Analyse

Investeren in Coinbase?

13 april 2021
edwin-van-leeuwen
Auteur

14 April is het zover, de langverwachte IPO van het crypto-trading-platform COINBASE. Een digitaal platform waar je cryptomunten zoals Bitcoin, Ethereum, Ripple, etc. kunt kopen en opslaan in je digitale wallet.

De volgende vragen komen in dit artikel aan de orde:

 • Wat is Coinbase?
 • Hoe verdient Coinbase geld?
 • Resultaten Coinbase
 • Wat de gek ervoor geeft…..
 • Wat is Coinbase waard?
 • Wat is de prijs per aandeel van Coinbase?
 • Is Coinbase 100 miljard waard?

Hoe verdient Coinbase geld?

Zoals gezegd is Coinbase een trading platform waar je de meeste cryptovaluta kunt kopen en opslaan.

Het verdienmodel van Coinbase betreft transactiekosten, namelijk 96% van de totale inkomsten van Coinbase zijn afkomstig van transactiekosten op het platform in verband met de aankoop, verkoop en verhandeling van crypto-activa door klanten. De spreadtoeslag voor crypto-aankopen en -verkopen bedraagt 0,5%. Het bedrijf genereert ook inkomsten uit abonnementsproducten en -diensten, die fluctueren op basis van de prijs van crypto-activa,

Het bedrijf heeft momenteel 56 miljoen gebruikers en genereert een jaarlijks handelsvolume van $ 335 miljard en heeft een marktaandeel van 11,3%.

Resultaten Coinbase

Coinbase groeit hard en dat is logisch. Over 2020, rapporteerde Coinbase een omzet van $ 1,14 miljard, een stijging van 139% ten opzichte van 2019, en een nettowinst van $322 miljoen, een stijging ten opzichte van een verlies van $ 30 miljoen in 2019.

In Q1 2021 behaalde Coinbase een omzet van $ 1,8 miljard en een nettowinst van ongeveer $ 750 miljoen.

Een reële doch ambitieuze estimate voor heel 2021 zou zijn (15% groei Q-Q): een omzet van zo’n $ 10 miljard met een nettowinst van ongeveer $ 4 miljard.

Wat is de waarde van Coinbase?

Laten we maar beginnen met “wat de gek ervoor geeft”. Het lijkt soms in deze tijd dat het niet uitmaakt hoeveel geld door het bedrijf wordt verbrand , zolang jij je aandeel maar op tijd met winst verkoopt en je de “sukkels” met het verlies laat zitten.

Het enige nadeel van Coinbase is dat ze winst maken. De meeste tech-IPO’s baseren zich op het enorme winstpotentieel over 10 jaar – maar nu nog niet. Het nadeel van winst maken is dat je er dan ook een winstmultiple aan kan hangen.

Tja, en die is natuurlijk afhankelijk van de toekomst……

Maar even de voor en nadelen van Coinbase op en rij:

Voordelen Coinbase ten aanzien van de businesscase

 • Ze groeien gigantisch hard (+900%) en crypto’s zijn hot hot hot
 • Het heeft een bepaalde hedge in zich ten opzichte van het investeren in crypto’s omdat bij een implosie van de cryptomarkt de spreads en daarmee de inkomsten voor Coinbase zelfs hoger kunnen zijn, evenals de volumes.
 • Beleggers zullen Coinbase als een soort synthetisch indexfonds (ETF) voor cryptocurrency zien en daarmee het aandeel omarmen.
 • Coinbase handhaaft zich nog steeds tussen grote concurrenten zoals kraken, Binance etc.

Nadelen Coinbase ten aanzien van businesscase

 • Groei zal afvlakken omdat op enige moment de crypto mature wordt
 • In een bear markt zal de groei van Coinbase ook afnemen vanwege minder animo
 • Risico van hacken of privégegevens issues kunnen het aandeel onderuit laten gaan.
 • Naarmate de markt voor cryptocurrency volwassen wordt zal de concurrentiepositie van Coinbase onvermijdelijk verslechteren. Als de vergoedingen voor aandelenhandel bijvoorbeeld een indicator zijn voor de vergoedingen voor cryptohandel, mogen we verwachten dat deze snel lager of zelfs nul zullen worden. Concurrenten zoals Gemini, Bitstamp, Kraken, Binance en anderen zullen sowieso lagere of zelfs nul handelskosten aanbieden als een strategie om marktaandeel te veroveren

Eén ding is zeker: Coinbase zal de hoge transactiekosten op termijn niet kunnen handhaven. Dit betekent dat de omzetgroei substantieel verder zal moet accelereren om de nettowinst te kunnen handhaven dan wel te laten groeien.

