,681.42  $404.62  3.30%  
United States Brent Oil Fund, L 
$33.77  $0.4500  1.35%  
Bitcoin USD 
$30,605.69  $1.00  5.14%  
HANG SENG INDEX 
$21,123.93  $426.57  2.06%  
Nikkei 225 
$27,369.43  $587.75  2.19%  
Dow Jones U.S. Completion Total 
$1,755.13  $48.89  2.87%