Achtergrond

De financiële bijsluiter, doe er uw voordeel mee!

28 januari 2021
edwin-van-leeuwen
Auteur

Om iemand te attenderen op het risico bij het kopen van complexe financiële producten bestaat er een financiële bijsluiter. Voorbeelden van zulke aankopen kunnen zijn: het beleggen in een beleggingsfonds, het afsluiten van hypotheken, het afsluiten van levensverzekeringen etc. Om als product in aanmerking te komen bevat het een combinatie van sparen, lenen, beleggen en verzekeren, waarbij het voor een klant niet direct duidelijk is in hoeverre hij/zij een financieel risico kan lopen. De financiële bijsluiter helpt deze groep dus met het verhelderen van deze bijbehorende risico’s en helpt ook met juiste beslissingen maken met betrekking tot deze aankopen doen. Het wordt sterk geadviseerd om een oog te houden op de risicometer en als deze niet bijgeleverd blijkt te zijn vraag hier dan zelf om. De financiële bijsluiter is namelijk gratis.

Het AFM

Er wordt al jaren gekampt voor betrouwbare, begrijpbare en uiteraard goede informatie met betrekking tot financiën. Iedereen heeft meerdere keren in zijn leven te maken met een financiële transactie die een groot risico met zich mee kan brengen. Iedereen wil hierin zijn voordeel mee kunnen doen. De instelling waar we hiervoor op kunnen terugvallen is de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De AFM controleert instellingen die te maken hebben met verzekeren, beleggen, sparen en lenen. Hierbij wordt er bijvoorbeeld gelet op dat deze instelling wel eerlijk en deugdzaam omgaan met het verlenen van financiële informatie.

Het belang van de financiële bijsluiter

De financiële bijsluiter is dus ontwikkeld om mensen te helpen met het verantwoorden van financiële beslissingen. De bijsluiter is recent nog verder verbeterd en maakt deel uit van een nieuwe reclamecampagne met bijbehorende slogan ‘De nieuwe financiële bijsluiter. Goed verhaal. Lekker kort’. Hierbij wordt het idee verder gestimuleerd dat bij het aankopen van een financieel product, iedereen geadviseerd wordt de financiële bijsluiter aan te vragen en in te zien.

Wat is een complex financieel product precies?

Het AFM classificeert een product als financieel complex wanneer beleggen, sparen, verzekeren of lenen (met betrekking tot het desbetreffende product) afhangt van ontwikkelingen in de markt. Wanneer een instelling een complex financieel product verkoopt, moet deze wijze op de financiële bijsluiter. Deze partijen zijn onder andere:

  • Een groot deel levensverzekeringen
  • Beleggingsfondsen
  • Beleggingsobjecten
  • Koopsomverzekeringen
  • Levensverzekeringen
  • Lijfrenteverzekeringen
  • Levensloopbeleggingsverzekeringen

Voor welke producten is de bijsluiter niet noodzakelijk?

De producten die niet verplicht zijn om een financiële bijsluiter bij toe te voegen zijn niet-complexe financiële producten. De AFM rekent hiertoe:

  • Een overlijdensrisicoverzekering of eenvoudige uitvaartverzekering.
  • Losse aandelen, obligaties of opties.
  • Schadeverzekeringen
  • Producten die in het buitenland zijn gekocht.
knop

Kort maar krachtig

Voor het gemak van de klant moet de informatie van de financiële bijsluiter zo duidelijk mogelijk zijn zonder dat dit in tientallen pagina’s beschreven wordt. De bijsluiter dient de klant direct op de hoogte te stellen van de kenmerken, voordelen, nadelen en bijbehorende risico’s van zijn/haar aankoop.

Hoe ziet de bijsluiter eruit?

De financiële bijsluiter is voor de meeste producten op dezelfde manier opgezet. De volgende informatie moet in elke variant terug te vinden zijn:

  1. Wat is het product wat wordt aangeschaft?
  2. Wat is het bijbehorende risico en wat als het resultaat van de aankoop tegenvalt?
  3. Wat zijn de kosten?
  4. Wat zijn de opbrengsten?
  5. Indien de koper eerder wil stoppen, wat dan?
  6. Wat zijn de verplichten voor de koper en is er sprake van garantieregeling?

In lengte zijn de bijsluiters per product ongeveer twee pagina’s lang. Uitzondering hierop is de bijsluiter voor beleggingsinstellingen. De informatie daarin is iets uitgebreider. Deze bijsluiter bevat dan ook meer pagina’s.

De risicometer

Onder het kopje van risico valt ook de risicometer. Deze geeft visueel weer hoe groot het risico is van de aankoop. Dit wordt aangegeven door een mannetje die de meter op zijn rug draagt. Hoe voller de risicometer, hoe krommer dit mannetje loopt. De risico’s zijn opgedeeld in de volgende 5 fases:

  1. Zeer groot;
  2. Groot;
  3. Vrij groot;
  4. Klein;
  5. Zeer klein.

Kosten en inleg

In dit kopje worden vier kolommen weergegeven. Hierin worden belangrijke factoren met betrekking tot de kosten en inleg/aanbetaling beschreven.

  • Inleg: beschrijft welk bedrag wordt ingelegd, gespaard, verzekerd of belegt.
  • Rendement: beschrijft de bruto-opbrengst van de aankoop, voordat eventuele kosten worden afgetrokken.
  • Uw kosten: beschrijft de kosten bij zowel de aanschaf als de looptijd van het product. Dit zijn kosten zoals verzekeringspremies en kosten voor het eventueel eerder beëindigen van de aankoop.
  • Wat u overhoudt: beschrijft de netto-opbrengsten. Dit zijn de opbrengsten (inclusief eventueel rendement) die overblijven nadat de initiële aankoopprijs en verdere kosten zijn afgeschreven.

Hoe komt u aan de bijsluiter?

Zoals eerder vernoemd zijn de verkopers van complex financiële producten verplicht een bijsluiter toe te voegen. Deze bijsluiter is ook geen vervanging van een prospectus, maar is hier een aanvulling op. Financiële instellingen moeten de bijsluiter voor hun product op hun website plaatsen, dit geldt echter niet voor beleggingsinstellingen. Wanneer u deze aanvraagt, is elke instelling die de bijbehorende producten verkoopt wel verplicht deze gratis op te sturen. Indien u een aankoop doet mede een tussenpersoon, dan moet deze persoon de bijsluiter ook opvragen voor u.

DIT IS GEEN BELEGGINGSADVIES! BELEGGEN GAAT ALTIJD GEPAARD MET GROTE RISICO’S. OOK KUNT U UW INLEG GEHEEL KWIJTRAKEN.
Dit artikel geeft puur en alleen de persoonlijke mening van de schrijver weer, gebaseerd op de informatie op dat moment. Het is niet als een alwetend advies bedoeld maar slechts als algemene informatie en het is uw eigen verantwoordelijkheid wat u met deze informatie doet. De schrijver aanvaardt geen aansprakelijkheid vanwege deze mening. Beleg nooit met geleend geld en weet dat er altijd grote risico’s zijn verbonden aan beleggen.
Voor meer informatie, lees altijd onze algemene disclaimer op onze website.