Extern nieuws - Belegger.nl

'Voedselcrisis bedreigt wereldvrede'

3 juni 2022

De oorlog in Oekraïne veroorzaakt veel leed. De gevolgen van het conflict worden wereldwijd voelbaar en vormen een bedreiging voor de vrede en stabiliteit in de wereld.

Dat schrijft Hans-Werner Sinn, voormalig president van het Ifo-instituut voor economisch onderzoek en hoogleraar in Duitsland, op Project Syndicate.

Alsof de directe voedseltekorten als gevolg van het conflict nog niet erg genoeg waren, betekent de verstoring van de oogst van dit jaar dat het probleem in de herfst en winter nog nijpender zal worden. Het verleden leert dat hierop zeker grootschalige sociale onrust zal volgen.

Explosieve stijging voedselprijzen

De oorlog in Oekraïne heeft geleid tot een explosieve stijging van de wereldvoedselprijzen. Oekraïne zorgde voor de wereldwijde export van 10% van de tarwe, 13% van de gerst, meer dan 50% van de zonnebloemolie, 5% van de raapzaadolie en 15% van de maïs.

Nu is het aanbod op grote schaal verstoord. In april lag de FAO-voedselprijsindex al 30% hoger dan vorig jaar en 62% hoger dan in 2020. En doordat de oogst van dit jaar wordt bedreigd, dreigen nieuwe prijspieken.

Hogere voedselprijzen raken consumenten over de hele wereld, maar arme landen zijn extra kwetsbaar. Toenemende armoede, honger en hongersnood en wijdverspreide protesten zullen onvermijdelijk worden.

Domino-effect van de tortillacrisis

De “tortillacrisis” van 2007 is een voorproefje van wat kan komen. Het aanbod van maïs voor voedsel en diervoeder daalde, omdat er veel gebruikt werd voor bio-ethanol. Als gevolg daarvan verdubbelden de maïsprijzen en werden tortilla’s 35% duurder.

In januari 2007 was Mexico-Stad het toneel van demonstraties omdat de mensen zich niet langer tortilla’s konden veroorloven. Door de sterke stijging van de maïsprijzen schakelden veel boeren over van tarwe op maïs, wat weer leidde tot een sterke stijging van de tarweprijzen in 2008. En toen de consumenten op deze prijsstijgingen reageerden door meer rijst te gaan eten, steeg ook de prijs van rijst.

Tot overmaat van ramp reageerden landen met exportverboden om hun bevolking te beschermen tegen prijsstijgingen. Maar dat verergerde de wereldwijde schaarste alleen maar, waardoor de prijzen nog verder stegen. Tegen 2008 waren de prijzen voor tarwe, maïs en rijst verdrievoudigd ten opzichte van 2006.

Een herhaling van de tortillacrisis

Nu herhaalt dit patroon zich. India heeft al een verbod ingesteld op de uitvoer van tarwe en andere landen zullen spoedig volgen. Naarmate de voedselprijzen stijgen, zullen meer landen met sociale onrust te maken krijgen. Tijdens de tortillacrisis breidden de protesten die in Mexico begonnen, zich in het daaropvolgende jaar uit naar veel andere ontwikkelingslanden en opkomende economieën. In 37 landen waren – vaak gewelddadige – voedselprotesten. Zelfs de Arabische lente wordt gezien als een na-ijleffect van deze crisis.

Brandstof in plaats van voedsel

De omstandigheden die tot de tortillacrisis hebben geleid, zijn niet veranderd. Op land dat ooit werd gebruikt om voedsel te verbouwen, worden nu biobrandstoffen geproduceerd. Zo’n 4% van de landbouwgrond in de wereld wordt gebruikt voor de teelt van biobrandstoffen en 40% van de maïs in de VS is bestemd voor de productie van ethanol. En nu de prijzen van ruwe olie stijgen, zal het aandeel voor biobrandstoffen waarschijnlijk nog groter worden.

Voedseldemonstraties bedreigen de vrede

Na de onmiddellijke prijsstijgingen als gevolg van verstoring van het Oekraïense aanbod, leidt dit dus tot domino-effecten op de wereldvoedselmarkt. Deze herfst en winter zullen de gevolgen op de wereldmarkten duidelijk worden en zal de voedselcrisis een nieuwe kritieke fase ingaan. Voedseldemonstraties zijn aanstaande en daarmee verhoogde risico’s voor de vrede en stabiliteit in de wereld.

Er staat te veel op het spel

Bij het aantal levens dat door deze dreigende humanitaire catastrofe wordt bedreigd, zou alles wat we tot nu toe in Oekraïne hebben gezien in het niet kunnen vallen. De internationale gemeenschap moet daarom aandringen op een staakt-het-vuren en vredesonderhandelingen.

Lees meer: Europese top-CEO’s vrezen het ergste

AEX-Index 
700,69 €  2,75 €  -0.39%  
AMX-Index 
1.018,20 €  2,77 €  0.27%  
AScX-Index 
1.397,93 €  4,39 €  0.32%  
NASDAQ 100 
$12,548.03  $344.86  -2.67%  
United States Brent Oil Fund, L 
$35.43  $0.9500  2.76%  
Bitcoin USD 
$29,710.17  $577.23  -1.91%  
HANG SENG INDEX 
$21,082.13  $212.81  -1.00%  
Nikkei 225 
$27,761.57  $347.69  1.27%  
Dow Jones U.S. Completion Total 
$1,743.93  $23.45  -1.33%