Analyse

Pharming, een aandeel dat maal 10 kan?

24 februari 2021
edwin-van-leeuwen
Auteur

Ben je ook op zoek naar dat ene aandeel dat de potentie heeft om maal 10 of maal 100 te gaan? Een aandeel dat je hele portefeuille naar een bovengemiddeld rendement trekt. Je denkt de Bitcoin-trein gemist te hebben en bent nu op zoek bent naar dat ene aandeel ter compensatie. Maar wel een aandeel dat niet kan dalen.

Die bestaat dus niet.

Een aandeel kan altijd dalen – en hard- dat hebben we wel geleerd, vooral in de Biotech.

Maar wel eens van Pharming gehoord? Het bedrijf dat in 1990 met stier Herman de eerste genetisch veranderde stier ter wereld bracht?

Pharming is een beursgenoteerd farmaceutisch bedrijf dat producten ontwikkelt voor de behandeling van zeldzame ziekten. Op dit moment werkt Pharming aan medicijnen voor de ziektes van Pompe en Fabry. Met haar product Ruconest is Pharming reeds op de markt en zorgt het bedrijf zelf voor de marketing en verkoop. Pharming is sinds 1999 genoteerd aan de Euronext Amsterdam en sinds 2020 ook aan de Nasdaq.

Wat maakt Pharming dan zo interessant?

Pharming heeft een medicijn dat werkt.

Allereest hebben ze een goedgekeurd medicijn, Ruconest, waarmee ze omzet en winst(!) maken.

Ruconest is een goedgekeurd medicijn voor de zeldzame erfelijke ziekte angio-oedeem. Ruconest werkt duidelijk beter dan andere medicijnen. Maar het middel is wel duur. Het kost in Nederland zo’n 1.700 euro per patiënt per dag. Daarnaast zijn er een aantal onderzoeken waarbij Ruconest een medicijn kan zijn voor (Post) Covid-19 symptomen. Net als prednison of dexamethason is Ruconest ontstekingsremmend en wordt gebruikt voor de behandeling van coronapatiënten met een longontsteking. De sterfte op de intensive care nam daarbij met bijna 50% af. Maar Pharming is een stuk duurder en moet dus aantonen dat Ruconest nog veel beter werkt. Daarnaast heeft het bedrijf nog een aantal medicijnen in de pijplijn:

pharming-pipeline
Bron: pharming.com

Bij elk nieuw medicijn zijn er twee mogelijkheden: ‘goedkeuring’ en ‘naar nieuwe fase’. Gevolgen hiervan kunnen zijn dat de koers explodeert of het kan de koers geen goed doen, omdat het medicijn ‘nog wat extra studie vergt’.

Pharming maakt winst

pharming

De verwachte cijfers van Pharming (publicatie 3 maart 2021) zien er als volgt uit.

Daar zien we dat pharming een omzet draait van € 220 miljoen en een nettowinst van € 59 miljoen in 2021. Hetgeen neerkomt op een koers-winstverhouding van nog geen 12. En ze hebben ook geen schuld op de balans.

 

 

Lees ook:

edwin-van-leeuwen
Ook meester belegger worden? Word nu lid!
knop

Wat is er aan de hand bij Pharming?

Een Biotech bedrijf dat winst maakt, geen schuld op de balans heeft en slechts 12 keer de winst gewaardeerd is?

Kijkend naar de Leidse concullega Vivoryon, is dat bedrijf in een paar maanden tijd 4 keer over de kop gegaan qua waardering draaien geen enkele omzet of winst. Het is allemaal heel vreemd.

Maar het ‘grote’ gevaar zit hem echter in een ander bedrijf, namelijk Pharvaris. Dit bedrijf ontwikkelt eveneens geneesmiddelen tegen angio-oedeem. En dan met name pillen. Natuurlijk is het nemen van een pil eenvoudiger dan injecteren en zal dit een geduchte concurrent kunnen zijn wanneer het net zo effectief blijkt als Ruconest. Echter zit het medicijn van Pharvaris nog in de experimentele fase en heeft het zich totaal nog niet kunnen bewijzen ten opzichte van Ruconest. En natuurlijk staat Pharming ook niet stil.

Ondertussen is de beurswaarde van Pharvaris (zonder goedgekeurd medicijn) hoger dan de marktwaarde van Pharming (met goedgekeurd medicijn).

