Analyse

Kan de AEX naar 1.000?

17 april 2021
edwin-van-leeuwen
Auteur

Terwijl de spaarrente historisch laag is en er zelfs sprake is van negatieve rente, bereiken de spaartegoeden in Nederland een absolute hoogte. €478 miljard om precies te zijn. En waarom? Omdat ‘men’ op dit moment niet durft te beleggen.

In dit artikel hoop ik antwoord te kunnen geven op de hamvraag of het nu te laat is om nog ‘AEX aandelen te kopen‘ omdat de AEX nu veel te hoog staat.

Uitspraken die getackeld worden in dit artikel

  • De aandelen zijn veel te duur
  • Voor beleggen is het nu te laat
  • De beurs is weer een bubbel

Koers AEX-aandelen boven 700: Te laat om in te stappen?

crashDe AEX boven de 700 net zoals destijds tijdens de Dot.com crisis. We herkennen dit natuurlijk allemaal. Je leest elke dag de verhalen van de ‘experts’ dat we opnieuw in een ‘bubbel’ zitten, dat de AEX zal crashen, ondertussen alles maar blijft stijgen en vervloek je elke dag dat je weer niet bent ingestapt.

Beleggers zoeken altijd naar het beste instapmoment, maar in de praktijk bestaat het perfecte instapmoment niet. Niemand zal kopen op het laagste punt en niemand zal verkopen op het hoogste punt.

Zolang je maar niet koopt op het hoogste punt en verkoopt op het laagste (zie mijn artikel over de emoties van een belegger).

Vandaag beginnen met beleggen is beter dan gister

Het gevolg van te lang wachten met instappen, is dat je in de tussentijd vaak veel rendement misloopt. Als je wacht tot alle problemen de wereld uit zijn, vind je nooit een goed moment om te beleggen. Het beste moment om in te stappen is vandaag, mits je natuurlijk het geld beschikbaar hebt.  

 

Het duivelse dilemma van de belegger

devil

  • Als de koersen sterk zijn gestegen, stappen zij niet in omdat ze bang zijn om op een toppunt in te stappen;
  • Als de koersen sterk zijn gedaald, durven zij niet in te stappen omdat ze verwachten dat het nog veel verder kan dalen

Tja, dan blijf je eeuwig tandenknarsend langs de zijlijn staan.

Elke week interessante artikelen, leuke weetjes en concrete tips ontvangen?

Is de AEX onderweg naar een beurscrash?

We hebben inmiddels de grens van 700 doorbroken en zelfs een nieuw all-time-high record van de AEX neergezet. De hoogste stand die de AEX daarvoor ooit haalde was 703,18 punten. Dit gebeurde in het najaar van 2000, voordat inderdaad  de internetbubbel barstte.

“Ja”, zul je zeggen: “Het is dus nu wachten op de volgende beurscrash.”

Of toch niet? Wat is er nu anders?

Ik zal kwantitatief en kwalitatief uitleggen waarom de associatie met de internetbubbel destijds volstrekt irrelevant is en dat we eigenlijk aan het startpunt zitten met “de uitbraak” van de 5e industriële revolutie.

Ik zal onderbouwd de zes belangrijkste redenen geven voor een (veel) hogere AEX.

Zijn AEX-aandelen nu overgewaardeerd?

valueOvergewaardeerde aandelen zijn aandelen waarvan de huidige beurskoers hoger is dan de werkelijke waarde. Maar wat is werkelijke waarde?

Daarvoor kun je kijken naar de belangrijkste indicatoren/kengetallen van een aandeel, zijnde de winst per aandeel (WPA) en de koers/winstverhouding (K/W).

Stel jezelf dus de vraag; wat is jouw minimaal vereiste rendement op je belegging? Jouw vereiste rendement heeft natuurlijk alles te maken met het alternatief. Is sparen een alternatief?

knop

1) De rente is historisch laag

Het eerste essentiële punt is dat de rente nu veel lager staat. Namelijk: de Euribor noteerde in 2000 iets boven de 3,1% en nu staat hij negatief.

‘Ach, dat scheelt maar 4%’

Ja en dat is precies het essentiële verschil met het jaar 2000. Waarom denk jij dat financiële markten enorm opveren met een renteverlaging van 0,25%? Niet alleen omdat lenen dan goedkoper wordt maar vooral omdat rente een ENORME IMPACT heeft op bedrijfswaarderingen.

Aan de hand van een DCF berekening bereken ik de ‘werkelijke waarde’ van een bedrijf. Bij deze methode maak je alle toekomstige winsten contant tegen de kosten van het kapitaal (Euribor + Risico-opslag).

In 2000 was dat 3,1% + 6% = 9,1% en nu is dat ongeveer -0,25% + 6% = 5,75%.
Het effect van die 4% verschil zal dan een duidelijke weerslag hebben op de waarde van het bedrijf:


DCF

Wat we zien uit deze berekening is dat hetzelfde bedrijf, met dezelfde verwachtingen, dezelfde toekomstige winsten en groei in 2000 een K/W zou moeten hebben van 24. En dat datzelfde bedrijf, met een 4% lagere rentevoet – onder de huidige omstandigheden een K/W verhouding van 53 zou mogen hebben.

