Achtergrond

Een achtergestelde deposito

28 januari 2021

Hoe meer risico, hoe hoger de spaarrente? Bij een spaardeposito is dit zeker een mogelijkheid. Een spaardeposito kunt u het beste kiezen wanneer u geld voor en langere periode opzij kunt zetten. Doordat het bedrag voor een langere tijd vast staat, kunt u dus ook een hogere rente ontvangen. Naast een normaal deposito, bestaan er ook achtergestelde deposito’s, achtergestelde certificaten en kapitaaldeposito’s. Deze zijn een stuk avontuurlijker vanwege de mogelijkheid om te verdampen als een bank of bedrijf omvalt. Ze leveren echter wel meer spaarrente op, dat dan weer wel.

Een achtergestelde deposito is riskanter

Er wordt een hogere rentevergoeding gegeven bij de termijndeposito’s en spaardeposito’s dan bij een gewone spaarrekening. Dat is logisch te verklaren, omdat het geld voor een langere periode vastgelegd wordt. Dit geeft de bank houvast en daarvoor willen ze ook meer rente uitkeren. Het geld kan tussendoor worden opgenomen, maar dit is niet gebruikelijk. Er staan hoge opname kosten tegenover wat het onaantrekkelijk maakt om dat te doen. Natuurlijk zijn de voorwaarden bij iedere bank verschillend.

Risicopremie bij een deposito betekent een hogere spaarrente

Naast dat er een rente is, komt er soms ook nog een risicopremie bij kijken. Echt duidelijk zijn banken hier niet altijd over, alhoewel sommige wel stilzwijgend een hogere rente uitkeren, wanneer u meer risico neemt. Zo’n risico kan bijvoorbeeld zijn, kiezen voor een achtergesteld deposito in plaats van een gewoon deposito. De kern is, dat:

  1. Een achtergesteld deposito meestal niet valt onder het depositogarantiestelsel van de DNB. Door dat het in de meeste gevallen zo is, wil zeggen dat het verhaal complex in elkaar steekt: volgens Europese regels hoeven achtergestelde deposito’s niet onder het garantiestelsel te vallen, als ze met bepaalde strikte voorwaarden zijn geclausuleerd.
  2. Wanneer er een bedrijf omvalt, mag u, samen met uw terugvordering, achter in de rij aansluiten. Andere schuldeisers gaan in deze situatie voor.

Het depositogarantiestelsel van de DNB

Wanneer een bank niet meer aan zijn verantwoordelijkheden kan voldoen, wordt er volgens het depositogarantiestelsel, in ieder geval 100.000 euro per persoon gegarandeerd. Deze regeling geldt zowel in 2020 als in 2021.

De voorwaarden van de bank zijn belangrijk

Het is enorm van belang dat u vooraf de voorwaarden goed doorleest:

  • De bank moet onder het depositogarantiestelsel vallen en dus erkend zijn door DNB.
  • Uw deposito moet een tot het garantiestelsel toegelaten achtergestelde deposito zijn. Voordat u kiest voor een achtergesteld deposito, moet dit altijd eerst nagevraagd worden bij de bank.
knop

Rente

Het is een mogelijkheid om bewust voor een achtergesteld deposito te kiezen in verband met de hoge rente. Ga zelf op zoek naar de hoogste rente sparen bij de nationale banken. Niet geheel onwaarschijnlijk ziet u dan dat er hogere spaarrentes zijn dan die u nu krijgt. Eerder geldt als regel dat navenant de duur van een spaarrekening groter is, de spaarrente ook hoger zal zijn. Het is dan ook logisch dat er op een termijndeposito van vijf jaar, meer rente zit dan op een direct opneembare rekening. De keuze is natuurlijk aan u of u het geld voor langere tijd weg zet en er dan ook even niet meer aan kunt. Zoals hierboven al vermeld, iedere bank verschilt daarin. Vooraf spaarbanken en verzekeraars vergelijken is geen gekke gedachten en is vaak de moeite voordat u de keuze voor een bepaalde rekening bij een bepaalde bank maakt.

Tot slot

Banken hebben een zelfstandige vergunning, dit is dus enorm belangrijk wanneer u uw geld bij meerdere banken opzijzet. Bij DNB is dit gemakkelijk op te zoeken en na te gaan. Het is mogelijk dat verschillende rekeningen onder één rekening worden gezien, dit is het geval wanneer banken onder een moederbank vallen. Wanneer hier sprake van is, kan er maar één keer beroep gedaan worden op de garantieregeling. U komt natuurlijk wel meerdere keren in aanmerking voor de garantie wanneer de rekeningen écht bij verschillende banken geplaatst zijn.

DIT IS GEEN BELEGGINGSADVIES! BELEGGEN GAAT ALTIJD GEPAARD MET GROTE RISICO’S. OOK KUNT U UW INLEG GEHEEL KWIJTRAKEN.
Dit artikel geeft puur en alleen de persoonlijke mening van de schrijver weer, gebaseerd op de informatie op dat moment. Het is niet als een alwetend advies bedoeld maar slechts als algemene informatie en het is uw eigen verantwoordelijkheid wat u met deze informatie doet. De schrijver aanvaardt geen aansprakelijkheid vanwege deze mening. Beleg nooit met geleend geld en weet dat er altijd grote risico’s zijn verbonden aan beleggen.
Voor meer informatie, lees altijd onze algemene disclaimer op onze website.