Extern nieuws - Belegger.nl

Hoe lang gaat u nog wachten op het juiste moment?

23 november 2021

Stijgende aandelenkoersen, nieuwe beursrecords, oplopende inflatie en negatieve spaarrentes. Mensen met overtollig spaargeld staan voor een lastig dilemma; laten zij hun spaargeld verdampen op een spaarrekening, of stappen zij in nu koersen sterk zijn gestegen?

Sparen kost geld

Sparen is de laatste jaren sterk uit de gratie geraakt als manier om vermogen te laten renderen. Bij de meeste grootbanken is de rentevergoeding 0% en moet u zelfs geld bijleggen als u meer dan 100.000 euro wilt stallen. Alsof dit al niet demotiverend genoeg is, zorgt de stijgende inflatie ervoor dat spaargeld in een hoger tempo minder waard wordt.

De tijd waarin u een aantal procent rendement kon maken door geld te stallen op een spaarrekening behoort helaas tot het verleden. Wilt u uw vermogen laten groeien en niet laten uithollen door inflatie? Dan zult u risico’s moeten nemen om rendement te maken.

Wachten op het juiste moment

Voor veel mensen is beleggen in aandelen een geschikte manier om hun vermogen te laten groeien. Keerzijde is natuurlijk dat het vermogen ook in waarde kan dalen. Dit laatste weerhoudt veel mensen om te beginnen met beleggen.

Niemand wil zijn of haar spaargeld investeren om vervolgens aandelenkoersen te zien kelderen. Daarom wachten veel mensen op het juiste moment om hun geld te investeren, bijvoorbeeld wanner koersen zijn gedaald.

Tijd is geld

Wachten op het juiste moment klinkt als een slimme strategie. In de praktijk zitten er echter meerdere haken en ogen aan. De kans is bijvoorbeeld relatief groot dat u lang moet wachten op een beurscorrectie, zelfs als aandelenkoersen hooggewaardeerd zijn ten opzichte van het historisch gemiddelde.

Rendementen zijn historisch namelijk zo verdeeld dat lage positieve rendementen relatief vaak voorkomen, afgewisseld met enkele sterkere negatieve rendementen. Tijdens dit wachten zien zij met lede ogen aan hoe beurzen verder stijgen, terwijl hun spaargeld steeds minder waard wordt.

Hopen op een beurscrash

Hoe langer de beurzen doorstijgen, des te groter de beurscorrectie moet zijn wil de strategie winstgevend zijn. Aandelenbeurzen moeten namelijk dieper zakken dan het moment waarop u heeft besloten om te wachten.

Naarmate beurzen verder stijgen, zoals het afgelopen jaar het geval was, neemt de kans op een geschikt instapmoment steeds verder af.

Koudwatervrees

Daar komt bij dat als de beurscorrectie eenmaal daar is, de ontstane onrust op de financiële markten vaak een reden blijkt te zijn om het instapmoment wederom uit te stellen.

Mensen wachten liever af tot de rust op de financiële markten is wedergekeerd. Tegen die tijd zijn beurskoersen vaak alweer (grotendeels) hersteld, en is het wachten op het volgende juiste moment.

Wat te doen?

Het juiste moment van instappen is van te voren lastig te voorspellen. Het verleden wijst uit dat wachten op het juiste moment een lastige opgave is die u op den duur veel geld kan kosten.

Of zoals de bekende belegger Peter Lynch het verwoordde: ‘Far more money has been lost by investors preparing for corrections or trying to anticipate corrections than has been lost in the corrections themselves’

Uw tijd in de markt is belangrijker dan timing

Een andere one-liner die hier mooi bij aansluit is dat ‘time in the market‘ belangrijker is dan ‘timing the market’. Hoe eerder u begint met beleggen, des te langer uw ‘time in the market‘ en des te hoger de kans op een positief eindresultaat.  

Jaap Steur is sinds 2018 werkzaam bij Axento Vermogensbeheer. Hij is als portfoliomanager verantwoordelijk voor het dagelijks beheer van de klantportefeuilles van Care IS en Axento Vermogensbeheer.

AEX-Index 
777,81 €  5,25 €  0.68%  
AMX-Index 
1.076,34 €  0,5600 €  0.05%  
AScX-Index 
1.409,01 €  0,9900 €  0.07%  
NASDAQ 100 
$15,280.88  $233.03  1.55%  
United States Brent Oil Fund, L 
$23.87  $0.2800  1.19%  
Bitcoin USD 
$43,250.99  $1.00  3.40%  
HANG SENG INDEX 
$24,952.35  $824.55  3.42%  
Nikkei 225 
$27,772.93  $305.73  1.11%  
Dow Jones U.S. Completion Total 
$2,031.29  $39.23  1.97%