Analyse

BEN IK TE LAAT OM NOG BITCOINS TE KOPEN?

19 maart 2021
edwin-van-leeuwen
Auteur

Ik zal er een niet al te ingewikkeld of technisch verhaal van maken, maar er zijn nog steeds mensen die balen dat ze nooit Bitcoins hebben gekocht en nu bang zijn dat het te laat is om op het hoogtepunt in te stappen en Bitcoins te kopen. En daarnaast zijn er mensen die wel Bitcoins hebben, maar op basis van de angstverhalen die dagelijks in de media verschijnen bang zijn dat het ineen zal storten. Voor die mensen is dit mijn verhaal.

“Geef mij nu je angst, ik geef je er hoop voor terug” – (A. Hazes, 1976)

Let op: dit zijn geen beleggingsadviezen, maar slechts mijn eigen bescheiden mening. Doe altijd zelf je eigen onderzoek en beleg alleen met geld dat je kunt missen.

Is de Bitcoin overgewaardeerd?

 

Het valt wel mee. Weet je wie wel overgewaardeerd zijn? De dollar en de euro, die worden namelijk wekelijks bijgedrukt en rondgestrooid alsof het één grote grap is. De Bitcoin kan niet even bijgedrukt worden, want daarin zit hem net de essentie.

Het totaal aantal Bitcoins staat vast op een totaal van 21 miljoen en kunnen nooit en te nimmer bijgedrukt worden. En juist deze schaarste bepaalt de waarde van Bitcoin.

Overigens is een Bitcoin geen vaste eenheid en is zoals echt geld ook deelbaar. Het bestaat uit 100 miljoen satoshi’s en een satoshi is op dit moment slechts $ 0,05 cent waard, dus genoeg potentie.

Spaargeld aanhouden is misschien wel veel gevaarlijker dan Bitcoins kopen. Ooit slaat de inflatie genadeloos toe en implodeert ieders spaargeld.

 

India verbiedt Bitcoins

De schaarste van Bitcoin is essentieel. Want natuurlijk is het even schrikken wanneer een heel land, zoals India met hun Roepies, roept dat ze Bitcoin willen verbieden. Maar het verbazingwekkende en daarmee ook het geruststellende is dat de Bitcoin na zo’n nieuws binnen twee dagen weer opveert alsof er niks gebeurd is. Ik ga hier niet speculeren vanuit welke ziekelijke politieke redenen dit land het wil verbieden, maar blijkbaar zit de angst er goed in. En de angst is terecht, want waar de Bitcoin voor staat is dat geen centrale overheid mag ingrijpen in het geld van het volk en daar zijn sommige overheden dus duidelijk niet blij mee. Ook hier helpt de schaarste weer mee: ‘Oh, de 1 miljard Indiërs mogen geen Bitcoins meer kopen? Mooi, er zijn sowieso toch te weinig Bitcoins.’

Wereldwijd zijn er zo’n 63 miljonairs, hetgeen betekent dat zelfs sommige miljonairs geen Bitcoin meer kunnen kopen.
Maar even alle gekheid op een stokje; er zullen wel meer landen komen met beperkingen en verboden, maar zoals gezegd kunnen ze de schaarste niet verslaan. Het is maar de vraag of het volk dit zal pikken en de overheid hiermee haar hand overspeelt, want vandaag de dag handelen de Indiërs gewoon onvermoeid door in cryptomunten, met een volume van honderden miljoenen per dag.

Lees ook

knop

De media zaait paniek en onrust over de Bitcoin

Ja, de pers is natuurlijk negatief over de Bitcoin. Negativiteit verkoopt. Ik zal daar binnenkort een apart artikel over schrijven, maar angst en paniek zaaien is inherent aan media door verschillende redenen. Ik ben geen conspiracy guy, maar het feit is dat mensen 30-40% meer ‘clicks’ doen op negatief nieuws dan op opbeurende artikelen. Ja, en dan doe je er toch aan mee. Maar een andere reden dat media zo negatief reageert is de alomvattende onwetendheid. Er zijn weinig journalisten die je kunt betrappen op inhoudelijke kennis. Dus worden zaken geroepen zoals: Bitcoin is een bubbel of Bitcoin is een tulpenmanie en zal ineenstorten. Ook gaan sommige financiële ‘experts’ frases gebruiken zoals: Bitcoin heeft geen intrinsieke waarde en zal uiteindelijk weer naar beneden gaan.

