Achtergrond

Waarom is Ahold minder waard dan de kruidenier om de hoek?

26 maart 2021
edwin-van-leeuwen
Auteur

Geachte Heer Muller,

Iedereen begrijpt dat het aandeel van een bedrijf wat kan stagneren na een zwaar jaar. Bijvoorbeeld vanwege de coronaperikelen. Iedereen begrijpt dat wanneer je als bedrijf enorm overgewaardeerd bent, het aandeel wat tegendruk krijgt. Ik denk zelfs dat mensen wel begrijpen dat wanneer de schuldenberg te hoog wordt, men hoogtevrees krijgt en het aandeel beneden pari plaatst. Wij begrijpen dat.

Wat alleen geen mens begrijpt is dat wanneer je juist door corona en de veranderende maatschappij de wind – zeg maar gerust storm – mee hebt, de koers dan toch stagneert op een diepteniveau dat met geen enkel AEX-fonds te vergelijken is. Dit ondanks operationele resultaten die tegen de klippen oplopen. Een fors groeiende omzet vanwege online verkopen. En zelfs ondanks dat u daarnaast netjes dividend uitkeert en er voldoende geld overblijft om uw eigen aandelen op te kopen. .

U heeft het voor elkaar gekregen de laagste K/W-verhouding van alle AEX-fondsen te realiseren en dat ook nog met een redelijke groei. U bent zelfs een stuk lager gewaardeerd dan Randstad en dat is puur een detacheerder en mega-cyclisch.

Kijk naar uw performance ten opzichte van de AEX:
Ahold Delhaize

Hoe is dat toch mogelijk?

Ik zal het u uitleggen. Elk bedrijf heeft namelijk een leider nodig die vol zelfvertrouwen en op transparante wijze zijn troepen aanvoert.

Of denk u dat toen Caesar de Rubicon overstak om Rome te veroveren, hij met knikkende knietjes, trillende handjes en met zweetdruppeltjes op zijn voorhoofd tegen zijn troepen zei:

“Jongens, we staan tegen een enorme overmacht. Daarom is het heel onzeker wat er allemaal kan gebeuren. Ik weet niet of we kunnen winnen. Ik hoop het wel, maar pin me er niet op vast (dat doen zij wel als we verliezen). Ik durf geen uitspraken te doen, het kan vriezen het kan dooien. En dat we ooit van de barbaren hebben gewonnen zegt niets, want elke strijd is weer anders. Ik weet het echt niet, we doen ons best, maar we kunnen ook verliezen.” En dan als laatste, fluisterend: ‘Waarschijnlijk worden we afgeslacht.”

knop

Wat denkt u?

Ik moet heel eerlijk zijn. Ik was er niet bij maar ik zou me zo voor kunnen stellen dat hij iets zei in de trant van: “We gaan ervoor! Geen weg meer terug, maar vooruit!”

Dat uw bedrijf nu op een koerswinstverhouding staat van minder dan 12 heeft alles te maken met het feit dat beleggers denken dat u achteruitgaat in plaats van vooruit. Dat u niet groeit ten opzichte van 2020, maar stagneert. Dat u bang bent dat u vanwege corona 2020 niet kunt evenaren. En dan ziet u ook nog vanuit uw ooghoek een grote boze Amazon aanstormen.

Qua communicatie en op het gebied van investor relations heeft u het verkeerd aangepakt door niet duidelijk een doel te stellen voor 2021. U liet onzekerheid bestaan over wat u verwacht wanneer alles weer normaal is. Om daarop terug te komen: niet transparant zijn naar aandeelhouders heeft een gemiddelde negatieve impact op de koers van een aandeel van 25-30%.

Wij weten namelijk dat 2020 een goed jaar was voor uw bedrijf en dat het daarom minder makkelijk is om dat te verslaan. Maar, als het makkelijk was hadden we u ook niet nodig ;-).

U weet ook wel dat het eerste kwartaal 2021 een verbetering zal zijn ten opzichte van Q1 2020, want toen was er nog geen sprake van corona. Daarnaast heeft u voor €1,4 miljard aan pensioenstorting gedaan in 2020 en heeft u voor €680 miljoen kosten gemaakt om het bedrijf coronaproef te maken. Ook gaat u nog €1 miljard (4% marktkapitalisatie) aandelen terugkopen in 2021.

