Achtergrond

Hoe start ik met beleggen: concreet

7 februari 2021

Investeren of beleggen is kort gezegd ‘eigen’ geld in een bedrijf steken in ruil voor een klein stukje van het bedrijf. Dit stukje noemen we een aandeel en op dat moment ben je aandeelhouder. Als het bedrijf winst maakt, wordt de nettowinst uitgekeerd over alle aandeelhouders die het bedrijf rijk is.

Geld investeren voor beginners

Om te beginnen met gewone aandelen heb je niet meer nodig dan een werkende internetverbinding en een rekening waarop beleggingen bewaard en beheerd kunnen worden, ook wel een effectenrekening genoemd. Een belangrijke tip voor de beginnende belegger: maak vooraf een plan waarin duidelijk is wat het doel van de investering wordt.

Beleggers in aandelen willen graag zelf de touwtjes in handen hebben als het gaat om de opbouw van de portefeuille. Daarbij gaat de aandelenbelegger zelf over de koop én verkoop van aandelen.

Naast aandelen kopen, kan er ook geïnvesteerd worden in beleggingsfondsen en indextrackers. Eigenlijk wordt er met deze vorm van beleggen in één keer een mand aan aandelen ‘geïnvesteerd’. Op deze manier kan er met een kleine inleg toch een goede spreiding gerealiseerd worden.

Bij deze vorm van investeren kiest men zelf in welke fondsen er wordt belegd. Het beheer wordt uithanden gegeven aan de fondsmanager. Als fondsenbelegger ben je zelf verantwoordelijk voor het kiezen van de juiste fondsen en het samenstellen van een passende portefeuille. Bij het kiezen van het juiste risico, krijg je geen hulp. Er is dus veel vrijheid bij deze beleggingsvorm, maar daardoor zijn de kansen op fouten ook groter dan bijvoorbeeld bij vermogensbeheer.

5 tips voor het beginnen met beleggen

Het is misschien niet zo moeilijk als je in eerste instantie dacht. Toch maak je, ook na het lezen van dit artikel, waarschijnlijk fouten. Ik geef je vijf tips om de échte beginnersfouten van beleggen te voorkomen.

5 tips

 1. Investeer geen geld dat je niet hebt.
  Spaargeld investeren kan, mits je het niet dringend nodig hebt. Investeer dus niet met geld wat je apart had gezet voor een gloednieuwe auto, want er bestaat een kans dat je het geld niet meteen terugziet. Beleggen met weinig geld is ook een prima optie, dus haal geen gekke fratsen uit. Investeer bij voorkeur niet met geleend geld, dat brengt namelijk een enorm risico met zich mee.
 2. Geduld is een schone zaak.
  Helaas gaat het in de meeste gevallen niet zoals in de Wolf of Wallstreet. De beste investeringen nemen tijd in beslag en brengen pas na een jaar of 5 echt iets op. Geduld hebben is dus een schone zaak.
 3. All-in is een goede tactiek voor poker, niet als je gaat investeren.
  Beginners gaan vaak uit hun dak als ze lezen over een rendement van 16%-17%. Wat je in dat geval absoluut niet moet doen is ál je vermogen beleggen. De toekomst is vrij onvoorspelbaar en scenario’s kloppen niet in alle gevallen. Het is daarom enorm belangrijk om genoeg geld opzij te zetten.
 4. Spreid zoveel als mogelijk.
  Iedere belegging reageert anders op risico’s. Hoe meer spreiding, hoe minder risco’s. Er bestaan verschillende beleggingsproducten, maar denk ook aan verschillende sectoren en bedrijven. Investeer niet alles in één land, maar denk groter en spreid over diverse continenten.
 5. Heb een duidelijk doel voor de lange termijn
  Zonder doel investeren, is investeren in niets. De beste investering heeft vooraf een duidelijk doel. Beleggen gaat niet om snel cashen, maar om een rendement op de lange termijn. Bewaar de rust en geef jouw investering te de tijd om zichzelf te ontwikkelen.
knop

Men kan natuurlijk nog een stap verder gaan en investeren in opties. Deze manier van beleggen is vooral geschikt voor ervaren investeerders. Wat opties zijn, leg ik je uit in dit artikel.

DIT IS GEEN BELEGGINGSADVIES! BELEGGEN GAAT ALTIJD GEPAARD MET GROTE RISICO’S. OOK KUNT U UW INLEG GEHEEL KWIJTRAKEN.
Dit artikel geeft puur en alleen de persoonlijke mening van de schrijver weer, gebaseerd op de informatie op dat moment. Het is niet als een alwetend advies bedoeld maar slechts als algemene informatie en het is uw eigen verantwoordelijkheid wat u met deze informatie doet. De schrijver aanvaardt geen aansprakelijkheid vanwege deze mening. Beleg nooit met geleend geld en weet dat er altijd grote risico’s zijn verbonden aan beleggen.
Voor meer informatie, lees altijd onze algemene disclaimer op onze website.

AEX-Index 
777,81 €  5,25 €  0.68%  
AMX-Index 
1.076,34 €  0,5600 €  0.05%  
AScX-Index 
1.409,01 €  0,9900 €  0.07%  
NASDAQ 100 
$15,280.88  $233.03  1.55%  
United States Brent Oil Fund, L 
$23.87  $0.2800  1.19%  
Bitcoin USD 
$43,250.99  $1.00  3.40%  
HANG SENG INDEX 
$24,952.35  $824.55  3.42%  
Nikkei 225 
$27,772.93  $305.73  1.11%  
Dow Jones U.S. Completion Total 
$2,031.29  $39.23  1.97%