Bedrijven zouden dus nu puur vanuit het oogpunt van rente een dubbele waardering (K/W) mogen hebben ten opzichte van 2000.

En nu komt het: in 2000 waren bedrijven gemiddeld bijna 50 keer de winst gewaardeerd en nu in 2021 ongeveer 32 keer. De omgekeerde wereld dus!

Een reële vergelijking – op basis van puur de rente- met vandaag de dag, zou dus betekenen dat de AEX een stand zou moeten hebben 53/24 * 704 = 1.554. Dan pas kunnen we op basis van de rentestanden en koers/winstverhoudingen een vergelijking maken met de internetbubbel in 2000.

Dan hebben we nog wel even te gaan.

Dezelfde situatie nu met de internetbubbel in 2000 zou betekenen dat de AEX vandaag op een niveau van 1.554 zou moeten staan.

2) De huidige koers/winst verhoudingen van de AEX-aandelen zijn redelijk

Voor de AEX wordt voor 2021 een koers/winstverhouding voorzien van ongeveer 32,9, wat maar amper boven het langjarige gemiddelde is (28,4). Tijdens de internetbubbel lag de gemiddelde koers/winstverhouding boven de 50 (en lag de rente 4% hoger).

De uiterst lage rente momenteel rechtvaardigt wel degelijk koers/winstverhoudingen hoger dan het langjarig gemiddelde. De rente is nu zelfs zo laag, dat er buiten aandelen om vrijwel geen beleggingscategorieën meer zijn die nog rendement opleveren.

Er is voor aandelen eigenlijk geen alternatief meer.

De koers/winstverhouding van de AEX wordt bovendien omhooggetrokken door een handvol technologiebedrijven met een fors gewicht in de index. ASML bijvoorbeeld heeft een gewicht van bijna 15 procenten een koers/winstverhouding van circa 51.

En eerlijk gezegd is ASML met haar dominante marktpositie en groeivooruitzichten nog steeds een koopje.

3) De samenstelling van de AEX is nu heel anders dan in 2000

Leuke paradox is dat de AEX tijdens de Tech-bubbel veel minder een Tech-index was dan nu. Met ASML, ASMI, Besi, Adyen, JET, Prosus is het percentage Tech in de AEX nu meer dan 30%, waar dat in 2000 minder dan 10% was.

Een ander fundamenteel verschil is dat de techbedrijven vandaag de dag in de AEX, bedrijven zijn die winst draaien en ook nog een gezonde balans hebben. Dit was zeker niet het geval in 2000 met de toenmalige IT-bedrijven.

Als we kijken naar de huidige techbedrijven zijn dat toch echt organisaties die beleggers keer op keer verrassen met forse winstgroei. Winstgroei die de waardering van de markt rechtvaardigt. En die winstgroei komt uit nieuwe producten, nieuwe toepassingen, nieuwe markten, kortom; innovatie en vergeet daarbij ook de schaarste op de chipmarkt niet.

Als we verder kijken, dan zien we dat slechts 4 bedrijven in de AEX een K/W verhouding hebben boven de 30 en dat zijn alle vier techbedrijven zoals ASML, ADYEN, Prosus en Just Eat Takeway, die -zoals eerder gesteld- een enorme groei meemaken. De rest (84%) zit dus met het huidige niveau van de AEX nog steeds op een K/W verhouding die onder het lange termijn gemiddelde ligt.

4) De AEX heeft pas een enorme dip gehad

Misschien niet de sterkste reden, maar we kunnen de technische analyses ook niet zomaar onder het tapijt schuiven. Maar het is historisch wel een feit dat de forse neerwaartse bewegingen (correcties) in de AEX slechts eens in de tien jaar plaatsvinden. En daarna weer een lange tijd opveren.

In onderstaande grafiek is dat goed te zien:

Na het klappen van Tech bubbel in 2000 brak er een periode van bijna zeven goede jaren aan totdat de bankencrisis losbrak in 2008 en de AEX daalde onder de 300-grens.

Na deze crisis was er een opwaartse periode van meer dan tien jaar totdat corona roet in het eten gooide. Ondanks de enorme paniek (inferno) die in maart 2020 ontstond, herstelde de markt vliegensvlug en staat er nu een jaar later een nieuw hoogterecord (>700) van de AEX op de borden.

En daarmee is de bodem voorlopig wel gezet. Op het laagste punt in de corona-crisis was de AEX zelfs even onder de 400 punten.

Gezien de bovenstaande argumenten zoals de lage rente, de redelijke K/W-verhoudingen en de economische groei, voorzie ik niet op korte termijn een totale inzinking van de Beurs. En dan nog, ter illustratie; 10 jaar geleden vlak voor het ineenstorten van de beurs, kocht u het aandeel Apple voor $11,39, inmiddels staat hij nu op ongeveer $130, wat meer dan vertienvoudigd is. Kortom; Na regen komt op de beurs altijd weer zonneschijn en zult u op de lange termijn beter af zijn dan het geld op een renteloze spaarrekening laten staan.