‘Als je als bedrijf geen winst maakt, kunnen mensen ook niet zeuren over te hoge koers/winst verhoudingen. En daarnaast is het potentieel in principe onbeperkt.’

De hoge waardering is ingegeven door beleggers die hopen dat Pharvaris een groot deel van de markt kan gaan pakken. Maar dit is ten eerste onzeker en ten tweede zal dat nog een tijdje duren. Pharvaris zal – als alles 100% meezit- nog jaren moeten wachten op zijn eerste omzet. Het is allemaal hoogst speculatief.

Er zitten veel shortsellers in Pharming

Een ander ding is dat er veel shortsellers in Pharming zitten. Dit is altijd een signaal dat er ‘iets’ speelt in het bedrijf wat niet algemeen bekend is. In dit geval zou het inderdaad de angst kunnen zijn voor het gevaar van Pharvaris. Maar wat mij betreft is dat nog wel een erg speculatief.

Daarnaast weten we dat shortsellers niet altijd gelijk hebben en dat er bij positief nieuws vanuit Pharming een enorme short squeeze kan ontstaan. Weet dat de consensus van analisten van het aandeel Pharming op € 6,72 staat. Voor de avontuurlijke en ervaren belegger kan dit een leuk ‘speeltje’ zijn omdat het neerwaartse risico minder groot lijkt dan de opwaartse potentie.

Nogmaals: het is zeer risicovol, ik beveel het niemand aan, je moet zelf je onderzoek verrichten, etc.

In ieder geval zou de presentatie van de jaarcijfers van Pharming een bevrijdend effect kunnen hebben. Vooral als ze positief nieuws zouden hebben over de werking van Ruconest als onstekingsremmer en over mogelijk nieuwe ontwikkelingen over andere medicijnen (zie pijplijn).

Pharming aandelen kopen, of Pharming opties kopen?

Het kopen van de aandelen voor € 1,10 kan dus overwogen worden.

Wat men ook zou kunnen overwegen is een optie 21 mei 2021 kopen (helaas zijn er alleen kortlopende opties van Pharming) met uitoefenprijs € 0,40 voor € 0,72 waarbij je dan zeer geringe optiepremie betaald (€ 0,03). Wanneer de koers stijgt na 3 maart, verzilver je de winst de dagen erna (vooral als er een shortsqueeze komt) en kun je alsnog – wanneer je nog voldoende potentie ziet – de aandelen kopen.

Als het aandeel daalt, dan blijft er altijd nog optiepremie in de optie aanwezig zodat het verlies een beetje gedempt is en moet je het verlies zo snel mogelijk nemen (optie loopt snel af), maar op dat moment kun je de aandelen ‘goedkoper’ in de portefeuille opnemen.

Schrijver heeft aandelen in Pharming

edwin-van-leeuwen
Ik wil direct een update ontvangen wanneer er een nieuwe analyse gepubliceerd wordt

DIT IS GEEN BELEGGINGSADVIES! BELEGGEN GAAT ALTIJD GEPAARD MET GROTE RISICO’S. OOK KUNT U UW INLEG GEHEEL KWIJTRAKEN.
Dit artikel geeft puur en alleen de persoonlijke mening van de schrijver weer, gebaseerd op de informatie op dat moment. Het is niet als een alwetend advies bedoeld maar slechts als algemene informatie en het is uw eigen verantwoordelijkheid wat u met deze informatie doet. De schrijver aanvaardt geen aansprakelijkheid vanwege deze mening. Beleg nooit met geleend geld en weet dat er altijd grote risico’s zijn verbonden aan beleggen.
Voor meer informatie, lees altijd onze algemene disclaimer op onze website.

AEX-Index 
708,05 €  5,77 €  0.82%  
AMX-Index 
1.019,94 €  2,41 €  0.24%  
AScX-Index 
1.404,66 €  11,81 €  0.85%  
NASDAQ 100 
$12,681.42  $404.62  3.30%  
United States Brent Oil Fund, L 
$33.77  $0.4500  1.35%  
Bitcoin USD 
$30,585.96  $1.00  4.88%  
HANG SENG INDEX 
$21,123.93  $426.57  2.06%  
Nikkei 225 
$27,369.43  $587.75  2.19%  
Dow Jones U.S. Completion Total 
$1,755.13  $48.89  2.87%