Extern nieuws - Belegger.nl

Wat voor recessie wordt het?

17 mei 2022

Een koor van economen, CEO’s, Wall Street en Main Street is het erover eens dat de Verenigde Staten de komende maanden in een recessie kunnen belanden. De vraag is alleen in welke vorm.

Recessies en herstel komen namelijk in vormen en maten, net zo gevarieerd als het alfabet. Het kan in U-, W-, V-vorm, maar ook K- en L-vormen zijn mogelijk. Het is echter nog niet zo makkelijk om te voorspellen welke letter past bij de huidige situatie. De recessie die nu dreigt, zal bijzonder gecompliceerd zijn, schrijft CNN Business.

Ongekend tekort aan arbeidskrachten 

De wereldeconomie heeft last van tal van problemen – van Covid tot Oekraïne – het ene nog erger dan het andere, stelt Nick Tell (Armory Group). Wat het dit keer anders maakt is de psychologische impact die Covid heeft op de beroepsbevolking en de enorme hoeveelheid steun die in de economie werd gepompt.

Het tekort aan arbeidskrachten is iets dat buiten een oorlogsrecessie niet eerder is voorgekomen. De verhouding van het aantal vacatures en het aantal werklozen heeft David Lebovitz (J.P. Morgan Asset Management) nog nooit van zijn leven gezien. 

U-vormig herstel – economie zit vast in de badkuip

Nick Tell denkt dat we een U-vormig herstel krijgen – iets wat we al lang niet meer gezien hebben. Een U-vormige recessie duidt op een steile terugval, met een bodem die enige tijd kan aanhouden voordat herstel optreedt. Dit zijn pijnlijke recessies die een jaar of twee duren en worden veroorzaakt door een samenspel van factoren. De stagflatie, de oliecrisis en de stop-and-go-reactie van de Fed tussen 1973 en 1975 veroorzaakten een langdurige U-vormige recessie en herstel.

Simon Johnson, de voormalige hoofdeconoom van het IMF, vergeleek dit soort recessies met vastzitten in een badkuip. Je gaat erin, de wanden zijn glibberig en je komt er lange tijd niet uit. Als de beroepsbevolking en de werkloosheid weer op een meer gebruikelijk niveau komen zal alles weer normaal worden, maar dat kan wel een paar jaar duren.

V-vorm – het best-case scenario

De letter geeft het al aan. Een recessie met een scherpe daling, een duidelijke bodem en vervolgens een sterk herstel. Soms is de val de recessie in steiler dan de klim terug naar herstel. Dit type is eigenlijk het best-case scenario voor een recessie. Meestal gaat het dan om herstel van een recessie die veroorzaakt is door eenmalige schokken. De recente en kortdurende recessie tijdens de coronapandemie is daar een goed voorbeeld van.

Lebovitz hoopt dat als er een recessie komt, deze V-vormig zal zijn en slechts enkele kwartalen zal duren. Hij kijkt naar onevenwichtigheden in de markt. De aandelenwaarderingen tijdens de techbubbel en in de huizenmarkt in de aanloop naar de financiële crisis van 2008 zijn daar voorbeelden van.

Maar in de huidige economie zijn er geen significante onevenwichtigheden die tot een ernstige neergang van de economie zouden leiden, vindt hij. Daarom kan een volgende recessie relatief mild zijn. Zijn advies aan beleggers is vooral koersvast te blijven en hun portefeuilles opnieuw in evenwicht te brengen.

W-vorm – de gevreesde double dip

De W is de gevreesde dubbele dip-recessie. Die doet zich voor wanneer een economie na een recessie herstelt en dan meteen weer in een recessie terugzakt. Een W-vormig herstel is bijzonder pijnlijk voor beleggers die bij het eerste herstel denken dat de ellende achter de rug is, maar dan alsnog met een nieuwe bodem te maken krijgen.

Zoiets gebeurde in de jaren 80. In 1980 kende de Amerikaanse economie een korte recessie van zes maanden en herstelde toen, waarna een recessie van 16 maanden volgde. Als de Federal Reserve niet agressief genoeg is bij het verhogen van de rente, zou dit volgens sommige analisten ook nu kunnen gebeuren.

L-vorm – liever niet deze hockeystick

Een L-vormige of hockeystick-recessie is wat iedereen hoopt te vermijden. De groei duikt voor een zeer lange tijd omlaag en de recessie heeft meer de vorm van een depressie. Grote aantallen werknemers blijven meestal gedurende lange perioden werkloos en kapitaalgoederen blijven ongebruikt.

De Crisis van de jaren dertig had een L-vorm. Sommige economen beweren dat de Grote Recessie van eind jaren 2000 net zo was: na die crisis duurde het zes jaar voordat het Amerikaanse bbp weer op het niveau van 2007 was. 

K-vorm – een kloof tussen sectoren of groepen

Van een K-vormig herstel is sprake als verschillende sectoren zich in verschillend tempo herstellen van een economische neergang. Sommige maken een hernieuwde groei door, terwijl andere achterblijven. Dit verschil wordt meestal bepaald door industriële, welvaarts- en geografische verschillen en wordt nog verergerd door de toegenomen inkomens- en vermogensongelijkheid.

Hoewel het herstel van de recessie in 2020 als V-vormig kan worden omschreven, wijzen velen erop dat het in de VS eigenlijk gevorkt was, vanwege de toegenomen inkomensongelijkheid.

Door de stimuleringsmaatregelen stegen de aandelen- en huizenprijzen. Arbeiders zonder spaargeld bleven het moeilijk hebben. Werknemers met de laagste lonen hadden in 2020 en 2021 de grootste kans om hun baan te verliezen in bijna elke sector van de economie. De lage inkomens droegen de zwaarste lasten van de recessie die werd veroorzaakt door de pandemie, en ervoeren het langzaamste herstel van de werkgelegenheid daarna.

Zie ook: Moet u zich zorgen maken over een recessie?

AEX-Index 
701,38 €  0,1900 €  0.03%  
AMX-Index 
1.014,71 €  7,56 €  0.75%  
AScX-Index 
1.398,17 €  3,15 €  0.23%  
NASDAQ 100 
$12,548.36  $93.74  -0.74%  
United States Brent Oil Fund, L 
$33.89  $0.0500  -0.15%  
Bitcoin USD 
$29,924.64  $1.00  -5.35%  
HANG SENG INDEX 
$21,082.13  $212.81  -1.00%  
Nikkei 225 
$27,413.88  $44.01  -0.16%  
Dow Jones U.S. Completion Total 
$1,716.24  $13.51  -0.78%