Bitcoin heeft geen intrinsieke waarde

De meest domme opmerking is natuurlijk over het wel of niet intrinsieke waarde hebben. Wat ze eigenlijk denken te willen zeggen is dat de dollar intrinsieke waarde heeft en de Bitcoin niet. Maar het grappige is dat het juist andersom is. In het huidige monetaire stelsel heeft de dollar of de euro geen enkele intrinsieke waarde behalve dan het papier waarop het cijfer is gedrukt. Het bewijs is er dagelijks door de eenvoud waarmee het geld simpel bijgeprint wordt. Maar geld hoeft in principe ook helemaal geen intrinsieke waarde te hebben, zolang het maar voldoet aan het criteria van houdbaar, deelbaar, draagbaar en schaars te zijn. En het mooie is, de Bitcoin voldoet meer aan deze criteria (vooral de laatste) dan de dollarbiljetten zelf. Hulp nodig bij het aanschaffen van crypto, kijk hier hoe je jouw eerste Bitcoin koopt.

Geld moet aan de volgende criteria voldoen:

Houdbaar: geld bederft niet

Deelbaar: tien delen zijn net zoveel als een hele

Draagbaar: je kunt het in je ‘wallet’ meenemen

Schaars: niet zelf simpel na te maken

Bitcoin is hetzelfde als de tulpenmanie

En dan de vergelijking met tulpen; tulpen hebben nooit enig raakvlak gehad met het zijn van een geldmiddel. Dit was inderdaad een manie.

Dit vanwege het simpele feit dat tulpen in tegenstelling tot Bitcoin zeer makkelijk zelf te kweken en te vermenigvuldigen zijn, ondeelbaar zijn, slechts kortstondig bewaard kunnen worden en al helemaal niet schaars zijn. Een tulp was een product met een te hoog prijskaartje, maar voldeed in de verste verte niet aan de criteria van geld – in tegenstelling tot Bitcoin. I rest my case.

Maar nu komt de climax; mensen die beweren dat Bitcoin geen intrinsieke waarde heeft, moeten eens gaan kijken naar de enorme complexen waar Bitcoins ‘gemined’ worden. De grote hoeveel computerkracht die door verschillende mensen aangewend wordt om veilige, transparante en unhackable transacties met de digitale munt te kunnen uitvoeren. Juist het hele systeem van het garanderen dat digitale transacties 100% veilig en integer worden uitgevoerd, is intrinsieke waarde in optima forma. Of willen die mensen beweren dat internet ook geen intrinsieke waarde heeft? Want als je twee zaken kunt vergelijken met elkaar is het wel internet en de Bitcoin-blockchain. Beide zijn ze revolutionair geweest voor de maatschappij. En vergeet niet dat in sommige landen internet in zijn normale vorm (geen censuur) ook gewoon verboden is. Vaak is dit in dezelfde landen waarin de Bitcoin geboycot wordt. De landen die juist niet een munt voor het volk willen, maar alles zelf centraal en dictatoriaal willen reguleren.

De Bitcoin is toch slecht voor het milieu?

Ja, inderdaad Bitcoin minen en het netwerk encrypten voor veiligheid kost veel energie en stroom. Net zoals het internet heel veel energie kost, of net zoals de miljoenen zogenaamde groene Tesla’s die elke dag opgeladen moeten worden.  Ook de oppervlakkige uitwisselingen tussen mensen op Facebook, waarbij bijvoorbeeld Willemijn met getuite lippen, witte lange jurk en vlechtjes samen met Roderick een filmpje van 10 minuten ‘post’ (lees: het netwerk vervuilt) over haar verblijf in Ibiza, poserend voor een 5-sterren hotel, niet ver vanaf haar eigen ietwat vervallen appartementencomplex. En dat wordt dan achtennegentig keer gedeeld en geliked door de familie van Willemijn & Roderick. Dit filmpje, dat ook nog 150 jaar ‘digitaal gestored’ wordt op internet, kost qua milieubelasting ongeveer drie arme regenwoudboompjes en een half pandabeertje. Dus ja, we mogen best wel wat bewuster omgaan met het internet.

Is het nu anders dan eind 2017 toen de Bitcoin ineenstortte?

Wat mij persoonlijk veel meer comfort geeft dan ten tijde van 2017 toen ik ook al Bitcoins had, is dat het nu veel dieper in de maatschappij verankerd zit. En dat we nu op een punt zitten of no-return. Vergelijk het maar eens. In 2017 was het een hype waar alleen early-adopters inzaten, wat Tech-fanaten, wat darkwebbers en wat yuppies die dachten snel rijk te worden. Het was op geen enkele manier embedded in de maatschappij. Het was eigenlijk zoals het bedoeld was; anti-overheid en anti-establishment. Bankiers en journalisten duikelden over elkaar heen om te vertellen hoe evil Bitcoin was, alleen voor criminelen en witwassers, en dat het nooit breed geaccepteerd zou worden, etc etc.

