Extern nieuws - Belegger.nl

Europese top-CEO's vrezen het ergste

9 mei 2022

Topbestuurders van verschillende grote Europese bedrijven hebben tegen CNBC gezegd dat zij een forse recessie in Europa zien opdoemen. Vanuit verschillende sectoren klinken dezelfde waarschuwende signalen.

Het continent is bijzonder kwetsbaar voor de gevolgen van de oorlog in Oekraïne, de economische sancties en de zorgen over de energievoorziening. Economen hebben de groeiprognoses voor de eurozone de afgelopen weken naar beneden bijgesteld.

De eurozone wordt geconfronteerd met een aantal gelijktijdige economische schokken. Naast de oorlog en stijgende voedsel- en energieprijzen, speelt een aanbodschok als gevolg van het zero-Covid beleid van China. Dat heeft geleid tot zorgen over stagflatie, ofwel een klimaat van lage economische groei en hoge inflatie, en mogelijk uiteindelijk een recessie.

‘Recessie is in de maak’

De topman van Bosch, Stefan Hartung, ziet een grote recessie in de maak, met nadruk op in de maak. Er is nog steeds een sterke vraag na het herstel van de coronacrisis. Maar Covid is nog niet voorbij. Momenteel raakt het de Chinese economie zwaar.

In veel andere regio’s op de wereldmarkt groeit de vraag van consumenten weer. Vooral de vraag naar huishoudelijke apparaten, elektrisch gereedschap en voertuigen blijft sterk, maar Hartung vermoedt dat dit zal afnemen. Die vraag zal er nog wel een tijdje zijn, ook al zien we de rente en de prijzen stijgen. Op een gegeven moment is er niet alleen sprake van een aanbodcrisis, maar ook van een vraagcrisis. En dan zitten we in een diepe recessie, vreest Hartung.

De inflatie in de eurozone piekte in maart op 7,5%. Tot dusver is de ECB voorzichtiger dan andere centrale banken, zoals de Bank of England en de Federal Reserve, die beide de rente al verhoogden in een poging de inflatie in toom te houden. De ECB verwacht nu het opkoopprogramma in het derde kwartaal te beëindigen, waarna de bank de ruimte heeft om te beginnen met een krapper monetair beleid, afhankelijk van de economische vooruitzichten.

… maar een recessie is niet het basisscenario

Holger Schmieding, hoofdeconoom van Berenberg, zei onlangs dat de risico’s op korte termijn voor de economische groei in Europa vooral neerwaarts zijn. Chinese lockdowns en voorzichtige consumentenbestedingen in reactie op hoge energie- en voedselprijzen kunnen gemakkelijk leiden tot een tijdelijke krimp van het bbp in het tweede kwartaal, denkt Schmieding.

Een recessie is niet het basisscenario voor Schmieding, het is een ‘worst case-scenario’. Een onmiddellijk embargo op de gasimport uit Rusland vindt hij onwaarschijnlijk, maar het zou de eurozone in een ernstiger recessie storten. Als de Fed de Amerikaanse economie in een laagconjunctuur duwt, wat niet helemaal onmogelijk is, kan zo’n recessie tot ver in 2023 duren. 

Gevaarlijke cocktail

Mark Branson, president van de Duitse toezichthouder BaFin, ziet in een militaire escalatie in Oekraïne of een verdere verstoring van de energievoorziening, ernstige risico’s voor de groei van de Duitse economie. We zien nu al dat de groei rond nul ligt en kwetsbaar is voor aanhoudende Covid-gerelateerde schokken, zei hij. De inflatie moet direct aangepakt worden. Al met al is het een gevaarlijke cocktail voor de economie.

De topman van Maersk, Søren Skou, zei donderdag dat ‘s werelds grootste rederij ook de recessierisico’s in de gaten houdt, vooral in de Verenigde Staten. Hij verwacht dat die pas eind 2022 of begin 2023 op de voorgrond zullen treden. Ook Slawomir Krupa van Société Générale houdt het macro-economische plaatje nauwlettend in de gaten, want een recessie zou niet alleen de bank, maar het hele systeem raken. 

Autoproducenten spreken van uitdagend bedrijfsklimaat

Ola Källenius, topman van Mercedes-Benz, bevestigde onlangs dat de situatie in China en de oorlog in Oekraïne zorgen voor een uitdagend bedrijfsklimaat voor de Duitse luxe automaker.

Hij wijst op drie verschillende factoren: de aanhoudende chiptekorten, lockdowns in de grootste afzetmarkt China en de oorlog in Oekraïne. Zijn opmerkingen werden bevestigd door Herbert Diess, CEO van Volkswagen. De autoproducent had in het eerste kwartaal ook te maken met uitdagingen als gevolg van Covid, het tekort aan chips en de oorlog in Oekraïne.

Volgens Martin Crum van de IEX Beleggersdesk is Volkswagen onrealistisch met het handhaven van de outlook.

“Die achten wij niet langer haalbaar. Duitse beursgenoteerde bedrijven willen nog wel eens de kop in het zand steken en te lang vasthouden aan toekomstprojecties. Of dat ook nu het geval is, zal uiteraard moeten worden afgewacht. Wij calculeren in ieder geval conservatiever over 2022 dan het concern zelf.” Lees hier de volledige IEX Premium-analyse van Volkswagen.

Lees ook: Een zomerrecessie die vastgoed en de aandelenmarkt gaat raken

AEX-Index 
708,21 €  5,93 €  0.84%  
AMX-Index 
1.020,63 €  3,10 €  0.30%  
AScX-Index 
1.407,24 €  14,39 €  1.03%  
NASDAQ 100 
$12,681.42  $404.62  3.30%  
United States Brent Oil Fund, L 
$33.77  $0.4500  1.35%  
Bitcoin USD 
$30,667.39  $1.00  4.59%  
HANG SENG INDEX 
$21,123.93  $426.57  2.06%  
Nikkei 225 
$27,369.43  $587.75  2.19%  
Dow Jones U.S. Completion Total 
$1,755.13  $48.89  2.87%