Extern nieuws - Belegger.nl

In deze 3 sectoren moet u beleggen volgens Wall Street-veteranen

8 juni 2022

De recessiewaarschuwingen vliegen ons om de oren, hoewel sommige partijen nog niet zo zeker zijn of het ervan komt. Wat te doen in zo’n omgeving? Enkele Wall Street-veteranen komen op CNBC met tips.

Hoewel een recessie niet het basisscenario is van investeringsbank Morgan Stanley, zijn de ‘risico’s wel significant toegenomen’, schrijft de bank in een rapport.

“Het is overduidelijk dat de economie meerdere shocks te verduren krijgt, die ons zomaar over het randje van een recessie kunnen duwen ergens in de komende 12 maanden.” Voorbeelden zijn olieprijzen die boven de 150 dollar per vat kunnen komen te liggen, een extreem sterke dollar en torenhoge kosten voor bedrijven.

Wall Street-veteraan Ed Yardeni gaf in april nog aan een kans van 30% te zien op een recessie, maar verhoogde die verwachting afgelopen week naar 40%. Citi-CEO Jane Fraser zei er onlangs zelfs zeker van te zijn dat Europa op een recessie afstevent.

Lees ook de column van Martine Hafkamp: Niet alles is rommel

Hoe moeten beleggers hiermee omgaan? Hier enkele tips om de turbulentie op de markt uit te zitten:

1. Koop deze 3 sectoren

Morgan Stanley raadt aan om in defensieve sectoren te zitten en tipt gezondheidszorg, nuts- en vastgoedbedrijven. “Met uitzondering van energie komen de best presterende sectoren in deze tijd uit het defensieve deel van het spectrum. Reken niet op geweldige absolute koersprestaties, maar dit soort bedrijven kunnen wel bescherming bieden in een tijd van lagere winsten die cyclische bedrijven extra hard raken.”

Defensieve aandelen bieden doorgaans stabiele dividenden en winstcijfers ongeacht hoe de aandelenmarkt erbij ligt. Cyclische aandelen daarentegen worden – de naam zegt het al – veel meer beïnvloed door de cyclus van de economie.

Dit is wat Morgan Stanley zegt over de drie sectoren:

  • Gezondheidszorg

In tegenstelling tot de meeste andere defensieve sectoren wordt gezondheidszorg tegen een korting verhandeld ten opzichte van de bredere markt, stelt Morgan Stanley. De bank heeft een voorkeur voor largecaps in de farmacie en biotech, en voegt eraan toe dat die tegen vriendelijke koersen noteren, terwijl ze relatief aantrekkelijke dividenden bieden.

  • Nutsbedrijven

De waarderingen zijn al wat gestegen, maar Morgan Stanley is optimistisch over deze sector vanwege de downside-bescherming. “Bijna alle industrieën vechten met hogere energiekosten, maar het prijszettingsvermogen in deze sector kan in dat licht bescherming bieden.”

Morgan Stanley vindt deze sector interessant vanwege stabiliteit in de winsten en de dividenden. “Met de steady cash flows zijn vastgoedbedrijven beter bestand tegen marktdalingen in het aankomende jaar. Ook bieden ze bescherming tegen inflatie omdat ze die door middel van bijvoorbeeld huurverhogingen kunnen doorberekenen. Vastgoed gedijt gemiddeld beter in een omgeving met hoge inflatie dan andere sectoren.”

2. Wees geduldig

De tweede tip: heb geduld. “Een recessie vraagt extra geduld”, stelt Sameer Samana, senior strateeg bij Wells Fargo Investment Institute. “Beleggers moeten hun herinvesteringen niet te snel doen, want bearmarkten kunnen wel een jaar duren, en soms 30% van de markt afsnoepen.”

“Langetermijnbelegggers zijn op dit zijn soort tijden voorbereid met een goede diversificatie”, voegt zijn collega Scott Wren toe. “Zet cash het aankomende jaar – en daarna – stapsgewijs in.”

Zie ook: U, V, W, L of K: wat voor recessie wordt het? 

AEX-Index 
710,99 €  1,85 €  0.26%  
AMX-Index 
1.014,96 €  9,86 €  -0.96%  
AScX-Index 
1.394,06 €  7,29 €  -0.52%  
NASDAQ 100 
$12,585.55  $126.13  -0.99%  
United States Brent Oil Fund, L 
$36.25  $0.8600  2.43%  
Bitcoin USD 
$30,353.18  $447.69  1.50%  
HANG SENG INDEX 
$22,014.59  $482.92  2.24%  
Nikkei 225 
$28,234.29  $290.34  1.04%  
Dow Jones U.S. Completion Total 
$1,749.54  $26.04  -1.47%