Nu vier jaar later, net zoals ook de internetbubbel herstelde en veel hoger terugkwam, zo ook de Bitcoin. Nu zijn grote bedrijven betrokken bij acceptatie van Bitcoin zoals Visa, Paypal en gaan bedrijven zelfs Bitcoins opkopen als alternatief voor het aanhouden van kasgelden, denk aan Micro-strategy en Tesla. Met een marketcap van meer dan $ 1.000 miljard zijn de belangen veel te groot om het nog een halt toe te kunnen roepen. Waar de FED en centrale banken er alles aan doen om de oprukkende economie niet te verstoren door negatieve rentes en het constant bijprinten van geld, zullen ze het wel uit hun hoofd laten om nu nog de Bitcointrein te stoppen. Daarnaast zitten nu ook de zeer vermogende Amerikanen in de Bitcoin via trackers en ETF’s die zich zeker niet de kaas van hun brood zullen laten eten.
Het meest ironische nieuws van de laatste tijd is dat de monetaire hulp uit het corona-hulpprogramma door een meerderheid van de Amerikaanse bevolking zal worden uitgegeven aan Bitcoins. Dat zal dan de laatste druppel zijn van de totale adaptatie en acceptatie wereldwijd.

De Bitcoin naar 1 miljoen (plan B)

Hoe komen we nu steeds aan die $100.000, is dat zo’n magisch getal en is dat dan het einde?

Dit is nu een interessante, waar gaat de Bitcoin heen? Welk bedrag is reëel? Daar zijn meerdere theorieën over, maar in principe vanwege het systeem zal de Bitcoin elke vier jaar moeten verdubbelen, waardoor we nu in 2021 bezig zijn aan een inhaalslag.

Het meest gehanteerde technische en conservatieve theoretische model, het zogenaamde stock-to-flow model, is zelfs bedacht door een (anonieme) Nederlander. Dit statische model dateert uit maart 2018 en voorspelt de toekomstige prijsontwikkeling door de schaarste van Bitcoin te kwantificeren.

Aan deze grafiek zien we dat de prijs van de Bitcoin bijna volmaakt dit patroon volgt met zelfs een Bitcoinprijs van minstens $50.000 begin 2021. En als we deze mijnheer mogen geloven dan staat de Bitcoin voor het einde van 2021 op $100.000 en gaat hij in de komende jaren richting de $1.000.000. En wie wil dat missen?

Zoals ik al aangaf iedereen moet voor zichzelf de beslissing nemen en zich niet laten leiden door de zogenaamde experts, maar zich zeker ook niet laten afschrikken door de dogmatische journalisten die met hun zure gezichten diegene verachten die het wel aandurfden na 2018.

In ieder geval heb ik een deel van mijn vermogen in Bitcoins, want ik zie de huidige aandelenmarkt niet zo snel verdubbelen in een paar maanden.

Lees ook mijn artikelen Hoe koop ik mijn eerste Bitcoin en De Bitcoin kan naar $100.000 Deel 1

Download gratis mijn Bitcoin analyse

In mijn analyses ben ik vrij direct. BUY of SELL; niets ertussenin. Wil je ook lezen hoe ik tegen de Bitcoin aankijk? Meld je aan voor updates over nieuwe artikelen en ontvang (gratis) de PDF in de mail. Tipje van de sluier; het is een BUY. Lees het artikel om er achter te komen waarom ik dit vind.

DIT IS GEEN BELEGGINGSADVIES! BELEGGEN GAAT ALTIJD GEPAARD MET GROTE RISICO’S. OOK KUNT U UW INLEG GEHEEL KWIJTRAKEN.
Dit artikel geeft puur en alleen de persoonlijke mening van de schrijver weer, gebaseerd op de informatie op dat moment. Het is niet als een alwetend advies bedoeld maar slechts als algemene informatie en het is uw eigen verantwoordelijkheid wat u met deze informatie doet. De schrijver aanvaardt geen aansprakelijkheid vanwege deze mening. Beleg nooit met geleend geld en weet dat er altijd grote risico’s zijn verbonden aan beleggen.
Voor meer informatie, lees altijd onze algemene disclaimer op onze website.

AEX-Index 
793,40 €  11,77 €  1.51%  
AMX-Index 
1.045,86 €  12,25 €  1.19%  
AScX-Index 
1.304,61 €  12,45 €  0.96%  
NASDAQ 100 
$16,025.58  $342.22  -2.09%  
United States Brent Oil Fund, L 
$19.43  $2.29  -10.54%  
Bitcoin USD 
$57,278.00  $2.00  5.11%  
HANG SENG INDEX 
$23,852.24  $228.28  -0.95%  
Nikkei 225 
$28,283.92  $467.70  -1.63%  
Dow Jones U.S. Completion Total 
$2,233.35  $55.60  -2.43%