Achtergrond

Fibonacci’s invloed op beleggen

28 januari 2021
edwin-van-leeuwen
Auteur

Leonardo van Pisa, deze naam zal voor vele niet al te bekend lijken. Deze Italiaanse wiskundige staat voornamelijk bekend onder zijn bijnaam Fibonacci. Hij wordt gezien als de eerste westerse wiskundige sinds de tijd van de Griekse oudheid. Fibonacci heeft veel betekend voor ons huidige wiskundige stelsel en voor de beleggers onder ons staat hij het meest bekend voor zijn zogenaamde ‘Gulden Snede’ en de bijbehorende ‘Rij van Fibonacci’. Deze wiskundige theorie heeft Fibonacci al in 1202 opgesteld, maar wordt tot op de dag van vandaag nog gebruikt bij beleggen.

De Gulden Snede van Fibonacci

Maar wat houdt deze stelling nu precies in? De Rij van Fibonacci, is een reeks getallen waarbij de laatste twee cijfers telkens bij elkaar opgeteld worden. Dit ziet er als volgt uit:

0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987, 1597, 2584, 4181, 6765, 10946…

Dit verband wordt in de wiskunde ook wel een recursieve definitie genoemd. Het idee hierachter is dat wanneer een getal gedeeld wordt door zijn voorganger, langzamerhand een verhoudingsgetal ontstaat van afgerond 1,618. Deze verhouding, komt bijna iedereen dagelijks onbewust tegen. Wanneer iemand een bepaalde verhouding mooi vindt (van bijvoorbeeld een huis), blijkt dit vaak de verhouding 0,618 en 0,382 te zijn. Deze verhouding wordt ook wel de Gouden Snede genoemd.

Om dit idee visueel te verduidelijken kan er een rechthoek getekend worden. De afmeting van deze rechthoek moet dan als volgt zijn:

De korte zijde = X
De lange zijde = X * 1,618

Dit betekent dus dat de korte zijde zelf ingevuld kan worden en dat de lange zijde altijd 1,618 keer zo lang moet zijn. Wanneer hierna een vierkant geplaatst wordt met dezelfde afmetingen als de korte zijden in de rechthoek zal er opgemerkt worden dat de afmetingen van de overgebleven rechthoek hetzelfde zullen zijn. Hierdoor ontstaat een oneindige rij vierkanten met telkens dezelfde verhoudingen. Hierbij is het vooral belangrijk dat u de verhoudingsgetallen van 0,618 en 0,382 onthoudt.

Wat betekent de wet van Fibonacci voor een belegger?

Maar wat betekent dit voor een belegger? Wie wil beleggen zal bekend moeten worden met deze Reeks. Zo actueel blijken deze cijfers nog steeds te zijn na meer dan 800 jaar. De koersen van aandelen blijken vaak met Febonacci’s getallen op te veren. Als voorbeeld hierbij:

Stel een koers daalt met een bedrag van €100 dan wordt er vaak gezien dat het aandeel volgens de wet van Fibonacci weer opveert, dus met 23,6%, 38,2%, 50%, 61,8% of 76,4%. Deze percentages worden ‘Fibonacci retracement niveaus’ genoemd. Als er in een aandeel wordt gestapt met een retracement van 38,2%, zal volgens de theorie de stijging niet verder doorzetten dan 50% of 61,8%. Iemand met ervaring in de wet van Fibonacci maakt van deze kennis gebruik om op het juiste moment in en uit te stappen. Beleggers die deze theorie implementeren zullen vaak een ‘cap’ zetten net voor deze cijfers om mogelijke verliezen tegen te gaan net na de grens. Probeer deze theorie verder te bestuderen en mee aan de gang te gaan. Het kan een waardevolle toevoeging zijn aan uw kennis en tactiek in de wereld van beleggen.

Stel als voorbeeld dat de daling van een koers 100 euro bedraagt, dan veert het aandeel vaak wetmatig op met:

  • 23,6%, 38,2%, 50%, 61,8% of 76,4%. Hiervan zijn 61,8% en het complement 38,2% direct herkenbare Fibonacci getallen. Bovendien is 23,6% een Fibonacci getal ten opzichte van 38,2% en volgt 76,4% als complement.
  • Of overstijgt zelfs de eerdere daling met 138,2%, 161,8%, 261,8% en zo verder.

Deze percentages noemen we de Fibonacci retracement niveaus. Deze percentages gelden zowel bij het opveren van een beurs als bij een correctie ten opzichte van een eerdere stijging. De slimme daytrader maak van deze kennis gebruik om op het juist moment in te stappen en uit te stappen.

knop

Tot slot

Wie de bewegingen van de koersen van aandelen op de beurs goed volgt, ziet vaak enkele wetmatigheden terug die te relateren zijn aan de regels van Fibonacci. De professionele belegger hanteert deze ijkniveaus in lijn met een goed money management. Dus als u in een aandeel bent gestapt op 38,2% retracement, zal volgens de theorie in eerste instantie de stijging niet verder doorzetten dan 50% of 61,8%. Althans professionele beleggers houden daarmee altijd rekening. Velen zullen daarom bij een stijgende markt een stop loss plaatsen vlak onder deze percentages. De retracement niveaus van Fibonacci kunnen voor de koers een steunniveau zijn of juist een weerstandsniveau waar door heen gebroken moet worden om verdere koersstijgingen mogelijk te maken. Doe hier uw uw voordeel mee om te bepalen of bijvoorbeeld een koers een mooi instapmoment is.

DIT IS GEEN BELEGGINGSADVIES! BELEGGEN GAAT ALTIJD GEPAARD MET GROTE RISICO’S. OOK KUNT U UW INLEG GEHEEL KWIJTRAKEN.
Dit artikel geeft puur en alleen de persoonlijke mening van de schrijver weer, gebaseerd op de informatie op dat moment. Het is niet als een alwetend advies bedoeld maar slechts als algemene informatie en het is uw eigen verantwoordelijkheid wat u met deze informatie doet. De schrijver aanvaardt geen aansprakelijkheid vanwege deze mening. Beleg nooit met geleend geld en weet dat er altijd grote risico’s zijn verbonden aan beleggen.
Voor meer informatie, lees altijd onze algemene disclaimer op onze website.