Bestensorder in het orderboek: bestens of limiet order
U heeft al een langere periode één specifiek aandeel voor ogen en deze wilt u hoe dan ook kopen. U plaatst daarom een bestensorder. Maar is dat wel slim? Is een limietorder niet veel voordeliger? Of kun je beter gaan voor een bestensorder zonder limietprijs? Er zijn talloze mogelijkheden, maar wat is nou de beste optie voor u? Een bestensorder kan bij bijna alle beleggingsproducten en effecten, maar ook bij verkoop van aandelen geplaatst worden in het orderboek.
Wat is een bestensorder?
Wanneer u een bestensorder bij de bank voorlegt, wordt de aanvraag verwerkt tegen de koers die geldt op het eerste moment dat uw order kan worden uitgevoerd. Dat zal zijn op het eerste moment dat uw order op de beurs is binnengekomen en er handel is. Op voorhand is er niet bekend om welke koers het gaat. Het zou zomaar kunnen dat er een ideale koers is, maar dat die door een andere belegger wordt gekaapt. Helaas zal u dan in de meeste gevallen uw order tegen een ongunstigere koers kopen of verkopen. Maar, het kan natuurlijk ook zo zijn dat de koers gunstiger uitvalt.
Bestens = MKT
Een bestensorder wordt als MKT (markt bestens order) geregistreerd in het order boek aan het begin van de handel of in de slotveilig. De order wordt uitgevoerd op basis van de beschikbare bied- of laatprijs. De geboden prijs wordt de biedprijs genoemd en de laatprijs is de prijs die een verkoper voor zijn aandelen wil ontvangen. Doordat vraag en aanbod in deze situatie elkaar kruisen, komt de prijs op die manier tot stand.
Het orderboek, wat staat daar in?
Wanneer men zelf aan de slag gaat met online beleggen, kan men het orderboek ook zelf inzien (met een diepte van vijf regels). Zo kan men inzicht krijgen in de bovenste vijf biedkoersen en de laagste vijf. Hier kunnen kan achter elke regel een hoop orders zitten. Daarom krijgt men niet alleen inzicht in vraagkoers, maar ook in het totaal aantal orders en het bijbehorende volume. Wanneer het orderboek goed gevolgd wordt en de beurs open is, kan er een goede inschatting gemaakt worden. Er komt meer risico bij kijken wanneer er voor opening een order op de beurs wordt geplaatst. Het risico is daarin wel afhankelijk van de flexibiliteit van de beurs. Een bestensorder wordt in de meeste gevallen alleen geplaatst als er hoe dan ook aandelen gekocht of verkocht moeten worden, tegen welke koers dan ook.
Een bestensorder in het orderboek, geen limiet
Doordat een bestensorder geen limiet heeft meegekregen, veegt hij verschillende orders gewoon op. Met andere woorden: een bestensorder als kooporder pakt de laagste prijs die op dat moment in het orderboek wordt gevraagd en een verkooporder als bestensorder wordt uitgevoerd tegen e hoogste prijs die op dat moment wordt geboden. Als uw order niet tegen een specifieke koers kan worden uitgevoerd omdat de inhoud hiervan groter is dan bij één koers die in het orderboek aanwezig is, schuift de desbetreffende opdracht door naar de eerstvolgende koers in het orderboek, de eerstvolgende regel, totdat uw opdracht volledig rond is.
Order met limiet, de limietorder
Bij een limietorder kan er precies aangegeven worden tegen welke prijs er gekocht en verkocht kan worden. Bij een kooporder gaat het om de prijs die er maximaal betaalt wenst te worden, bij de verkooporder de minimale prijs die er ontvangen wilt worden. Het kan dan ook best voorkomen dat de aangegeven koers op sommige momenten geen uitvoering van opdracht door kan zetten. Op zo’n moment blijft de order als het ware een aantal dagen in het orderboek staan tot het moment dat de opdracht is uitgevoerd of tot het moment dat het maximaal aantal dagen dat de order mag blijven staan verlopen is óf dat de order wordt teruggetrokken. In het tweede geval komt de order automatisch te vervallen, mocht er niet gekozen worden voor een verlenging van de opdracht. Ook bestaat er de situatie dat op een dag het orderboek zodanig is dat u meer krijgt voor uw aandelen dan de minimaal schatting, maar nooit minder dan dat. Bij een kooporder kunt u minder betalen dan de limiet, maar niet meer dan dat.
Wat is een conditionele order?
Er zijn drie mogelijkheden bij de conditionele order:
- De limietorder zoals hierboven aangegeven. Er wordt op voorhand aangegeven wat uw koerslimiet is en waartegen gehandeld mag worden.
- De bracket-limiet. Bij de bracket-limiet is er zowel een bovengrens als een ondergrens gekoppeld aan de order. Er is sprake van een interval in plaats van één koers. Zodra de meegegeven bovengrens of ondergrens bereikt is, wordt de order waargemaakt.
- De trailing stop order. De koerslimiet beweegt in dit geval mee. Er is dus geen vast limiet waar, maar er wordt aangegeven hoeveel de prijs mag afwijken van een bepaalde koers.
Tot slot
Wanneer u gaat beleggen, zijn er verschillende opties om een order door te geven. Een bestensorder kan goed uitpakken, maar is risicovol. Een limietorder is hiervoor een goed alternatief en kan in meerdere varianten worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld als intervalkoers, puntkoers, maar ook als bewegende limiet order.
DIT IS GEEN BELEGGINGSADVIES! BELEGGEN GAAT ALTIJD GEPAARD MET GROTE RISICO’S. OOK KUNT U UW INLEG GEHEEL KWIJTRAKEN.
Dit artikel geeft puur en alleen de persoonlijke mening van de schrijver weer, gebaseerd op de informatie op dat moment. Het is niet als een alwetend advies bedoeld maar slechts als algemene informatie en het is uw eigen verantwoordelijkheid wat u met deze informatie doet. De schrijver aanvaardt geen aansprakelijkheid vanwege deze mening. Beleg nooit met geleend geld en weet dat er altijd grote risico’s zijn verbonden aan beleggen.
Voor meer informatie, lees altijd onze algemene disclaimer op onze website.