Overigens zijn er altijd optieconstructies te verzinnen die jouw beleggingsportefeuille kunnen beschermen tegen een onverwachtse dip. Je kunt daarover altijd vragen stellen via Letsroar.nl

5) Stilstand is achteruitgang

En wat te denken van het ontwaarden van uw spaargeld? Want natuurlijk is de inflatie volgens velen -laag- slechts 2% en zal dat volgens hen altijd zo blijven, maar dat is natuurlijk totale onzin.

huizenmarktHet bestaat economisch niet dat men ‘ongestraft’ honderden miljarden bij kan printen zonder dat dit effect heeft op het minder waard worden van uw spaargeld. En de lage inflatie is daarbij zwaar geflatteerd, omdat de stijging van de huizenprijzen niet in het inflatiecijfer worden meegenomen, omdat de overheid dat als investering ziet. Dit geeft dus een zeer vertekend beeld, omdat de prijs van een dak boven je hoofd hebben toch een redelijk groot deel van je totale uitgaven uitmaakt.

De huizenprijzen zijn in 2020 met 10,4% gemiddeld gestegen en is wel degelijk verhulde inflatie. Ga daar maar eens tegenaan sparen met 0% rente.

Aangezien woonlasten ongeveer 30% uitmaken van het totaal, zal voor een deel van de bevolking de inflatie in 2020 rond de 5% hebben gelegen.  Dit betekent dat je met het aanhouden van je spaargeld je 5% per jaar ‘verliest’.

De inflatie van 2% is zwaar vertekend omdat de absurde stijgingen van de huizenprijzen niet in dit cijfer worden meegenomen. 

6) De economie daalde in 2020 met 3,8%

Maar, Het gaat toch heel slecht met de economie? De corona-crisis heeft toch een enorme impact op bedrijven gehad?

Dat klopt, door de lockdowns hebben bijvoorbeeld de horeca, winkels en reisorganisaties het zwaar. De Nederlandse economie kromp in 2020 niet voor niets met 3,8 procent. Dat is de grootste krimp die ooit is gemeten.

Echter deze bedrijven zijn niet beursgenoteerd (behalve Unibail Rodamco). Juist de techbedrijven en ‘online’ bedrijven hebben gigantische groei meegemaakt in 2020 en de rest van de bedrijven zijn redelijk geholpen met overheidssteun.

De overheden in Nederland – en wereldwijd – hebben namelijk enorm veel geld in de economie gepompt om de effecten van de coronacrisis te verlichten (zie hierboven ‘inflatie’).

Daarbij zal een economische krimp van 3,8% in 2020 voor veel bedrijven in 2021 juist een enorme boost geven, omdat ze daarmee in 2021 kunnen laten zien weer hard te kunnen groeien.

Rendement van 36% op mijn portefeuille in het eerste kwartaal, more to come..

lionOp mijn beleggingsportefeuille heb ik in het eerste kwartaal een rendement van 36% behaald en ik ben zeker niet van plan te gaan verkopen. Wel heb ik enige defensieve optiestrategieën in mijn beleggingsportefeuille verwekt om van tijdelijke dips te kunnen profiteren.

Wil jij ook 36% rendement? Zie mijn beleggingsportefeuille op Letsroar.nl >

Wat mij betreft zijn er nog geen donkere wolken in de lucht die ons waarschuwen voor aankomende stormen op de beurs.

Met de wetenschap dat er – op de lange termijn gezien- nooit een verkeerd tijdstip is om in te stappen, is het overdreven aanhouden van spaargelden voor mij in ieder geval geen optie.

De rente is laag, de inflatie (incl. huizenprijzen) is hoog en de koers/winstverhoudingen zijn nog steeds op een zeer acceptabel niveau. Daarnaast zal 2021 voor veel groei zorgen.

Laatste aanbevelingen

DIT IS GEEN BELEGGINGSADVIES! BELEGGEN GAAT ALTIJD GEPAARD MET GROTE RISICO’S. OOK KUNT U UW INLEG GEHEEL KWIJTRAKEN.
Dit artikel geeft puur en alleen de persoonlijke mening van de schrijver weer, gebaseerd op de informatie op dat moment. Het is niet als een alwetend advies bedoeld maar slechts als algemene informatie en het is uw eigen verantwoordelijkheid wat u met deze informatie doet. De schrijver aanvaardt geen aansprakelijkheid vanwege deze mening. Beleg nooit met geleend geld en weet dat er altijd grote risico’s zijn verbonden aan beleggen.
Voor meer informatie, lees altijd onze algemene disclaimer op onze website.

 
$0.0000  $0.0000  0.00%  
 
$0.0000  $0.0000  0.00%  
 
$0.0000  $0.0000  0.00%  
 
$0.0000  $0.0000  0.00%  
 
$0.0000  $0.0000  0.00%  
 
$0.0000  $0.0000  0.00%  
 
$0.0000  $0.0000  0.00%  
 
$0.0000  $0.0000  0.00%  
 
$0.0000  $0.0000  0.00%