Zoals namelijk gesteld: Coinbase genereerde 0,5% op elke dollar die het in cryptocurrencies verhandelde, of bijna $ 300 voor elke Bitcoin die het kocht en verkocht voor klanten. Het is onmogelijk om dit op de langere termijn te kunnen handhaven. Als vergelijking: in 2020 verdienden ICE en Nasdaq elk gemiddeld 0,01% op elke dollar aan transacties in effecten. Dus dat is MINUS

knop

Hoeveel is Coinbase waard op de beurs?

Tja, daar zijn veel verhalen over in omloop. Het meest genoemde getal is dat Coinbase (COIN) $100 miljard waard zal zijn ten tijde van de IPO.

Het aantal aandelen dat op de beurs verhandeld zullen worden is naar verwachting 115 miljoen en het totaal aantal aandelen iets minder dan 200 miljoen. Dit betekent dat

een marktwaarde van 100 miljoen een introductieprijs van $500 zal inhouden. Dit even in perspectief plaatsen: bij de laatste investeerdersronde (privéverkopen) begin 2021 waren aandelen verkocht tegen een gemiddelde prijs van $ 343,58 per aandeel.

Op dat prijs- en aandelenniveau zou COIN een waardering van ongeveer $ 67,6 miljard hebben.

De andere kant op redenerend: Een recent futurecontract op het FTX-platform, veranderde vandaag van eigenaar voor $ 588,98. Dat schat de marktkapitalisatie van Coinbase op ongeveer $ 147,25 miljard, aangezien elk contract 1/250 miljoenste van de waarde van het bedrijf moet vertegenwoordigen.

Men verwacht dus dat de waarde van Coinbase ergens tussen de $70 en $150 miljard zal liggen met bijbehorende aandelenprijzen van $350- $750.

Als we puur op basis van de voor- en nadelen kijken, waarbij we aan de ene kant weten dat de groei zal afvlakken, de concurrentie zal toenemen en de marges zeker onder druk zullen komen en dat er altijd grote risico’s zullen zijn ten aanzien van technologie en regel en wetgeving en aan de andere kant weten we ook dat we niet per se naar het bedrijf hoeven te kijken, maar kunnen speculeren dat er genoeg gekken rondlopen die ervoor geven wat men vraagt. En dat we er dus snel bij moeten zijn. Tja, daarvoor ben ik dan toch te veel accountant en toch te veel fundamenteel voor. Ik geloof zeker in een groeiende markt voor cryptocurrencies en dat Coinbase daarbij een goede positie heeft, maar dat de nadelen wel degelijk een groter gewicht hebben dan de voordelen. Laat ik zo zeggen: geen haar op mijn hoofd die een fundamentele waardering van $ 150 miljard kan rechtvaardigen voor Coinbase.

Hoeveel mag het aandeel Coinbase kosten?

Gewoon heel ruwweg, immers de cijfers van Coinbase zijn heel prematuur en niet geaudited, maar als we ervan uitgaan dat de winst voor 2021 uit zal komen op zo’n $ 4 miljard en dat vanwege de risico’s de winst de komende 10 jaar niet gegarandeerd dubbel-digid zal blijven stijgen, dan kom ik op een koers/winstverhouding uit van ongeveer 20-25 keer. Dus het genoemde bedrag van $100 miljard komt dan wel heel hard nabij. Maar weet wel: die $4 miljard nettowinst is nog geen gelopen race!

Wat ga ik doen? Bij een koers van $ 250-350 (K/W 10-15) koop ik stevig in en bij $ 500 wat minder. Boven de $ 500 laat ik het aandeel voor wat het is en wacht ik wel af zoals een nijlkrokodil wacht op de migratie van de gnoes.

Doe ermee wat jullie willen.

knop

DIT IS GEEN BELEGGINGSADVIES! BELEGGEN GAAT ALTIJD GEPAARD MET GROTE RISICO’S. OOK KUNT U UW INLEG GEHEEL KWIJTRAKEN.
Dit artikel geeft puur en alleen de persoonlijke mening van de schrijver weer, gebaseerd op de informatie op dat moment. Het is niet als een alwetend advies bedoeld maar slechts als algemene informatie en het is uw eigen verantwoordelijkheid wat u met deze informatie doet. De schrijver aanvaard geen aansprakelijkheid vanwege deze mening. Beleg nooit met geleend geld en weet dat er altijd grote risico’s zijn verbonden aan beleggen.
Voor meer informatie, lees altijd onze algemene disclaimer op onze website.

AEX-INDEX 
797,25 €  0,9000 €  -0.11%  
AMX-INDEX 
1.096,97 €  4,18 €  0.38%  
ASCX-INDEX 
1.388,76 €  1,36 €  0.10%  
NASDAQ 100 
$15,515.91  $12.38  0.08%  
United States Brent Oil Fund, L 
$19.75  $0.0400  0.20%  
Bitcoin USD 
$47,593.57  $360.36  -0.75%  
HANG SENG INDEX 
$24,920.76  $252.91  1.03%  
Nikkei 225 
$30,500.05  $176.71  0.58%  
Dow Jones U.S. Completion Total 
$2,245.75  $5.36  0.24%