Extern nieuws - Belegger.nl

Waarin beleggen als de inflatie omhoog giert?

27 juli 2021

De geldontwaarding is het hoogste in meer dan tien jaar tijd. Stijgende prijzen kunnen de winst van een portefeuille uithollen. Maar beleggers hoeven niet passief toe te zien, zij kunnen actief stappen zetten om hun vermogen te beschermen tegen inflatie, schrijft Annie Nova op CNBC.

Inflatie holt de waarde van een portefeuille uit, simpelweg omdat de kosten voor levensonderhoud stijgen, wat ten koste gaat van het rendement. Dat is met name een uitdaging voor gepensioneerden, die grotendeels afhankelijk zijn van het rendement op hun pensioenvermogen. Hogere inflatie kan ook leiden tot een renteverhoging, wat meestal negatief uitpakt voor aandelen, zegt Amy Arnott, een strateeg van Morningstar.

Op de lange termijn compenseren aandelen inflatie ruim

Arnott probeert de rust te bewaren, want we weten niet of prijsstijgingen het nieuwe normaal worden. De verwachting is dat het een tijdelijk fenomeen is, resultaat van een economie die opkrabbelt uit een pandemie met lockdowns en andere beperkingen.

De geschiedenis leert dat aandelen het op de lange termijn beter doen dan de inflatie. Steve Hanke, hoogleraar toegepaste economie aan de Johns Hopkins University in Baltimore, stelt dat het gemiddelde rendement op aandelen tussen 1900 en 2017 ongeveer 11% op jaarbasis is. Na aftrek van de inflatie blijft er nog altijd gemiddeld 8% over.

Uw portefeuille balanceren

Beleggers hebben daarnaast mogelijkheden om zelf hun vermogen te beschermen tegen inflatie, zeggen financiële adviseurs. Alex Doll (Anfield Wealth Management) heeft de blootstelling aan groeiaandelen teruggeschroefd en die aan waardeaandelen verhoogd. Die laatste doen het doorgaans beter in tijden van hogere inflatie. Het betreft doorgaans bedrijven in sectoren die minder hard geraakt worden, zoals financials en basisconsumptiegoederen.

Nicholas Scheibner (Baron Financial Group) wijst juist op TIPS: Amerikaanse staatsobligaties waarvan de hoofdsom (‘principal’) gekoppeld is aan, en varieert met, een bepaalde consumentenprijsindex. Qua risico zijn die te vergelijken met vastrentende waarden, maar als de inflatie stijgt, gaat de hoofdsom omhoog.

Andere manieren waarop beleggers zich in kunnen dekken tegen inflatie zijn onroerend goed, goud en cryptovaluta’s. De waarde van onroerend goed stijgt mee met inflatie, stelt Doll. Huurverhogingen zijn eenvoudig door te berekenen. Goud en cryptovaluta’s worden niet geraakt door de erosie van contant geld, maar het zijn wel volatiele beleggingen. Hooguit 5% van de portefeuille zou eraan blootgesteld mogen worden.

Wat te vermijden?

Met een dreigende renteverhoging boven de markt, raden experts af om te veel blootstelling aan langlopend schuldpapier te kiezen. Doug Bellfy (Synergy Financial Planning) raadt cliënten aan om zich te concentreren op korte tot middellande obligaties. Ze kunnen beter wegblijven bij beleggingen met de naam langlopend.

Doll waarschuwt juist voor groeiaandelen, of bedrijven met een hoger dan verwachte winst. Naarmate de inflatie stijgt, worden toekomstige kasstromen minder waard. De koersen van groeiaandelen bewegen mee met de verwachtingen voor toekomstige winsten en kasstromen.

Lees ook: Inflatiehedge: platina, bitcoin of goud?

AEX-INDEX 
778,28 €  11,21 €  -1.42%  
AMX-INDEX 
1.070,61 €  18,77 €  -1.72%  
ASCX-INDEX 
1.356,55 €  27,38 €  -1.98%  
NASDAQ 100 
$15,012.19  $321.29  -2.10%  
United States Brent Oil Fund, L 
$19.42  $0.2500  -1.27%  
Bitcoin USD 
$42,481.45  $3.00  -7.18%  
HANG SENG INDEX 
$24,022.12  $77.02  -0.32%  
Nikkei 225 
$29,962.82  $537.23  -1.76%  
Dow Jones U.S. Completion Total 
$2,194.57  $49.07  -2.19%