Achtergrond

Indexbeleggen uitgelegd

28 januari 2021
edwin-van-leeuwen
Auteur

Het is dé nieuwste trend op de effectenbeurs, maar wat is indexbeleggen en hoe gaat het in zijn werk? Indexbeleggen is transparant en gespreid beleggen in een bepaalde index. Daarbij is het goedkoop en succesvol beleggen in een indexfonds. Het is beleggen op in een passieve vorm. Indexbeleggen is onder de grote institutionele beleggers erg populair. Zo is Warren Buffet ook gek op indexvolgers. Hij kiest voor beleggen in een zo breed mogelijk samengestelde index, zoals de MSCI World Index of de MSCI Europe. Maar waar kiest u nou voor?

Warren Buffett ging u voor met indexbeleggen

Op Bill Gates na, is Warren Buffett met zijn vermogen van veertig miljard dollar, de rijkste Amerikaan. In 1930 werd hij geboren in Omaha (Nebraska). Hier studeerde hij aan de universiteit en de volgende stap was Colombia Graduate Business School in New York. Hij vond zijn eigen vorm van beleggen uit, namelijk het indexbeleggen. Maar hoe haal je nou het maximale uit deze vorm en hoe profiteer je van de beurs?

Wat is indexbeleggen?

Met deze vorm van beleggen belegt men via een tracker, een afgeleid beleggingsproduct ofwel een derivaat, in een index. Dit derivaat is zo opgebouwd en samengesteld dat een index nagenoeg volledig te volgen is. Zo kan dit AEX zijn, een index die gerelateerd is aan de Dow of bijvoorbeeld een sector gerelateerde index. Als er op deze manier belegd wordt, zijn er geen zorgen over welke individuele aandelen er gekozen moeten worden. Er wordt op een automatische wijze belegt in alle aandelen uit de gekozen inde. Op deze manier hoeven er niet talloze aandelen in de gaten gehouden te worden, maar kan er op het einde van de dag gekeken worden naar een bepaalde index. Is de index, bijvoorbeeld de AEX, omhooggegaan, dan is de investering meer waard geworden. De plussen en minnen van de ‘losse’ aandelen worden tegen elkaar opgewogen, zo komt er een gemiddelde tot stand.
Eenvoudig en toch gespreid beleggen, handig. Toch? U ontvangt bij het indexbeleggen dividend, afhankelijk van de soort trackers. Kapitaliserende trackers voegen het dividend toe aan de koers en de uitkerende tracker keert het uit.

Beleggen in een indexfonds is gespreid beleggen voor trendbeleggers

Door middel van een indexfonds kan er belegd worden met indexen. Zo’n fonds volgt de index altijd vrij nauwkeurig op de voet. Omdat deze fondsen een goede en gespreide basis vormen voor een portefeuille, kan deze worden aangevuld met meer actieve belegging strategieën. Deze combinatie wordt al langer gemaakt door institutionele beleggers. Ze weten uit ervaring dat index beleggen goed gecombineerd kan worden met de strategie van actief te beleggen, waarbij ze:

  • Overgaan tot index beleggen in de delen van de markt, waar het lastig is om de index te verslaan.
  • Afwijken van de index waar zij de visie hebben dat het gemakkelijker is om een rendement te halen dat boven het gemiddelde ligt.

Er wordt in deze strategie geprobeerd om een basis rendement te halen met index beleggen om daarna via additionele beleggingen de index te verslaan. Echter is het voor particulieren vaak niet zo eenvoudig. Zij hebben een zekere informatieachterstand en ervaren problemen met het bijhouden van de efficiëntie van de markt.

Want hoe weet je nou als particulier zijnde, waar een index op een gemakkelijke manier verslagen kan worden? En ga je als particulier zijnde uit van je eigen visie? Een rendement dat evenredig is aan dat van een index die daalt, is nog altijd negatief en zorgt dus voor verlies. Daarbij komt kijken dat er een prijskaartje hangt aan het beleggen in indexfondsen. Na aftrek van de dividendbelasting worden de dividenden vaak geherinvesteerd in het desbetreffende fonds. Natuurlijk verschillen de voorwaarden per fonds.

Anderzijds geldt dat in een sterk groeiende markt het beleggen in een index heel winstgevend kan zijn, ook al had u met vrij beleggen mogelijk de index ruimschoots kunnen verslaan.

Voordelen beleggen in indexfonds

Indexbeleggen kent overduidelijke voordelen. Bij een indexfonds en indexbeleggen blijkt het effect goed te zijn. Daarbij wordt het risico bij deze vorm van beleggen goed gespreden. Een aantal voordelen van indexbeleggen zijn:

  • De index wordt automatisch gevolgd, het is eenvoudig.
  • Er is sprake van minder risico vanwege de spreiding
  • Trackers zijn erg liquide beleggingen.
  • Door lage kosten is er een hoog rendement.
knop

Aegon indexfonds

Er zijn sinds kort nog meer mogelijkheden aan indexfondsen voor de klanten van Aegon. Over het algemeen biedt Aegon actief beheerde indexfondsen aan:

  • AEGON Euro Staatsobligatie Index Fonds.
  • AEGON Wereld Index Aandelen Fonds.
  • AEGON Europa Index Aandelen Fonds.
  • AEGON Noord Amerika Index Aandelen Fonds.
  • AEGON Duurzaam Index Aandelen Fonds.
  • AEGON Wereldwijd Emerging Markets Index Aandelen Fonds.

Een paar indexfondsen en indexvolgers

Er zijn indexfondsen en allerlei certificaten op de markt die de index volgen, zoals de Sprinters van ING Bank. De Rabobank heeft zelfs een garantiecertificaat dat op meerdere indices op hetzelfde moment is gebaseerd. Een aantal fondsen die er zijn (dit zijn ze natuurlijk niet allemaal):

  • AEGON Bank. U kunt bijvoorbeeld kiezen uit de Nederland Index die is gekoppeld aan de AEX Index, de Europa Index, gekoppeld aan de DJ Eurostoxx 50, of de Wereld Index, gekoppeld aan de MSCI World Index. Denk aan het AEGON Dutch Equity Index Fund.
  • Barclays Global Investors heeft de iShares en de zogenaamde trackers. Er zijn ongeveer dertig beurs genoteerde trackers.
  • Meesman heeft meerdere fondsen, zowel Global, European, Emerging Markets en Euro Bonds.
  • Vanguard heeft meerdere producten.
  • De Diamonds en Street Tracks.
  • Indexbeleggen via Binck Bank.
  • Indexfondsen ING.
  • ABN AMRO.
  • Brand New Day.
  • Index People.

Conclusie

Het indexbeleggen is als in alle beleggingsgevallen, niet risicovrij. Bij deze vorm van beleggen heb je echter vaak wel een hoog rendement.

DIT IS GEEN BELEGGINGSADVIES! BELEGGEN GAAT ALTIJD GEPAARD MET GROTE RISICO’S. OOK KUNT U UW INLEG GEHEEL KWIJTRAKEN.
Dit artikel geeft puur en alleen de persoonlijke mening van de schrijver weer, gebaseerd op de informatie op dat moment. Het is niet als een alwetend advies bedoeld maar slechts als algemene informatie en het is uw eigen verantwoordelijkheid wat u met deze informatie doet. De schrijver aanvaardt geen aansprakelijkheid vanwege deze mening. Beleg nooit met geleend geld en weet dat er altijd grote risico’s zijn verbonden aan beleggen.
Voor meer informatie, lees altijd onze algemene disclaimer op onze website.