Trap met deze drie tips niet in beleggingsfraude
Lage bank rentestanden zorgen ervoor dat er een groeiende interesse is bij mensen om hun kapitaal te beleggen. Dit betekent echter ook dat steeds meer mensen slachtoffer worden van beleggingsfraude. Hierbij doen fraudeurs zich voor als een beleggingspartij, waarna zij het geld wat mensen beleggen ontvreemden. In tegenstelling tot zes miljoen euro aan beleggingsfraude in 2018, was dat vorig jaar al dertien miljoen euro. Hierbij maken fraudeurs gemiddeld 33.000 euro per gedupeerde afhandig.
Herken de 'red flags'
Hoe zorg je dat jij niet een van deze fraude slachtoffers wordt? Het begint bij het herkennen van zogeheten ‘red flags’. Aan de volgende situaties kun je beleggingsfraude herkennen:
- Er worden uitzonderlijke hoge rendementen of winsten beloofd.
- De aanbieder weigert zich kenbaar te maken en wil niet vrijgeven waar zijn fysieke adres is.
- Er wordt van je verwacht dat je snel een beslissing neemt, je wordt onder druk gezet.
- Er worden persoonlijke gegevens van je verwacht, zoals je bankrekeningnummer.
- Er wordt van je verwacht dat je geld overmaakt naar een rekening in een ander land.
Met de volgende drie tips bescherm je jezelf voor beleggingsfraude
- Controleer altijd de identiteit van de aanbieder. Ga op zoek naar betrouwbare bronnen die je kunnen vertellen wat het land en adres van de vestiging is.
- Deel nóóit persoonlijke gegevens.
- Kijk uit bij beloftes van uitbundige winsten. Als het te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat meestal ook.
Nog niet helemaal zeker over de aanbieder? In het register van de AFM is een lijst te vinden met financiële bedrijven die zich niet aan de regels houden, dat wil zeggen dat deze bedrijven bijvoorbeeld geen vergunning hebben of dat er is gewaarschuwd tegen deze onderneming.
Wat doen als je toch bent opgelicht?
Stel, je bent toch in zee gegaan met een beleggingsfraudeur en komt hierachter nadat je al enige investering bent verloren. Stop dan direct met betalen, hoe groot de druk van de aanbieder ook is. Contacteer je bank en doe aangifte bij de politie. Neem daarnaast contact op met de Fraudehelpdesk, hier kun je fraude melden en verdere hulp verkrijgen.
DIT IS GEEN BELEGGINGSADVIES! BELEGGEN GAAT ALTIJD GEPAARD MET GROTE RISICO’S. OOK KUNT U UW INLEG GEHEEL KWIJTRAKEN.
Dit artikel geeft puur en alleen de persoonlijke mening van de schrijver weer, gebaseerd op de informatie op dat moment. Het is niet als een alwetend advies bedoeld maar slechts als algemene informatie en het is uw eigen verantwoordelijkheid wat u met deze informatie doet. De schrijver aanvaardt geen aansprakelijkheid vanwege deze mening. Beleg nooit met geleend geld en weet dat er altijd grote risico’s zijn verbonden aan beleggen.
Voor meer informatie, lees altijd onze algemene disclaimer op onze website.