Allemaal verbeteringen die een positieve impact hebben op 2021. Dit betekent ruwweg een netto-effect van €3 miljard ten opzichte van de gehele nettowinst over 2020 (€ 1,4 miljard). Dat is een stijging van 214%! En daar hoeft u niets voor te doen.

Daarnaast is de coronarace in 2021 nog helemaal niet gelopen en zal het nog jaren duren voordat we weer teruggaan naar normaal. Dat betekent dat u nog jarenlang – en zeker in 2021 – kunt profiteren van deze storm in de zeilen. Daarbovenop komt dat Bol.com een steeds groter aandeel in uw P&L zal nemen waardoor de marges mogelijk ook verbeteren.

Over Bol.com gesproken: door de keuze om de winst van deze webwinkel niet apart te vermelden, lijkt het alsof u wat te verbergen heeft. Want of u denkt: ‘Bol.com maakt te veel winst’ en daarmee laat u zien dat uw supermarktactiviteiten het eigenlijk ‘slechter’ doen, of u schaamt zich omdat Bol.com te weinig winst maakt. Maar weet wel: de allergrootste ‘destroyer’ van de aandelenkoers is de onzekerheid van beleggers. Hoe minder transparant u bent tegenover uw beleggers, hoe lager uw koers zal zijn. En zegt u nu zelf…

U heeft een prachtbedrijf, dat crisis- en coronabestendig blijkt te zijn.

Ik verwacht gewoon dat u simpel in staat bent om uw nettowinst dubbel-digid te laten groeien naar tenminste een niveau van €2,5 miljard. Met een EPS boven de €2, waardoor uw koerswinstverhouding voor 2021 zelfs onder de €10 uitkomt. Dat mag u toch niet laten gebeuren? De koers van het aandeel Ahold hoort minstens €30 te zijn.

Grijp zo snel mogelijk de kans om transparant en vol zelfvertrouwen aan uw beleggers te vertellen wat u verwacht te doen in 2021. U heeft immers toch ook een intern budget? Of laat u alle werknemers maar aanmodderen en we zien wel waar het schip strandt?

Vertel dan ook meteen wat meer over Bol.com, de winstgevendheid en de marges. Wees hierover gewoon transparant. U heeft niks te verbergen. Zeker niet nu er gesproken wordt over het separaat noteren van Bol.com. Daar worden nu waarderingen op ‘geplakt’ van rond de €9 miljard, hetgeen zou betekenen dat uw geliefde Ahold nog maar net €15 miljard beurswaarde heeft. Dat kunt u toch niet over uw kant laten gaan?

Even voor uw beeldvorming: KPN heeft een beurswaarde net onder de €15 miljard en die genereert slechts 6% van uw omzet (€5 miljard i.p.v. €75 miljard)

Mijnheer Muller, blijf niet langer onzeker aan de zijkant staan. Steek gewoon uw eigen ‘Rubicon’ over en vertel uw troepen waar u heen gaat.

Ontvang nu mijn open brief aan de CEO van Ahold Delhaize

Meld je via onderstaand formulier aan voor updates en ontvang direct mijn volledige open brief in pdf vorm.

DIT IS GEEN BELEGGINGSADVIES! BELEGGEN GAAT ALTIJD GEPAARD MET GROTE RISICO’S. OOK KUNT U UW INLEG GEHEEL KWIJTRAKEN.
Dit artikel geeft puur en alleen de persoonlijke mening van de schrijver weer, gebaseerd op de informatie op dat moment. Het is niet als een alwetend advies bedoeld maar slechts als algemene informatie en het is uw eigen verantwoordelijkheid wat u met deze informatie doet. De schrijver aanvaardt geen aansprakelijkheid vanwege deze mening. Beleg nooit met geleend geld en weet dat er altijd grote risico’s zijn verbonden aan beleggen.
Voor meer informatie, lees altijd onze algemene disclaimer op onze website.

 
$0.0000  $0.0000  0.00%  
 
$0.0000  $0.0000  0.00%  
 
$0.0000  $0.0000  0.00%  
 
$0.0000  $0.0000  0.00%  
 
$0.0000  $0.0000  0.00%  
 
$0.0000  $0.0000  0.00%  
 
$0.0000  $0.0000  0.00%  
 
$0.0000  $0.0000  0.00%  
 
$0.0000  $0.0000  0.00%